luni, 17 iunie, 2024

Galeria l-a trimis la Brad, el s-a dus… la CFR!

Distribuie articolul

Dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă a faptului că fotbalul nostru a devenit o arenă de circ grotesc în care tot felul de clovni cu bani se joacă de-a patronii, am primit-o aseară: vestea că fotbalul nostru s-a pricopsit cu un nou „acționar“ în persoana lui Gheorghe Falcă (și nu oriunde ci acționar taman la CFR Cluj), ne-a provocat inițial hohote de râs. Prima bănuială a fost aceea că cineva a vrut să-și râdă de cei de la Fanatik, care au publicat știrea pe site-ul lor, livrându-le o minciună gogonată iar aceștia, pe ideea „cu cât mai mare gogomănia, cu atât mai aducătoare de click-uri“, au publicat-o.

Doar că la puține minute de la acel moment, hohotele de râs s-au transformat în priviri consternate, palme date peste frunte, urmate din nou de hohote de râs, că nu aveai cum să reacționezi altfel la ceea ce a fost intervenția telefonică a lui Gheorghe Falcă în emisiunea „Fanatik Superliga“ de la Prima Sport 1. Destul de incoerent și cu limba împleticindui-se (de emoție probabil), europarlamentarul arădean a confirmat informația și, mai mult, a început să vorbească despre CFR Cluj la persoana I plural. Trecând peste desincronizările de emitere a sunetelor din discursul europarlamentarului, unele amintind chiar de celebrele sale postări pe rețelele de socializare, conținutul intervenției e destul de interesant și o să o luăm puțin la purecat.

În primul rând, despre știrea în sine, nu putem spune decât că îl considerăm pe domnul Falcă un om fericit să aibă în soția sa un partener atât de generos încât să-i dea bani să se joace de-a fotbalul. E de notorietate faptul că domnul Falcă și-a închinat toată cariera binelul public: a fost vicepreședinte de Consiliu Județean, primar și acum europarlamentar. Credeți că aceste funcții sunt atât de bine plătite încât să-i permită să intre în acționariatul lui CFR? Păi acolo trebuie să fi om de afaceri de succes ca să faci față cerințelor. Iar domnul Falcă nu a făcut niciodată un secret din faptul că averea familiei, care crește precum Făt Frumos, se datorează soției, care este un om de afaceri de succes în timp ce soțul său se sacrifică pentru binele public. Bine, unii ar obiecta că afacerile respective s-au derulat într-o colaborare puțin dubioasă cu instituția pe care o conducea chiar Gheorghe Falcă, dar cum DNA a zis că „e în regulă“, nu putem zice noi altceva.

Un alt aspect interesant este alegerea echipei la care Gheorghe Falcă să își facă intrarea în patronatul din fotbalul românesc. După ce a condus ani de zile UTA mai mult sau mai puțin din umbră, după ce acum doi ani a blocat înțelegerea dintre Alexandru Meszar și grupul Next Gen (cel puțin asta arată fragmentele de discuție dintre Meszar și cei patru oameni de afaceri, care au devenit publice), următorul pas logic ar fi fost ca Falcă să devină patron la UTA. Numai bine să salveze clubul de datoriile făcute de Meszar! Ca o paranteză, vă imaginați cum patronul Falcă ar merge la primarul Bibarț (dacă va câștiga din nou alegerile) să ceară mai mulți bani pentru UTA de la bugetul public (că doar asta fac „patronii“ din fotbalul românesc)? Iată însă că, spre dezamăgirea multora dintre susținătorii săi de la Tribuna I a Arenei „Francisc Neuman“, Gheorghe Falcă a ales CFR Cluj. În condițiile în care el este EUROparlamentar iar UTA nu are licență EUROpeană așa cum nici stadionul ctitorit chiar de el nu are, lucrurile se leagă.

Acum, printre cei care cunosc legăturile politico-financiare, nu e un secret că Gheorghe Falcă și Neluțu Varga au de mai mult timp o relație apropiată. Iar Falcă recunoștea aseară că a fost alături de CFR „la toate marile victorii“. Ca arădeni și utiști nu ne putem abține să ne întrebăm dacă printre aceste victorii se numără și cele de pe piața transferurilor, unde în ultimii ani, CFR a adus de la UTA jucători ca Rusu, Roger, Otele sau Abeid, gratis sau pe sume care n-ar acoperi nici consumația din loja oficialilor de la CFR. În acele momente, în care Gheorghe Falcă era umbra din spatele lui Meszar, „juca“ pentru UTA sau pentru CFR? Sau la „marea“ victorie a CFR-ului din primăvara lui 2023, când UTA a fost TÂLHĂRITĂ în Gruia cum probabil nu i s-a întâmplat nici în perioadele de haiducie ale cooperativei, unde a fost domnul Falcă? Oare cum a decurs discuția sa de după meci cu prietenul Neluțu Varga? Iar din acel liniștitor (liniștitor?) „eu voi fi și lângă UTA“ ce să înțelegem? Că o să devenim un fel de satelit al CFR-ului? Nu de alta dar dacă pe lângă cele 3-6 puncte pe care le pierdem „tradițional“ cu Dinamo, dacă mai jucăm „amicale“ și cu CFR, deja începem cu un minus destul de consistent campionatul.

Am mai remarcat și că, deși dominat de „emoție“, Gheorghe Falcă n-a uitat că e în campanie electorală. Și cum una dintre temele principale ale UE este „Europa Regiunilor“, reprezentantul nostru la „Bruxles“ s-a lansat într-o tiradă populistă despre cum ne unim noi ardelenii în jurul CFR-ului când e să ne luptăm cu cei din „Regat“. Nu știm ce-o fi gândit colegul de partid al lui Falcă, primarul Clujului, Emil Boc, susținător cât se poate de concret al rivalei Universitatea, despre această unire a ardelenilor în jurul „dușmanului“ din Gruia, dar ăștia care purtăm blestemul unei memorii mai puțin selective, ne aducem aminte că Gheorghe Falcă, pe vremea când era lider important într-un PDL care domina autoritar politica națională, n-a lăsat nimic concret în urmă vizavi mult discutata regionalizare sau de o descentralizare reală care să ducă la o autonomie financiară și culturală mai mare a Ardealului față de „Vechiul Regat“. Ori de la politicieni oamenii așteaptă lucruri concrete, că de cântat melodia care se termină cu „… pe capitala voastră“ o pot face și singuri.

Așadar, supărat probabil că galeria UTA-ei îi tot cântă „Ghiță Falcă pleacă din Arad, du-te înapoi la Brad“, Ghiță le-a dat aseară „perversa“: nu merge la Aurul Brad ci la ditamai CFR Cluj. Bine, apoi s-a mai înmoiat și cu inima îndoită ne-a anunțat că rămâne și lângă UTA. Noi însă n-am vrea să fim o frână în calea succesului său în România și în Europa, așa că îl îndemnăm să nu mai privească în urmă și să se dedice trup și suflet, 100% noii sale echipe. Noi aici ne descurcăm și fără el.

Iar în final, pentru cei curioși, iată și intervenția sa de azi noapte din amintita emisiune:

https://www.youtube.com/watch?v=vpIL5_y7ivI

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți