miercuri, 18 iunie, 2025

🎶🎷 “JAZZAR SIMFONIC” în parteneriat cu Festivalul Internațional JAZZAR la Palatul Cultural Arad

Distribuie articolul

În seara de joi, 22 mai 2025, la Palatul Cultural Arad a avut loc un concert simfonic cu totul aparte, realizat în parteneriat cu Festivalul Internațional JAZZAR. Elena Mîndru și invitaţii ei, Tuomas J. Turunen – (pian), Michael Acker (contrabas) şi Ferencz Szekeres (tobe), acompaniaţi de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad, dirijată de Mihaela Cesa-Goje au oferit spectatorilor o întâlnire cu muzica de jazz, un model pe care îl multiplică de-a lungul ultimilor ani și care aspiră la un dialog cât mai animat cu muzica clasică.

A fost o întâlnire între genuri muzicale, între limbaje și medii de reprezentare, care încurajează publicul, în special tinerii, să cunoască deopotrivă muzica simfonică și muzica de jazz, să se confrunte cu o varietate de culturi și valori muzicale din întreaga lume și să trăiască, într-o sală cu acustică excepțională, experiența muzicii live.

În program au fost: “Between a Smile and a Tear”, “Hay Moon”, “Swan”, “Luna pe Dunăre”, “Symmetry”, “Hope”, “Foliage”, “Luca” și “100 România”. Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad, dirijată de Mihaela Cesa-Goje a avut alături pe:

  • Elena Mîndru – voce
  • Tuomas J. Turunen – pian
  • Michael Acker – contrabas
  • Ferencz Szekeres – tobe.

Proiectul Elenei Mîndru, Symphonic Meets Jazz, a fost inițiat în 2014 și include concerte susținute în România, Germania și Finlanda, în colaborare cu diferite orchestre simfonice. Atât Symphonic Jazz in Moldova (2020), cât și Symphonic Jazz in Transylvania (2018) fac parte din seria de concerte Symphonic Meets Jazz. Iată mai pe larg ce a putut fi ascultat joi seara la Palatul Cultural Arad:

BETWEEN A SMILE AND A TEAR (2016) – Muzică: Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Tuomas J. Turunen. Between a Smile and a Tear este o expresie emblematică folosită de legendarul muzician de jazz Toots Thielemans, care a descris perfect acea stare aparte pe care o poate crea muzica: un amestec subtil de bucurie și melancolie, o piesă atât de frumoasă încât te poate face să râzi și să plângi în același timp.

Această lucrare reflectă acea dualitate emoțională, capturând esența unei povești de dragoste aflate la început, cu toate emoțiile contradictorii și efervescentele momente de incertitudine și dorință. Versurile scrise de Elena Mîndru adâncesc această atmosferă, punând în lumină fragmente dintr-un drum romantic care abia începe, plin de speranță, dar și de vulnerabilitate.

HAY MOON (2020) – Muzică: Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Artturi Rönkä. Compusă în perioada pandemiei, piesa Hay Moon face parte din albumul Hope (2021, Eclipse Music) al cântăreței Elena Mîndru. Versurile transmit mesaje despre nevoia acută a umanității de a redescoperi naturalețea și unicitatea ființei, expusă provocărilor contemporane aduse de globalizare, migrație, ecologie și schimbări climatice. Aranjamentul pentru orchestră a fost realizat în 2021 de către pianistul și compozitorul finlandez Artturi Rönkä.

SWAN (2014) – Muzică și aranjament orchestră: Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru. „Swan” este o compoziție de Tuomas J. Turunen, scrisă inițial pentru albumul Evening in Romania al cântăreței Elena Mîndru. Piesa este inspirată de tradițiile unice ale muzicii populare românești, care l-au influențat profund pe compozitor, precum și de versurile expresive ale Elenei. Muzica și versurile scrise de Elena Mîndru evocă imaginea unei lebede care înoată maiestuos pe suprafața unui lac, apoi se înalță în zbor spre cer.

LUNA PE DUNĂRE (2023) – Muzică și versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Sampo Kasurinen. Luna pe Dunăre este o lucrare profund personală a cântăreței Elena Mîndru, care îmbină două elemente fundamentale din viața sa: nașterea celui de-al doilea copil, o fetiță pe nume Luna, și legătura sa cu țara natală – România, simbolizată de fluviul Dunărea.

Compoziția marchează o etapă semnificativă în viața Elenei Mîndru, momentul nașterii fiicei sale, care i-a adus o bucurie imensă și o sursă nesfârșită de inspirație. Astfel, legătura dintre această experiență personală și lucrarea sa a fost una firească, iar numele fiicei, Luna, s-a integrat perfect în viziunea artistică a compoziției.

SYMMETRY (2016) – Muzică și versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Sampo Kasurinen. Această lucrare a fost comisionată inițial de către Jyväskylä Big Band de la Elena Mîndru, în orchestrația tradițională de big band de jazz. Punctul de plecare au fost câteva schițe compuse de artistă în timpul studiului muzicii atonale pe parcursul studiilor sale de compoziție la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Versurile explorează simetria vieții: echilibrul dintre lumea noastră interioară și cea exterioară, dintre zi și noapte, dintre principiile masculine și feminine și altele asemenea.

HOPE (2020) – Muzică și versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Ville Vannemaa. Hope este piesa titlu a albumului cu același nume lansat de Elena Mîndru în 2021. Originalitatea piesei constă în abordarea unei tematici atipice pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim.

LUCA (2017) – Muzică și versuri: Tuomas J. Turunen, aranjament orchestră: Sampo Kasurinen. Lucrarea Luca a fost compusă în iunie 2017 de către Tuomas J. Turunen, inițial pentru pian și saxofon, pentru a celebra nașterea lui Luca, fiul Elenei Mîndru și al compozitorului. Versurile au fost scrise și adăugate pentru prima dată câteva luni mai târziu chiar de către compozitor, pentru quintetul de jazz Elena Mîndru Finnection. Ulterior, în 2017, Tuomas J. Turunen a scris o versiune pentru big band, iar în ianuarie 2020, Sampo Kasurinen a adaptat lucrarea pentru orchestră simfonică.

FOLIAGE (2020) – Muzică: Tuomas J. Turunen, versuri: Elena Mîndru, aranjament orchestră: Visa Oscar. Piesa Foliage completează tematică albumului Hope (2021, Eclipse Music) prin referirea la natură ca loc de protecție și contemplare pentru umanitate, o idee fortificată în timpul pandemiei, perioada în care a fost compusă această piesă. ”Frunzișul” pare să fie locul ideal în care mintea și sufletul omului pot reflecta asupra lucrurilor bune din jurul său, a faptului că efortul creator al omului este cel care conferă valoare lucrurilor.

100 ROMANIA (2018)Include piesele tradiționale Mociriță & Aseară ți-am luat basma & Lume, lume, aranjament orchestră: Sampo Kasurinen. Comisionată cu ocazia Centenarului României în 2018, această lucrare este un colaj orchestral al trei melodii folclorice românești: Mociriță, Aseară ți-am luat basma și Lume, lume. Aranjamentul, semnat de compozitorul și saxofonistul finlandez Sampo Kasurinen, îmbină sensibilitatea jazzului simfonic cu bogăția temelor tradiționale românești, creând o punte interculturală între nord și sud.

Festivalul Internațional JAZZAR este la ediția a IV-a și se desfășoară între 22-24 mai 2025. Seara de joi a fost rezervată concertului de la Palatul Cultural din Arad. În 23 mai, tot parte a Festivalului Internațional JAZZAR, are loc la ora 10:00 la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi“ un spectacol Masterclass de jazz susținut de Johnny Bota.

Tot pe 23 mai, dar de la ora 20:00, va avea loc la Sinagoga Neologă Arad un spectacol susținut de Grupul coral al profesorilor de la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi“ și de California Quartet. Ultimul spectacol din cadrul Festivalului Internațional JAZZAR va avea loc sâmbătă 24 mai de la ora 19:00 la Grădina de vară a cinematografului Arta.

Organizator al acestui festival este Asociația Europeanul și Ordinul suveran templier Sf. Martin. Echipa de organizare a Festivalului Internațional JAZZAR 2025 a fost compusă din: Aurelian Roland Boiț – președinte Asociația Europeanul; Nicolae-Mihai Brânzeu – regizor festival; Daniela Maria Boiț – director de imagine și prezentator; Petru Ionuțescu – director artistic; și Alexandru Tiberiu Dekany – consultant marketing și artistic. Partenerii noștri sunt Filarmonica din Arad, Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi“, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, Ministerul Culturii și Poșta Română care asigură ineditul momentului, prin aceste cărți poștale personalizate cu Festivalul Internațional JAZZAR care pot fi trimise gratuit în cele trei zile cât ține festivalul în orice loc de pe glob. Pe lângă locația din Palatului Cultural, mai avem și alte spații emblematice din Arad unde vom avea spectacole. Este vorba despre Sinagoga Neologă și cinema Arta, Grădina de vară” a declarat pentru Arad Obiectiv, Aurelian Boiț – președintele Asociației Europeanul.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți