sâmbătă, 7 decembrie, 2024

ISJ Arad a câștigat un nou proiect de parteneriat strategic Erasmus, al cărui scop este sporirea competențelor elevilor rromi din învățământul primar și integrarea lor

Distribuie articolul

Lansarea Proiectului de parteneriat strategic Erasmus +  ”Support Roma Children Integration via Multiliteracies and Multimodality for Language Learning in Early Primary Education” –RomaMultiLangPrimE cu nr. 2020-1-RO01-KA201-080342, finanțat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP București.

Inspectoratul Scolar Județean Arad a elaborat și câștigat acest proiect, suma totală a întregului parteneriat fiind de 120.261 euro. ISJ Arad este coordonatorul internațional al proiectului și răspunde de întreaga implementare a activităților de proiect. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, septembrie 2020-februarie 2022.

Scopul principal al proiectului RomaMultiLangPrimE este de a spori competențele de învățare a elevilor rromi din învățământul primar (cu vârste între 6-12 ani), de a sprijini integrarea lor timpurie și naturală în activitățile educaționale de zi cu zi.

Obiectivele proiectului vizează: creșterea participării active și implicarea emoțională în cadrul educației primare; minimizarea riscului ridicat de segregare în școli, agravat de prejudecăți și discriminare; creșterea interesului pentru educație; creșterea nivelului de alfabetizare, multiliterație și  cel al abilităților digitale.

La proiect participă următoarele organizații partenere:

  • Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan ”Arad – România
  • Secondary School Angel Karaliychev – Bulgaria
  • Universitatea Patras – Grecia
  • Polo Europeo della Conoscenza, Boscochiesanuova – Italia
  • Osmaniye il Milli Egitim Mudurlugu – Turcia

În  perioada 24-26 noiembrie 2020, ISJ Arad a organizat și desfășurat prima întâlnire de proiect, on-line, principalele subiecte de discuție fiind: cunoașterea partenerilor, programarea și organizarea activităților, structura produsului intelectual care va fi creat, stabilirea activităților de monitorizare,diseminare și evaluare, comunicarea între parteneri, schimbul de documente, strategia de evaluare a riscurilor și a calității, crearea paginii de facebook, propunerea site-ului web al proiectului, prezentarea platformei Admin folosită pentru managementul de proiect.

Activitățile RomaMultiLangPrimE conduc la crearea unui produs intelectual și includ: cercetarea de bază, dezvoltarea seturilor de instrumente ale proiectului și a unui curs de formare pentru 125 cadre didactice, pilotare în școli din țările participante, concursuri pentru elevi; acestora li se adaugă evenimente multiplicatoare, activități de evaluare și de obținere feedback, precum și activități de diseminare în grupurile țintă din interiorul școlilor, în comunitatea locală, la nivel regional, național și internațional, precum și diseminarea academică.

Proiectul RomaMultiLangPrimE implică minim 400 elevi din țările participante la proiect și are ca impact pe termen scurt, mediu și lung, incluziunea  timpurie, implicarea activă și participarea emoțională a elevilor rromi din ciclul primar, învățarea  alături de colegii lor, folosirea unei  platforme ca și punct central de diseminare pentru ca mai multe școli să acceseze rezultatele proiectului după finalizarea acestuia.

Programul Erasmus+ este un instrument important de promovare a echității, diversității și incluziunii în educație precum și de îmbunătățire a dimensiunii europene a formării profesionale.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți