Seară de operă la Palatul Cultural – Gaetano Donizetti și “Elixirul Dragostei”

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Eugène Scribe nu este un compozitor în sensul tradițional al cuvântului, ci un libretist și dramaturg francez din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la operă și teatru. Lucrările sale au influențat puternic dezvoltarea genurilor de muzică și teatru în perioada sa. „Le Philtre” este o operă comică în două acte compusă de Daniel-François-Esprit Auber cu libretul scris de Eugène Scribe. Premiera operei a avut loc la Paris în 1831 și a avut un succes imediat.

Libretul Felice Romani, după un libret de Eugène Scribe pentru opera „Le Philtre” de Daniel – François Auber a încântat publicul prezent la Palatul Cultural din Arad. L’elisir d’amore (Elixirul dragostei) a fost prezentat în seara de 11 aprilie 2024, în versiune de concert, alături de invitații: dirijorul Mihnea Ignat, soprana Diana Țugui (Adina), tenorul Andrei Fermeșanu (Nemorino), baritonul Daniel Pop (Belcore), basul Daniel Pascariu (Dulcamara), soprana Georgiana Necșa (Giannetta). Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș.

O operă franceză, „Le Philtre”, și una italiană, „L’elisir d’amore”, apărute la începutul anilor 1830, prima la Paris, a doua la Milano, redescopereau tema veche, cu rădăcini medievale, a poțiunii de dragoste cu puteri universale.

Libretul lui Eugène Scribe, suportul pentru „Le Philtre”, spectacolul de operă al lui Daniel Auber, va fi impulsul pentru „ L’elisir d’amore”, cea care va ajunge să fie considerată „cea mai populară operă comică a secolului al XIX-lea”, un autograf liric Gaetano Donizetti, pe un text recompus de apreciatul Felice Romani, o poveste despre superstiții, șarlatanie și iubire, imaginată în cotidianul unui sat izolat din secolul al XIX-lea.

Adina, bogata și capricioasa proprietară a unei ferme, Nemorino, un tânăr țăran, îndrăgostit iremediabil de stăpână, Sergentul Belcore, rivalul vesel și arogant, și Dulcamara, furnizorul de elixiruri miraculoase, sunt cele patru personaje, înconjurate de o întreagă comunitate, pentru care Donizetti scrie partituri fascinante.

L’elisir d’amore – Elixirul iubirii este o melodramă comică, o operă buffă în două acte a compozitorului italian Gaetano Donizetti. Premiera L’elisir d’amore a avut loc la Teatro della Canobbiana, Milano, la 12 mai 1832. L’elisir d’amore a fost cea mai des interpretată operă în Italia între 1838 și 1848 și a rămas continuu în repertoriul internațional de operă. Astăzi este una dintre cele mai des jucate dintre toate operele lui Donizetti.

Eugène Scribe este adesea asociat cu operele lui Giacomo Meyerbeer și Daniel-François-Esprit Auber. A colaborat cu Meyerbeer la opere celebre precum „Robert le diable” și „Les Huguenots”, contribuind la succesul lor masiv în lumea operistică. În operele sale, Scribe a creat povești captivante și personaje dramatice care au stârnit imaginația publicului.

Muzica lui Eugène Scribe este caracterizată de o combinație de dramatism și emoție, adaptată la necesitățile și gusturile publicului din perioada sa. Textele sale au oferit compozitorilor o bază solidă pentru a crea opere grandioase și a le impune pe scenele teatrelor din întreaga Europă.

Scribe a avut un impact de durată asupra teatrului și muzicii, iar lucrările sale continuă să fie interpretate și să inspire artiști și compozitori în prezent. Prin abilitatea sa de a crea povești captivante și de a defini personaje memorabile, Eugène Scribe rămâne o figură centrală în istoria operelor și a teatrului francez.

Libretul lui Felice Romani pentru opera „Le Philtre” de Daniel-François-Esprit Auber este o adaptare vibrantă și plină de farmec a poveștii originale concepută de Eugène Scribe. Povestea urmărește intrigile și romantismul din viața unui tânăr fermecător pe nume Nemorino, care este îndrăgostit până peste cap de frumoasa Adina. Nemorino se simte neajutorat în fața rivalului său, sergentul Belcore, care este sigur de cucerirea inimii Adinei. În ciuda sărăciei sale, Nemorino își pune toată speranța într-un elixir de la un călător ambiguu, Belcore, pe care îl crede a fi un elixir al dragostei crezând că acesta îi va asigura dragostea Adinei. Cu toate acestea, elixirul este, de fapt, doar vin. Între timp, rivalul său, sergentul Belcore, încearcă să o cucerească pe Adina cu propriile sale mijloace.

Romani reușește să îmbine elementele de dragoste, umor și intrigă într-o operă plină de farmec și energie. Personajele sunt vii și captivante, iar intrigile lor aduc un amestec delicios de emoție și comic. Prin intermediul libretului său, Romani aduce la viață un univers vibrant și memorabil, care continuă să fascineze publicul de-a lungul timpului. Muzica lui Auber pentru „Le Philtre” este plină de farmec și umor, reflectând perfect atmosfera comică a poveștii.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.