vineri, 19 iulie, 2024

E oficial, Lenuța Timiș e noul director medical al Spitalului Județean. Deși nu își asumă demiterile, președintele CJ Arad își asumă totuși numirile

Distribuie articolul

Trebuie să începem prin a vă spune că, după articolul de ieri, în care explicam cum mai degrabă considerăm că demiterea doctorului Mircea Onel din funcția de director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, decât să luăm de bun ce vor cei de la Consiliul Județean să ne spună, cum că propunerea este inițiativa Consiliului de Administrație al spitalului, am primit o sumedenie de telefoane și mesaje de la o mulțime de oameni, majoritatea fiind angajați ai SCJU Arad. Ei bine, cam toate aceste apeluri și mesaje erau pentru a ne felicita pentru modul în care am pus problema în articolul respectiv, cu toții fiind de acord că toată tevatura asta este una pur politică și că demiterea lui Onel în acest moment este nimic altceva decât o tentativă de a găsi un „țap ispășitor” pentru multele probleme și neajunsuri din sistemul medical arădean. Un lucru care se petrece periodic, atunci când arădenii încep să se sature de ceea ce primesc, de ceea ce văd, de cum sunt tratați, iar apoi toată lumea începe să dea vina pe factorul politic. Și nu este câtuși de puțin greșit să dăm vina pe factorul politic, indiferent despre ce culori politice sau despre ce partide vorbim. Iar atunci când cuțitul a tăiat într-atât de mult, că se apropie de os, acest factor politic se trezește și se face că lucrează, că rezolvă problemele și neajunsurile, executând câte un manager, câte un directoraș sau câte un șef de secție, în speranța că toată lumea va uita de tot ce e negativ în spitale și va spune că „uite, dom’le, cum iau ăștia măsuri”, aceste măsuri nefiind altceva, decât unele de fațadă sau, uneori, de „rotire a cadrelor”.


Citește și: Mircea Onel, „țapul ispășitor” pentru neregulile din sistemul medical arădean. Va fi dat afară, așa că „Județeanul” va arăta și funcționa fix ca „New Amsterdam”


Așadar, am minți să spunem că nu ne simțim bine atunci când cititorii noștri sunt de acord cu ceea ce scriem și faptul că nu ne ascundem după deget, ci încercăm să spunem lucrurilor pe nume.

Ei bine, printre altele, am reușit să aflăm și cine ar urma să îi ia locul doctorului Mircea Onel pe scaunul de director medical al SCJU Arad. Și menționăm că sursele noastre nu își dau cu presupusul, ci ne spun că numirea în funcție este ca și făcută, fiind vorba doar despre chestiuni de procedură. Astfel, dacă dăm crezare surselor noastre, pe postul de director medical al Spitalului Județean Arad va fi numită nimeni alta decât medicul primar epidemiolog Lenuța Timiș (fostă Varvari), șefa Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM), care este, totodată, soția șefului DSP Arad, Horea Timiș, acesta din urmă fiind în același timp și membru în Consiliul de Administrație al spitalului. Ce mai știm despre doamna Timiș este faptul că aceasta este singurul epidemiolog al Spitalului Județean Arad și, deși de acest al doilea aspect nu suntem chiar siguri, s-ar putea să fie singurul din județul Arad. Nu ne putem da cu părerea despre capacitățile sale profesionale, nici despre cât este sau nu este de îndreptățită doamna Timiș să ocupe scaunul de director medical, însă am dat și noi niște telefoane în stânga și în dreapta, pe la medici, să întrebăm cam de ce cred ei că există un singur medic epidemiolog la SCJU și ce s-ar întâmpla când singurul epidemiolog al instituției va prelua alte atribuții.

Ca să-l parafrazăm pe unul dintre medicii cu care am stat de vorbă: „Păi, este simplu. N-a vrut pe nimeni lângă ea (n.red. doamna Timiș) și n-a lăsat pe nimeni să crească pe-acolo”.

Un alt medic ne spune, referitor la faptul că singurul epidemiolog va fi director medical: „Va fi, să zicem, interesant. Toată lumea știe că postul de director medical presupune alte atribuții și că o astfel de poziție te obligă să ai alte preocupări, deci automat vei avea timp mai puțin să și practici medicina, în cazul ei, să fie epidemiolog”.

Dar, poate că doamna Timiș își va îndeplini cu brio atât cerințele din fișa postului de director medical, cât și cele de epidemiolog. Sau poate că instituția medicală va scoate din joben un alt epidemiolog.

În sfârșit, cum spuneam, dacă dăm crezare surselor noastre, Lenuța Timiș, soția șefului DSP Arad, va fi noul director medical al Spitalului Județean Arad. Și, fără nici cea mai mică intenție de a-i lua din merite doamne Timiș sau de a încerca să-i minimalizăm capacitățile profesionale, nu ne vom ascunde după deget și vom afirma și de această dată că numirea este una cu iz politic. Cine crede altceva, este naiv. Nimic nu este întâmplător, cu atât mai puțin faptul că soția șefului DSP Arad, un apropiat al liderilor politici arădeni și în același timp cel care a pus pe hârtie, în urmă cu niște ani, „strategia pe sănătate a județului Arad”, este numită într-o funcție de conducere – a doua ca importanță – în Spitalul Județean Arad.

UPDATE

Sursele noastre s-au adeverit a fi, din nou, nu că ar mai fi fost nevoie, de încredere, iar informațiile oferite de acestea s-au dovedit a fi cât se poate de reale. Astfel, de acum putem discuta despre oficializarea instalării medicului epidemiolog Lenuța Timiș în funcția de director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Astfel, suntem anunțați printr-un comunicat de presă, de către Consiliul Județean Arad, că președintele insituției, Iustin Cionca, „a numit-o astăzi în funcția de director medical interimar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe dr. Lenuța Timiș”. Deci, exact așa cum spuneam încă de ieri, cineva scoate castanele din foc cu mâinile altora. La fel ca și în cazul lui Mircea Onel, proaspăt demis din funcția de director medical, decizia de numire vine de la președintele Consiliului Județean Arad. Totuși, vedem că președintele CJ Arad nu și-a asumat și demiterea lui Onel, lăsându-i (ca să nu spunem altfel) pe cei din Consiliul de Administrație al SCJU să își asume asta. De ce? Timpul ne-o va dovedi, mai ales dacă Mircea Onel va decide să-și caute dreptatea în instanță. Nu ar fi nici primul, nici ultimul.

Totuși, nu putem să nu sesizăm câteva ironii din această situație, chiar dacă unii dintre dumneavoastră o să spuneți că suntem răutăcioși. Da, uneori chiar suntem. Prima dată, faptul că numirea o face cineva, iar demiterea altcineva. A doua oară, faptul că numirea este una cât de poate de politizată. A treia oară, faptul că președintele CJ Arad, Iustin Cionca, nici nu pare să ia în calcul scoaterea postului de director medical la concurs, cel puțin nu până când termenul de șase luni în care doamna Timiș poate fi interimar să expire, din moment ce îi cere ca, în următoarele lui, spitalul să îi fie „prima casă”. O a patra ironie este chiar această cerință cu „prima casă” și „prioritate personală”. Iar la finalul comunicatului, după ce am citit partea cu „viziunea”, mai că am avut impresia că europarlamentarul Gheorghe Falcă s-a angajat la CJ Arad, pe post de comunicator. Nu că n-ar putea, doar e doctor în asta.

Redăm în continuare comunicatul CJ Arad:

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a numit-o astăzi în funcția de director medical interimar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe dr. Lenuța Timiș, medic epidemiolog. Numirea intră în vigoare începând cu ziua de astăzi, iar postul va fi ocupat până la organizarea unui concurs sau până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni de la data numirii. Dispoziția președintelui Iustin Cionca a fost comunicată prefectului Județului Arad și Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

„Directorul medical al Spitalului a fost revocat din funcție la propunerea Consiliului de Administrație. După mai puțin de 24 de ore am numit un director medical interimar pentru că suntem într-o pandemie în care este necesară mobilizarea tuturor energiilor și resurselor sistemului de sănătate publică. Îi mulțumesc fostului director medical dr. Mircea Onel pentru ceea ce a făcut bun în această perioadă, dar suntem într-un moment în care este necesară o altfel de abordare și o mai mare mobilizare. Pe directorul medical interimar îl așteaptă o sarcină extrem de grea și i-am cerut ca în următoarele 6 luni spitalul să fie prima sa casă și nevoile spitalului să reprezinte nu doar prioritatatea sa profesională, ci și personală. Suntem într-un moment în care în acest al treilea val al pandemiei toate cadrele medicale au nevoie de coordonare și de o viziune prin care Aradul să poată depăși cu pierderi cât mai mici acest val”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. 

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți