Gaz Metan, o „nucă tare” pentru UTA. Balint cere răbdare: „Să rămânem ancorați în realitate!”

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

UTA este pregătită să dea piept cu cei de la Gaz Metan Mediaș, o echipă care vine după un succes important obținut pe terenul campioanei CFR Cluj, cu scorul de 2-1. Partida se va disputa luni seară, de la ora 20:30, pe Arena „Francisc Neuman”. În continuare, din cauza problemelor cauzate de pandemia COVID-19, meciurile de fotbal din România se vor disputa fără accesul suporterilor, însă fanii celor două echipe își vor putea urmări favoriții la televizor, partida fiind transmisă de trei posturi de televiziune: DigiSport 1, Look Sport + și Telekom Sport.

Antrenorul arădenilor, Gyuszi Balint, a vorbit înaintea partidei despre adversarul de luni, o echipă antrenată de către portughezul Jorge Costa, un tehnician care are în palmares un titlu de campion, obținut în sezonul 2011-2012, chiar la cârma lui CFR Cluj, echipă pe care a învins-o etapa trecută.

„Ne așteaptă un meci în compania unui adversar destul de dificil. O echipă antrenată de un antrenor care a reușit performanță în România și care iată că a reușit să redreseze cumva echipa. Mă refer la ultimul lor rezultat, victoria de la CFR Cluj, una pe care foarte puțină lume o aștepta. Vin pe un fond de încredere bun, pentru că nu este la îndemâna oricui să câștige pe terenul campioanei en-titre. Însă cred că și noi suntem bine din acest punct de vedere, pentru că venim după o succesiune de rezultate bune și mai ales după două victorii legate, ceea ce ne dă încredere și putem să abordăm la parametri optimi întâlnirea de luni”, a declarat tehnicianul UTA-ei.

Pe ce jucători nu se poate baza

Întrebat despre eventualele probleme de lot pe care le-ar putea avea înaintea acestei dispute, Balint a dat de înțeles că nu se va putea baza în primul rând pe fundașul dreapta Marian Pleașcă, dar cel mai probabil nici pe atacantul Ioan Hora sau pe tânărul David Miculescu.

„Rămâne să vedem dacă ne vom putea baza pe Marian (n.red. – Marian Pleașcă), pentru că încă nu a reușit să facă absolut toate exercițiile dintr-un antrenament. L-am menajat la anumite exerciții de intensitate mare. Bineînțeles, este destul de greu de crezut că ne vom putea baza pe serviciile lui Horică (n.red. Ioan Hora), ținând cont că s-a negativat doar de două zile și a stat două săptămâni acasă. Important este să fie el bine și să recupereze ușor-ușor și ce a pierdut pe parte fizică. Miculescu, la fel, rămâne să vedem, dar s-a antrenat astăzi la capacitate maximă. Din fericire, iată că ușor-ușor avem din ce în ce mai mulți jucători la antrenament și soluțiile sunt din ce în ce mai multe, din ce în ce mai bune. Băieții se prezintă bine la antrenamente, au un tonus foarte bun și toate aceste semnale ne dau încredere”, a explicat Gyuszi Balint.

Costa, cel mai titrat adversar pentru Balint?

Aflat la primul său sezon ca tehnician în Liga 1, Balint a fost întrebat și dacă adversarul său de luni, portughezul Jorge Costa, este cel mai titrat antrenor pe care l-a înfruntat până în acest moment al carierei sale. Însă antrenorul UTA-ei a evitat oarecum să facă o comparație între Costa si alți tehnicieni pe care i-a înfruntat, spunând doar că ceea ce reușesc să facă fotbaliștii pe teren este mai important decât numele de pe bancă.

„Fotbalul nu se raportează la duelul antrenorilor, decât într-o foarte mică măsură. Este foarte important ce vor face băieții pe teren. Eu îmi doresc foarte mult ca echipa să crească, pentru că încă mai avem aspecte pe care trebuie să le îmbunătățim și muncim pentru îmbunătățirea acestor aspecte. Sper din tot sufletul să fi eliminat problemele care au apărut pe faza defensivă și care ne-au făcut să suferim în acea perioadă de 30-35 de minute din prima repriză de la Botoșani. Am analizat destul de bine fiecare detaliu care a dus la acea perioadă. Inclusiv din punct de vedere mental, am încercat să înțelegem împreună cu băieții care a fost cauza acelei căderi. Sper să fi reglat acest aspect, pentru că e foarte important, dacă vrem să câștigăm acele trei puncte, să avem constanță din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce privește abordarea mentală a meciului de luni”, a mai declarat Balint.

Răbdare, nu pretenții nejustificate!

Aflată pe poziția a 5-a în clasamentul Ligii 1, loc de Play-Off, dar și cu evoluții bune în ultima perioadă, UTA emite pretenții în ochii multor suporteri, însă tehnicianul arădenilor le cere tuturor să rămână realiști și să aibă răbdare, nu pretenții nejustificate.

Iar ceea ce cere Gyuszi Balint este normal, fiindcă, înainte de toate, UTA este o echipă nou promovată pe prima scenă a fotbalului românesc și, în mod evident, primele pretenții ar trebui să facă referire la stabilitatea clubului, închegarea unei echipe și rămânerea în prima ligă. Apoi, din următorul sezon, putem emite și alte pretenții.

„Haideți să rămânem, totuși, ancorați în realitate! Eu am spus asta de foarte multe ori, ne dorim, este clar că ne dorim și cred că ați ajuns să mă cunoașteți și să știți că nu mă mulțumesc deloc cu puținul, indiferent despre subiect este vorba. Este foarte important să progreseze echipa. Noi aici lucrăm în fiecare zi, în fiecare săptămână, la îmbunătățirea jocului pe toate momentele lui. Am demonstrat că putem să fim la un nivel bun, raportat la competiția primei ligi din România. Nu știu dacă avem limite, probabil că avem și noi limitele noastre, dar este important să le împingem cât se poate de sus. Legat de ideea de a ne bate de la egal la egal cu cele mai bune echipe, da, ne dorim, dar până acolo avem un drum lung și destul de dificil, până când UTA să poată emite pretenții de play-off, pretenții justificate mă refer. Este adevărat că acest moment ne prinde într-o postură bună în clasament, dar asta nu înseamnă că ne mulțumim cu atât. Este important să avem constanță în primul rând în joc și să se vadă progres de la meci la meci. Și avem constanță în joc, pentru că până la urmă această constanță în joc aduce și rezultate, iar noi asta ne dorim”, a explicat Gyuszi Balint.

Iacob, printre cei mai buni din Liga 1

Goalkeeperul Florin Iacob a avut prestații senzaționale sezonul trecut, în liga secundă, lucru care i-a făcut pe mulți să exclame faptul că acesta este un portar pe care UTA se va putea baza și după promovare. De altfel, chiar antrenorul Gyuszi Balint a afirmat, în mai multe rânduri și încă de când echipa se afla în cel de-al doilea eșalon, că portarul său este printre cei mai buni din țară. Unii au zâmbit la afirmațiile tehnicianului, alții i-au dat dreptate. Și, totuși, deși la finalul sezonului precedent, când UTA se lupta în Play-Off-ul pentru promovare, Florin Iacob a avut câteva ezitări, lucru care chiar l-a determinat pe Balint să-l țină pe bancă la ultima partidă, vedem că portarul arădenilor redă siguranța necesară, revenit în prima echipă abia din etapa a 5-a, după ce tânărul Horațiu Modlovan a încasat trei goluri în meciul de pe teren propriu cu Poli Iași.

De atunci, Iacob a apărat în cinci partide și a încasat doar trei goluri, toate din faze fixe (unul din corner, la Hermannstadt, iar două din penalty, în partida de la Botoșani).

„Florin Iacob este același. Florin Iacob este același portar pe care îl cunosc de foarte mulți ani, doar că pe măsură ce au trecut sezoanele peste el, aceste meciuri cu miză, meciuri cu presiune, a devenit mai matur, mai înțelept. Știe să gestioneze în primul rând momentele puțin mai dificile cu el însuși. Este extrem de important pentru un portar să înțeleagă că nivelul de concentrare trebuie să rămână constant bun, dacă vrea să aibă un randament care să ofere siguranță echipei. Unii spuneau că a fost un portar bun de liga a 2-a, iar eu, în momentul în care eram la liga a 2-a și am stat în fața voastră, am spus că Iacob este în primii trei portari din România. Probabil că acum foarte multă lume ajunge să îmi dea dreptate. Randamentul lui este unul pe măsură. Dăm siguranță echipei prin absolut tot ceea ce facem, începând de la portar și continuând cu organizarea liniei defensive. Este adevărat, mai avem de muncă, mai avem de pus la punct anumite detalii, dar suntem pe drumul cel bun și asta este extrem de important pentru noi. La fel de important este ca jucătorii să rămână echilibrați și modești. Până la urmă suntem abia înaintea etapei a 10-a și nu am realizat nimic, campionatul fiind extrem de lung și trebuie să rămânem pe aceeași linie de constanță în ceea ce privește jocul și în ceea ce privește rezultatul pe care îl obținem în urma jocului.

Prestații mai bune și pe teren propriu?

Este ușor de apreciat faptul că prestațiile UTA-ei au fost mai bune în meciurile din deplasare, față de cele de acasă. Arădenii au obținut un 1-1 pe terenul celor de la Viitorul în prima etapă, apoi au dominat categoric meciul de la FC Argeș, însă numai ghinionul și o dublă greșeală de fundaș au făcut ca rezultatul de la final să fie de 1-1. În următoarea deplasare a venit și prima victorie a UTA-ei de la revenirea în prima ligă, pe terenul lui Dinamo, scor 1-0. Ulterior UTA a făcut 1-1 la Hermanstadt, după o primă repriză mai slabă și o a doua repriză senzațională, pe o ploaie torențială. Iar în ultima etapă, echipa lui Balint s-a impus cu 3-2 pe terenul celor de la Botoșani, cu o dublă a lui Vlad Morar și un gol marcat de Erico da Silva la doar două minute de la intrarea sa pe teren.

Pe teren propriu, rezultatele formației arădene au fost următoarele: 0-0 cu FC Voluntari, înfrângerea 2-3 cu Poli Iași, 0-0 cu Academica Clinceni și victoria 1-0 cu cei de la Chindia Târgoviște.

Totuși, în ceea ce privește compartimentul defensiv al arădenilor, vedem că jocurile pe teren propriu au fost unele destul de bune, încasând doar trei goluri și acelea toate într-un singur meci, în vreme ce în alte trei partide adversarii nu au reușit să înscrie. Dar, totuși, n-au venit victoriile, iar acest lucru poate fi explicat și prin modul în care adversarii abordează aceste partide din deplasările de la Arad. Adică, echipele care vin pe Arena „Francisc Neuman” nu vin neapărat cu un apetit foarte crescut pentru jocul ofensiv, ci mai degrabă cu un joc defensiv și cu eventuale posibilități de contra-atac. Or acest lucru îngreunează treaba jucătorilor lui Gyuszi Balint, fiindcă nu putem spune că UTA are fotbaliști care din punct de vedere individual pot scoate singuri 2-3 adversari din joc și să desfacă apărările adverse, astfel că este nevoie de un atac pozițional cât mai eficient. Despre acest atac pozițional a vorbit și Balint, care a cerut răbdare.

„Acasă, pentru a avea o prestație mai bună sau foarte bună, așa cum ne dorim și noi, dar și suporterii, avem nevoie de un atac pozițional foarte bine pus la punct. Asta necesită timp, necesită omogenizare, necesită calitate. Sunt foarte multe aspecte ce contribuie la dezvoltarea unui atac pozițional bun sau foarte bun, în urma căruia o echipă să își creeze ocazie, să marcheze goluri și să câștige meciuri. Știu, în momentul în care câștigăm cu 1-0, lumea poate se așteaptă să câștigăm cu 3-0 și prin spectacol. Dar este important să ne menținem această creștere în joc. Eu cred că, față de acum o lună, două luni, jocul nostru a cunoscut progres, a cunoscut creștere în consistență, iar lucrurile acestea se văd și în clasament”, a mai explicat tehnicianul Gyuszi Balint.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.