Filmul „Amadeus“ va fi proiectat, vineri, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Cultură

Scris de Arad Obiectiv

Filmul „Amadeus” (r. M. Forman), considerat un triumf cinematografic între cele mai bune 100 de filme din lume, conform catalogului Institutului American de Cinematografie, va fi proiectat, vineri, 29 aprilie 2022, de la ora 19:00, la cinematograful „Arta“ din Arad.

Cu această proiecție – eveniment va fi reluat programul „Cinemateca“, dedicat patrimoniului cinematografic național și internațional.

Milos Forman, celebrul regizor american de origine cehoslovacă, creatorul filmului de mare impact „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, adaptează piesa omonimă scrisă de Schaffer și produce unul dintre cele mai mari filme ale istoriei, „Amadeus”. Cu un rafinament aparte și cu un talent nativ, Forman prezintă viața uriașului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, prin ochii lui Antonio Salieri, un alt celebru compozitor al vremii și principalul oponent al acestuia.

Intrarea la film este liberă.

Proiecțiile de filme sunt organizate de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

Amadeus este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care la bătrânețe este vizitat de un preot pentru a se spovedi. Ca mod de filmare este clasic și obiectiv, aproape toate cadrele sunt fixe, iar personajele sunt întotdeauna încadrate simetric, dinamica sau dezordinea reieșind din jocul actoricesc sau muzică, de altfel ritmul secvențelor este constant și lent.

Filmul a fost făcut pentru ecran larg, motivarea dramaturgică a regizorului fiind aceea de a scoate în evidență decorul elaborat și realist, lucru pentru care a și primit premiul Oscar. Mediul este un bun mod de a caracteriza un personaj, numeroasele sindrofii la care Mozart participa i-au atribuit reputația de petrecăreț.

Coloana sonoră, premiată cu numeroase premii, este în mare parte alcatuită din muzica lui Mozart, întrucât muzica a fost viața acestuia. Deși a murit tânăr, a produs un număr mare de opere, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime.

Acest film a inspirat numeroși artiști și multe secvențe au fost preluate sau parodiate de diferite filme și clipuri.

Premii:

Amadeus a câştigat 41 de premii şi a avut 13 nominalizări, printre care:

– Cel mai bun film: producătorul Saul Zaentz
– Cel mai bun actor în rol principal: F. Murray Abraham
– Cel mai bun regizor: Milos Forman
– Cel mai bun scenariu: Peter Shaffer
– Cele mai bune decoruri: Patrizia von Brandenstein, Karel Cerný
– Cele mai bune costume: Theodor Pistek
– Cel mai bun sunet: Mark Berger, Thomas Scott, Todd Boekelheide, Christopher Newman
– Cel mai bun machiaj: Paul LeBlanc, Dick Smith

– Cel mai bun regizor: Milos Forman
– Cel mai bun actor în rol principal: F. Murray Abraham
– Cel mai bun scenariu: Peter Shaffer
– Cel mai bun film: producătorul Saul Zaentz

– Cea mai bună imagine: Miroslav Ondrícek
– Cel mai bun montaj: Nena Danevic, Michael Chandler
– Cel mai bun machiaj: Paul LeBlanc, Dick Smith
– Cel mai bun sunet: Mark Berger, Thomas Scott, Todd Boekelheide, Christopher Newman

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.