Gata cu explicațiile, alibiurile și „moștenirile“! Rednic și echipa LUI trebuie să livreze

Sport

Scris de Giuliano Junc

Joi s-au împlinit 9 luni de când Mircea Rednic a fost numit antrenor al UTA-ei; o perioadă în care Rednic a fost aplaudat, ovaționat, contestat sau investit cu încredere, în care a revoluționat total vestiarul Arenei „Francisc Neuman“, a făcut un infarct, s-a făcut simpatic ori dimpotrivă a iritat prin declarații, 9 luni în care cu siguranță nu ne-am plictisit. Măsura în care dincolo de toate astea Rednic a realizat ceva palpabil ca antrenor al Bătrânei Doamne o dau însă cifrele seci sau puse în context, motiv pentru care iată un scurt bilanț, o sumară analiză.

Așadar, Mircea Rednic a preluat echipa pe locul 14 în play-off-ul campionatului trecut. Până la finalul sezonului a ridicat-o cu un loc, până pe 13, dar nu a reușit să o salveze de baraj; baraj pe care până la urmă l-a câștigat fără mari emoții în fața divizionarei secunde Gloria Buzău. În prezent UTA se află pe același loc, 13. În cealaltă competițiie, Rednic a preluat o echipă calificată în semifinalele Cupei României (acela fiind și primul său meci ca antrenor, meci pe care de altfel l-a pierdut) iar în acest sezon UTA a părăsit competiția din faza grupelor. Ca și bilanț total al meciurilor, „Puriul“ a strâns pe banca UTA-ei 32 de meciuri, în care a adunat 10 victorii, 13 remize și 9 înfrângeri, având golaveraj negativ: 37-38. De punctat însă faptul că 3 dintre cele 10 victorii au fost obținute în fața unor echipe de liga secundă: de două ori Gloria Buzău (una la baraj și una în Cupă) și o dată CSC Dumbrăvița (tot în Cupă).

Ajuns la Arad într-o situație dificilă, cu un lot în care majoritatea jucătorilor se aflau la final de contract și silit să se încadreze într-o politică bugetară de reducere a salariilor, Rednic a schimbat lotul din temelii. Iată cifrele acestei revoluții:
– A adus la UTA 28 de jucători (Roganovic, Markov, Stroungis, Stolnik, Dumitrașcu, Carp, Marku, Fabry, Mustacă, Cooper, Leidsman, Freitas, Stahl, Rodrigues, Holst, Micovschi, Vucenovic, Căpușă, Conte, Ofosu, Omondi, Luckassen, David, Lungu, Lopez, Trif, Morar, Pedro);
– A renunțat la 13 jucători (Mustacă, Șteau, Chindriș, Milosevici, Keșeru, Isac, Roganovic, Markov, Carp, Holst, Leidsman, Vucenovic, Stroungis) dintre care 8 au fost aduși la Arad chiar de el. Lor li se mai adaugă alți 3 jucători, de asemenea aduși de el, care în acest moment sunt scoși în afara lotului (Dumitrașcu, Marku, Ofosu) și pe care nu mai contează. Nu am luat în considerare jucătorii care în vară au plecat pentru că li s-au terminat contractele și nici pe Postolachi, singurul care a făcut obiectul unui transfer;
– A promovat la prima echipă trei proveniți Academie: Cristian Mihai (revenit în vară din împrumutul la Pecica), Raul Stanciu (via Atletico) și Darius Iurasciuc. Dintre aceștia Mihai a devenit om de bază în primul 11, ceilalți doi apărând fie sporadic (Stanciu) fie deloc (Iurasciuc);
– A renunțat la alți jucători importanți produși de Academie, care fie au fost trimiși împrumut (Roșca, Anișorac, Cibi, Hrezdac, Negoescu, Popa, Ahmet) fie au fost îndepărtați definitiv cum este cazul lui Isac. De asemenea cel mai important jucător al Academiei din actualul lot, Rareș Pop, și-a pierdut locul de titular, evoluând în această postură în doar 4 dintre ultimele 10 meciuri de campionat.

Ce concluzii desprindem de aici analizând toate cifrele și faptele de mai sus:
1) În primul rând aceea că echipa nu a făcut niciun progres din punct de vedere sportiv;
2) Apoi, Mircea Rednic vedem că a insistat să se bazeze pe „oamenii lui“. Pe lângă cei plecați pentru că li s-a terminat contractul, a decimat și contigentul celor rămași, deoarece în acest moment din lotul din sezonul trecut au mai rămas în componența echipei doar 6 jucători (Iacob, Kucher, Benga, Abeid, Pop și Stahl), cu mențiunea că portarul ucrainean este sub o constantă presiune din parte antrenorului, care săptămână de săptămână spune că vrea să renunțe la el;
3) Nici cu oamenii aduși de el Mircea Rednic nu manifestă răbdare sau încredere, dovadă că deja a renunțat la un sfert dintre ei după doar câteva luni;
4) Deși are la dispoziție „produsele“ unei Academii care prezintă garanția dovedită a calității, Rednic preferă jucătorii aduși din altă parte, în special străinii. Excepția Cristian Mihai nu poate schimba imaginea de ansamblu.

Este firesc ca un antrenor nou să aibă la dispoziție timp pentru a-și forma propria echipă, pentru a-și implementa ideile și pentru a le lăsa să „dospească“ întru manifestarea lor în jocul echipei. Mircea Rednic a avut acest timp. A avut la dispoziție exact timpul dintre conceperea și nașterea unui copil. În acest perioadă, ținând cont de rezultate și comportament, a avut parte de răbdare, încredere și susținere mai mare decât a avut oricare dintre predecesorii săi în ultimii ani. Însă acest timp s-a terminat. A fost dreptul dar e și responsabilitatea lui în legătură cu felul în care și-a folosit acest timp. Calitatea muncii sale se va vedea și va fi judecată în funcție de rezultatele și exprimarea echipei începând de astăzi. Mircea Rednic a avut la dispoziție nu doar timp dar i s-a dat și libertate totală în ceea ce privește plecarea jucătorilor, alegerea noilor jucători și de asemenea trierea celor pe care el însuși i-a adus. A putut să își facă o echipă așa cum a vrut, așadar trebuie să „livreze“.

Întrebarea care se pune este „ce trebuie să livreze Mircea Rednic?“. E simplu, el trebuie să livreze rezultate care să apropie meci de meci echipa de obiectivul anunțat: play-off sau dacă nu măcar minimul: o salvare de la retrogradare fără emoții. Adică începând de astăzi UTA trebuie să urce. Nu noi am anunțat acest obiectiv ci chiar antrenorul. Atunci când am atras atenția că UTA nu are buget pentru a aduce sau ține jucători cu calitatea necesară pentru a se bate la play-off, am fost acuzați chiar de către Rednic că suntem cârcotași, că a găsit la UTA stabilitate, că are condiții bune. Tot Mircea Rednic a lăudat în nenumărate rânduri echipa care se ocupă de studierea jucătorilor care urmează să fie aduși la Arad. Așadar acum când trebuie să se prezinte la examen în fața suporterilor, antrenorul nu mai poate da vina nici pe „moștenire“ deoarece echipa e formată din jucători aduși de el și nici pe calitatea fotbaliștilor aduși din moment ce și-a asumat atât resursele financiare cât și cele logistice. Nu noi am acceptat condițiile și nu noi i-am impus obiectivul. Și le-a asumat pe ambele, ne-a contrazis când am opiniat că amăgește suporterii, acum nu are decât să se ridice la înălțimea propriilor provocări; fără scuze și lamentări la care am văzut în ultima conferință de presă că începe să recurgă.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.