„Au fost amenajate primele pajiști urbane în municipiu”, ne anunță reprezentanții Primăriei Municipiului Arad într-un comunicat de presă emis în dimineața acestei zile. Până aici, nimic de comentat, fiindcă acest concept este folosit și promovat din ce în ce mai mult în multe orașe importante din Europa. Ba mai mult, chiar și la noi, în România, există orașe care au adoptat acest gen de spații verzi numite „pajiști urbane”. Este vorba despre spații verzi amenajate cu fel și fel de plante rezistente la intemperii, rezistente la secetă și așa mai departe.
Ei bine, se pare că și reprezentanții municipalității arădene s-au gândit să adopte acest gen de „pajiști urbane”. Ceea ce, dacă ne întrebați pe noi, nu e un lucru rău, fiindcă, exact așa cum menționează și reprezentanții primăriei în comunicatul lor de presă, ideea principală din spatele acestui concept de „pajiști urbane” este sustenabilitatea. Totodată, există o mulțime de plante care cresc în sălbăticie și care, frumos aranjate și combinate, pot arăta chiar foarte bine.
Doar că „pajiștile urbane” amenajate la Arad dau mai degrabă senzația de paragină. Cum spuneam, sunt și alte orașe, chiar și în România, care au adoptat acest gen de concept de spații verzi. Unul dintre ele este la nici două ore de Arad. Vorbim, desigur, despre Oradea. Însă la Oradea acest gen de „pajiști urbane” arată ceva mai diferit decât cele de la Arad. Unii vor spune că suntem cârcotași, dar rămânem la părerea că „pajiștile urbane” din Arad sunt departe de cele din alte orașe, chiar și decât cele din vecini. Ne uităm la imagini și nu ne vine a crede că buruienile de care mai toți cei care locuim la case încercăm să scăpăm, sunt ridicate la rang de „spații verzi amenajate”. Mai lipsește doar ambrozia din aceste „pajiști”.
În continuare vom reda comunicatul Primăriei Municipiului Arad, iar mai apoi vă vom arăta câteva fotografii cu „pajiștile urbane” din Arad, respectiv cu cele din Oradea.
Subiectul „pajiști urbane” se află de ceva vreme în atenția municipalității arădene. După modelul altor orașe din Europa, Aradul a optat pentru astfel de amenajări peisagistice din dorința de a reduce costurile de întreținere ale gazonului de-a lungul aliniamentelor stradale. Tunderea, restaurarea, însămânțarea, udarea și hrănirea zonelor verzi, toate sunt lucrări care presupun cheltuieli din bugetul orașului, care astfel vor putea fi reduse. De altfel ideea de bază din spatele acestei tipologii de plantare este sustenabilitatea.
Vorbim despre amenajarea zonelor verzi din oraș, apelând la o soluție mult mai bună decât gazonul, care se întreține mult mai ușor și prezintă mai multe beneficii.
În municipiul Arad, primele „pajiști urbane” au fost amenajate în sensul giratoriu din zona UTA, precum și în spațiile adiacente stațiilor de tramvai de la Gara CFR, UTA, Lebăda și Fortuna. În total vorbim despre aproximativ 9000 mp de covor multicolor creat cu ajutorul a 30 de specii de plante perene, dintre care amintim: trifoi roșu, trifoi alb, salvie sălbatică, garofiță ungurească, romaniță, salvie austriacă, sânziene, in sălbatic, nalbă albă, margarete, mușețel sălbatic, traista ciobanului, mac de câmp etc. Acestea vor înflori în cascadă, începând cu luna martie și până la începutul toamnei. La Arad s-au creat astfel câteva oaze naturale, în zone cu trafic intens și densitate a populației ridicată.
Înlocuind gazonul cu straturi de „pajiști urbane”, sistemele de irigat nu vor mai fi folosite și astfel se va rezolva și o altă problemă: depunerile de fier de pe mobilierul urban, care dau mari bătăi de cap celor care le întrețin.
Estetica nu este singurul scop al acestui proiect pilot al municipalității arădene. Noile amenajări peisagistice prezintă avantajul că rețin particulele poluante și produc oxigen. Mai mult decât atât amenajarea de „pajiști urbane” aduce beneficii și mai multor specii de insecte: fluturi, bondari, albine solitare și alte specii polenizatoare. Acestea vor contribui la fertilizarea altor plante și la menținerea biodiversității.
Amenajarea de „pajiști urbane” se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.
Cum arată „pajiștea urbană” la Arad:
Cum arată „pajiștea urbană” la Oradea: