Începe colectarea brazilor naturali

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

La fel ca în fiecare an, în luna ianuarie, Primăria Municipiului Arad prin Serviciul Edilitar și Dezvoltare Mediu Urban organizează Campania de mediu privind colectarea gratuită a brazilor naturali care au adus bucurie în perioada sărbătorilor de iarnă.

Arădenii care în luna anterioară au optat pentru achiziționarea unui brad natural menit pentru a fi împodobit cu ocazia Crăciunului sunt rugați să nu abandoneze deșeul astfel rezultat în condiții neconforme, ci să îl depoziteze în asemenea manieră încât să poată fi colectat și ulterior reciclat, printr-o serie de procese urmate pentru a-l transforma în compost utilizat în fertilizarea solului. În acest sens, Primăria Municipiului Arad anunță că până la sfârșitul acestei luni se vor asigura, în mod gratuit, activitățile specifice de colectare și transport a coniferelor care au înfrumusețat casele în perioada sărbătorilor.

Activitățile specifice gestionării acestui tip de deșeu sunt sprijinite de prestatorii serviciilor de salubrizare și întreținere spații verzi, aflați în relație contractuală cu Municipiul Arad. Factorii implicați alături de administrația publică locală în demersurile privind reciclarea brazilor de Crăciun sunt SC Gospodărirea Comunală Arad SA, SC Retim Ecologic Service SA și SC FCC Environment România SRL. Totodată, precizăm că succesul acestei campanii este influențat de conduita arădenilor care respectă măsurile stabilite în cele ce urmează.

Prin desfășurarea acestei campanii se urmărește evitarea și eliminarea practicilor prin care brazii de Crăciun se abandonează în spațiile publice din municipiu, respectiv pe trotuare, în parcuri sau grădini de bloc, precum și asigurarea reciclării deșeului vegetal.

Întrucât este necesar ca și prin această campanie să se asigure protecția mediului și gospodărirea localității, depozitarea brazilor împodobiți de sărbători trebuie să se efectueze în anumite condiții, fără a aduce atingere imaginii domeniului public, în funcție de locațiile de proveniență, respectiv apartamente sau case.

  1. Colectarea brazilor din zona de blocuri. Cetățenii care locuiesc în zonele de blocuri din municipiu sunt rugați să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deșeurilor aflate în imediata vecinătate. Subliniem faptul că deșeurile supuse acestei campanii se vor amplasa organizat, într-un singur loc, exclusiv lângă platformele gospodărești pentru colectarea deșeurilor, nu pe căi de acces, trotuare, spații de parcare, spații verzi etc. În aceeași ordine de idei, atragem atenția asupra interzicerii metodei prin care coniferele odată împodobite cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt aruncate pe fereastră, de la etaj. Această practică, deși preferată de cei care consideră manopera de transport manual al bradului ca fiind incomodă, este periculoasă atât pentru autovehicule cât mai ales pentru pietoni. În fapt, brazii naturali care provin din apartamentele de la blocuri vor fi colectați de către Prestatorul serviciilor de întreținere și amenajare spații verzi, SC Gospodărirea Comunală Arad SA, în fiecare zi de marți și joi din luna ianuarie 2023. Astfel, deșeurile în atenție trebuie să fie depozitate la punctele de colectare a deșeurilor în seara precedentă colectării (lunea sau miercurea) sau chiar în dimineața zilelor de colectare, anterior menționate.
  2. Colectarea brazilor din zona de case. Brazii care se află în locuințele individuale vor fi colectați potrivit programului consacrat de colectare a deșeurilor biodegradabile, prin intermediul lucrătorilor din cadrul SC Retim Ecologic Service SA. Amintim faptul că acesta din urmă este operatorul delegat pentru prestarea serviciilor de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale și similare în Zona I – Arad, zonă din care face parte și municipiul Arad. Pentru arădenii care nu cunosc informații cu privire la gestionarea acestei categorii de deșeuri există posibilitatea de a afla detalii cu privire la Graficul de colectare aferent municipiului Arad, respectiv strada și ziua de colectare arondată fiecărui cartier, prin accesarea site-ului https://retim.ro/biodegradabil-arad/. Prin urmare, arădenii din zona de case vor depozita brazii lângă pubela maro, care se va colecta în ziua dedicată colectării deșeurilor biodegradabile și nu a altor tipuri de deșeuri (menajere sau reciclabile).

În altă ordine de idei, subliniem faptul că depozitarea brazilor de Crăciun se va realiza într-o asemenea manieră încât nu va stânjeni sau împiedica circulația vehiculelor și  a pietonilor. În aceeași măsură, este necesar ca aceștia să fie depozitați în mod ordonat, fără a aduce prejudicii spațiului public sau bunurilor mobile sau imobile din apropiere.

Pentru atingerea obiectivului privind reciclarea brazilor, aceștia trebuie să fie curățați complet de orice fel de decorațiuni (globuri, beteală etc.) sau materiale, respectiv pungile de plastic în care au fost inițial ambalați sau alte materiale care au facilitat transportul lor. Tot astfel, prin depozitarea brazilor spre colectare în cadrul campaniei de mediu organizată de Primăria Municipiului Arad nu se va aduce atingere altor tipuri de deșeuri (deșeuri menajere, deșeuri reciclabile, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase etc.). Aceste condiții sunt impuse întrucât, așa cum s-a arătat, brazii tăiați pentru Crăciun vor ajunge în instalația de tocat, fiind transformați în materie primă pentru compost.

Aducem la cunoștință faptul că brazii naturali colectați de la populație vor fi transportați la Stația de Compostare Arad, administrată de SC FCC Environment România SRL, unde vor urma procedurile specifice pentru transformarea lor în îngrășământ. Produsul final va fi folosit în agricultură sau amenajări peisagistice, fiind asigurată în acest sens reciclarea coniferelor care au servit de curând pentru înfrumusețarea caselor de sărbători.

Pentru aceia dintre arădeni care doresc să se bucure de brazii împodobiți până ulterior lunii ianuarie 2023, menționăm că vor fi nevoiți să asigure transportul acestora în regim propriu la Stația de Compostare Arad.

Vă îndemnăm să continuăm și în anul 2023  parteneriatul privind menținerea unei imagini curate și ordonate #pentruArad!

Pentru orice nelămurire sau informații suplimentare cu privire la colectarea brazilor, Primăria Municipiului Arad vă stă la dispoziție la Telefonul Cetățeanului (0257-984) sau prin mijloacele de comunicare scrisă.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.