Inițiativă pentru salvarea Teatrului Vechi

Cultură

Scris de Arad Obiectiv

(COMUNICAT DE PRESĂ)

„Acum, după ce au apărut conturile pentru sprijinirea Teatrului Vechi (Contul în lei: RO13BACX0000000400826005; Contul în euro: RO4OBACX0000000400826004 – Banca UniCredit Banc, Filiala Avram Iancu Arad, Fundația Româno – Germană Marco Polo, Sediul Arad, Piața Catedralei 5 ap. 16, Județul Arad, Codul de înregistrare fiscală 26094076) și au intrat și primele donații de la persoane fizice, suntem convinși că vom ajunge cât de curând la finalizarea scopului pentru care luptăm.

Aflăm din presă că la apropiatele ZILE ale ARADULUI au fost propuse mai multe distincții unor personalități din lumea artistică. Acest lucru arată o solidaritate cu viața culturală pe care nu putem decât s-o salutăm cu bucurie. Dar cum Complexul Casei Hirschl dorim să fie un centru cultural unde să se poată desfășura chiar făuritorii de frumos – din Arad și nu numai – așteptăm ca și aceștia să se alăture strângerii fondurilor necesare pentru recuperarea clădirii.

Încurajați văzând propunerile pentru viitorii premiați, propunem ca ZILELE ARADULUI din acest an să includă, pe lângă manifestările obișnuite și spectacole de teatru, teatru de marionete, concerte simfonice și spectacole de folclor cu vânzare de bilete la prețuri modice și dedicate strângerii de fonduri pentru Teatrul Vechi. De asemenea, ar putea fi rugați și oaspeții din instituțiile de spectacole să doneze câteva procente din retribuția lor pentru același scop. Nu în ultimul rând, ar fi bine dacă s-ar amenaja două corturi. Unul cu cărți cu autograf donate de autorii locali (scriitori, universitari etc.), precum și de difuzorii de carte și biblioteci. Efortul ar fi minim, iar volumele vândute la un preț accesibil ar contribui și ele. În celălalt spațiu, ar putea fi expuse lucrări de artă donate de pictorii și sculptorii arădeni – și nu numai – lucrări care să fie licitate într-un eveniment special. Cu puțină publicitate, suntem convinși că am primi cărți și exponate din diferitele localități din țară.

ZILELE ARADULUI ar putea deveni o sărbătoare națională și un prilej de solidaritate cetățenească.

Nu putem încheia decât așa cum am încheiat și Apelul SALVAȚI TEATRUL VECHI, apel care a apărut în numeroase publicații locale și naționale: „Acesta este și un test de solidaritate chiar și pentru vremuri de austeritate: sunt capabili oamenii de artă – creatori, interpreți, consumatori de cultură – să fie solidari pentru frumos în România anului 2021? Mai reprezintă frumosul interes sau vrem doar să supraviețuim pur și simplu?” – În numele Comitetului de Inițiativă, Gheorghe SCHWARTZ.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.