Au trecut ceva mai bine de două săptămâni de când a avut loc evenimentul „Festivalul Berii Arad 2023”. Ne-am fi dorit să abordăm ceva mai repede acest subiect, însă motivele pentru care dumneavoastră, cititorii, ajungeți să citiți despre această speță abia astăzi nu țin de noi, cât de Centrul Municipal de Cultură Arad, o instituție care efectiv încalcă legea cu bună știință și care, după cum veți vedea în continuare, oferă răspunsuri tardive sau parțiale la solicitările jurnaliștilor. Și nu e prima oară când fac asta.
Așadar, „Festivalul Berii Arad 2023”, un eveniment probabil reușit, cel puțin pentru unii, dar care ridică multe semne de întrebare pentru noi și poate chiar și pentru dumneavoastră, dacă nu chiar și pentru organele abilitate. Trei zile de sărbătoare, o mulțime de artiști, o mulțime de spectatori și destule necunoscute pentru publicul larg. Nu știm câți dintre dumneavoastră știți că evenimentul a fost organizat de către SC STUDIOFAIN SRL, firma familiei controversatului om de afaceri Călin Costea, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad, SC RECONS SA și SC LOGIC DETAIL SRL, aceasta din urmă de asemenea firmă a familiei Costea, înființată chiar în acest an. Ei bine, până aici, nu e nimic ieșit din comun, fiind vorba la prima vedere despre un soi de parteneriat public-privat pentru organizarea unui eveniment dedicat arădenilor. Doar că asta e doar la prima vedere. În realitate, analizând documentele care stau la baza acestui parteneriat, putem obseva că mare parte din câștiguri s-au dus într-o direcție, în speță către familia Costea, în vreme ce Recons și Centrul Municipal de Cultură au rămas cu firimituri, deși aportul acestora din urmă a fost unul considerabil.
Artiștii, plătiți și de Costea, dar și de CMCA
Organizatorul evenimentului „Festivalul Berii Arad 2023” a fost SC STUDIOFAIN SRL, al cărei administrator (potrivit protocolului de parteneriat) este Călin Costea. La o căutare pe site-urile specializate, putem vedea că principalul asociat din firmă (cu 95%) este Corina Bianca Pagu, adică soția lui Călin Costea. Toate părțile și-au asumat anumite obligații prin protocolul de colaborare. Vom enumera câteva, care ni s-au părut mai importante, iar pe restul le puteți consulta în documentele atașate. Acestea fiind spuse, când vine vorba despre artiști, STUDIOFAIN și-a asumat să plătească o serie de artiști precum trupa DJ Project, Bogdan DLP, Mirabela Dauer, Dorian Popa, trupa Generic, Dan Ciotoi, Rares, Lil Cagula, YNY Sebi, Victor Diaz, Grupul Vouă și „alte formații”. De partea cealaltă, Centrul Municipal de Cultură Arad și-a asumat să plătească la rândul său câțiva artiști, adică pe cei mai scumpi dintre ei, iar sumele vorbesc de la sine. Vorbim despre Ștefan Bănică Jr, căruia CMCA ar fi urmat să-i plătească 87.472,60 lei, despre formația IRIS, unde vorbim despre 40.502,50 lei și Puya, cu 30.596 lei. Pe lângă acestea, CMCA-ul și-a asumat plata a 88.893 lei pentru serviciile de scenotehnică și ecrane de proiecții.
Încasările, în mare parte la Costea
Ei bine, dacă la plăți putem observa din protocolul de colaborare că Centrul Municipal de Cultură contribuie considerabil, plătind probabil cei mai scumpi dintre artiști, dar și serviciile de scenotehnică și ecrane de proiecții, când vine vorba de „împărțeală”, lucrurile nu par a sta la fel. Așa se face că părțile implicate și-au asumat să plătească fiecare câte ceva, însă când vine vorba despre ce îi revine CMCA-ului după implicare în eveniment și plățile consistente, vorbim despre un procent de 10% din veniturile încasate în urma vânzării biletelor și abonamentelor pentru eveniment, după plata tuturor taxelor în vigoare. Poate așa ar trebui să fie normală „împărțeala”, dar vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să trageți concluziile. Ar fi fost interesant să aflăm de la Centrul Municipal de Cultură cu exactitate cât a primit de pe urma acestei colaborări, însă aceștia au refuzat să ne transmită date exacte, făcând practic pe proștii, ca și cum n-ar fi înțeles adresa publicației noastre. De altfel, nici măcar sumele pe care CMCA-ul le-a dat pentru acest eveniment nu le-am aflat de la ei, doar că ei nu știau că Arad Obiectiv a cerut aceleași documente și celor de la Recons, care le-au furnizat, așa cum e normal și legal. Dar, fiindcă suntem o publicație care consideră că Legea 544, privind accesul la informațiile de interes public trebuie respectată așa cum a fost ea adoptată, nu după interpretările sau cheful directorului CMCA, Daniela Pădurean Andreica, în zilele ce urmează vom demara procedurile legale împotriva instituției.
Și dacă tot am ajuns la Recons, poate cea mai importantă contribuție a acestora la organizarea evenimentului a fost aceea că i-au dat ștrandul lui Călin Costea, timp de trei zile, pe o sumă derizorie. Potrivit contractului de colaborare între STUDIOFAIN și Recons, în care este implicată și firma LOGIC DETAIL SRL, cei de la Recons i-au închiriat lui Costea 984 de metri pătrați la suma de 1 leu/mp/zi. Repetăm, în caz că nu ați fost atenți: UN LEU PE ZI, PENTRU FICARE METRU PĂTRAT. Adică 2.952 lei în total, pe parcursul celor trei zile de festival. Cu siguranță sunteți curioși, la fel ca și noi, cam cât plătește fiecare comerciant pentru chiriile de pe Ștrandul Neptun în oricare altă zi din an. La fel de interesant e de știut și cât a plătit fiecare comerciant prezent la „Festivalul Berii”. Cu siguranță nu 1 leu pe metru pătrat. Ce este și mai interesant la această „combinație”, este faptul că cei de la Recons, prin semnătura directorului Nicolae Mehelean, au încălcat legea. Astfel, Hotărârea nr. 653, din 28 noiembrie 2022, privind stabilirea tarifelor afarente zonei de agrement Ștrandul Neptun Arad, spune cât se poate de clar că „Tariful de utilizare a terenului pentru activități comerciale” este de 70 lei/mp/zi. Adică de 70 de ori mai mult, decât a plătit Călin Costea, potrivit contractului de colaborare. Mai exact, potrivit Hotărârii nr. 653/28.11.2022, Recons ar fi trebuit să încaseze de la Costea 206.640 lei.
Așadar, aici vine întrebarea: a prejudiciat directorul Mehelean societatea pe care o conduce (Recons) cu suma de 203.688 lei, nerespectând o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Arad, hotărâre care, după cum bine știm, are rol de lege?
Au închiriat o bucățică din ștrand, dar au încasat pentru tot
Unde mai punem și faptul că, pe perioada evenimentului „Festivalul Berii Arad 2023”, deși Călin Costea, prin firmele familiei sale, a închiriat doar 984 de metri pătrați din suprafața Ștrandului Neptun, oricine a intrat pe ștrand a fost nevoit să plătească bilet pentru eveniment. În perioada respectivă, am fost contactați de zeci de persoane, care reclamau faptul că la intrarea pe ștrand li s-a cerut 50 de lei, fiindcă e „Festivalul Berii”, deși persoanele respective nu-și doreau să meargă la evenimentul respectiv sau în zona închiriată de firmele familiei Costea, ci la alte localuri din incinta ștrandului, fie să bea și să asculte alt tip de muzică, fie să mănânce la restaurantele din zonă. Practic, putem trage concluzia de aici că, deși Reconsul a dat spre închiriere mai puțin de 1.000 de metri pătrați, chiriașul s-a făcut stăpân pe zeci de mii de metri pătrați ai ștrandului, pe perioada desfășurării evenimentului în cauză.
A fost Mehelean „executat”?
Între timp, aflăm din surse sigure, că Nicolae Mehelean este pe făraș de la conducerea Recons. Informațiile noastre arată că acesta ar fi fost trimis forțat în concediu de odihnă, atribuțiile sale fiind preluate de către directorul adjunct, Laurențiu Puf. Aceleași surse susțin că Mehelean nu se va mai întoarce din concediu la conducerea societății, ci va fi „lăsat la vatră”. Mai exact, acesta ar urma ca, odată ce își termină concediul de odihnă, să se pensioneze. Practic, dacă se va întâmpla așa, toată povestea ar semăna foarte tare cu o „execuție” elegantă a lui Nicolae Mehelean, care, în loc să fie obligat să plece din fruntea Recons, primește oportunitatea de a ieși singur din această poveste. Nu știm exact care sunt motivele pentru care Mehelean ar urma să devină brusc pensionar și nici nu știm dacă tot ce se întâmplă are legătură și cu subiectul nostru de astăzi, însă auzim că și anul trecut a existat o oarecare nemulțumire față de colaborarea dintre Recons și organizatorii „Festivalului Berii”, colaborare din care Reconsul, firma care administrează ștrandul, nu s-ar fi ales cu nimic. Nu putem afirma că altcineva s-ar fi ales cu foloase în urma respectivei colaborări, dar nu putem nici să excludem o astfel de ipoteză. Mai ales ținând cont că, din informațiile noastre, Călin Costea, prin firmele pe care le controlează, ar datora sume importante celor de la Recons, probabil de pe urma localurilor pe care le-a deținut de-a lungul timpului pe ștrand.
În continuare, vom publica o serie de documente care stau la baza organizării evenimentului „Festivalul Berii Arad 2023”, dar și răspunsurile primite de Arad Obiectiv din partea Recons și CMCA.
RĂSPUNSUL TARDIV ȘI INCOMPLET AL CMCA:
RĂSPUNSUL RECONS:
PROTOCOLUL DE PARTENERIAT DINTRE STUDIOFAIN SRL, CENTRUL MUNICIPAL DE CULTURĂ ȘI RECONS SA:
CONTRACT DE COLABORARE ÎNTRE STUDIOFAIN SRL ȘI LOGIC DETAIL SRL:
CONTRACT DE COLABORARE ÎNTRE RECONS ȘI LOGIC DETAIL: