Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă organizată de Complexului Muzeal Arad

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, în colaborare cu Asociația ”PULS AS” Arad și cu implicarea Webasto Group, partener al Complexului Muzeal Arad, pregătește o serie de evenimente muzeale cu prilejul derulării proiectelor naționale educaționale “Școala altfel” și “Săptămâna verde” în perioada 22 aprilie – 26 aprilie 2024.

Astfel au fost deschise două noi expoziții la Muzeul Arad. Este vorba despre o expoziție de ouă încondeiate, icoane pe sticlă și ateliere demonstrative și interactive pentru copii de pictat icoane pe sticlă în 22 – 26 aprilie 2024, orele 9.00 – 17.00. Se poate ajunge la sălile de expoziții temporare și pedagogie muzeală de la Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, prin intrarea dinspre Parcul Copiilor.

Deschiderea expoziției și a atelierelor a avut loc luni, 22 aprilie, în prezența domnului Conf. Univ. Dr. Sorin Bulboacă managerul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, director adjunct la Complexul Muzeal Arad și reprezentanților firmelor partenere, invitați ai evenimentului fiind elevii școlilor din municipiul și județul Arad.

Expoziția de ouă încondeiate, icoane pe sticlă este deschisă publicului în perioada 22 – 26 aprilie 2024, între orele 9:00 – 17:00.  Curatori: dr. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău, muzeografi (Complexul Muzeal Arad)

Complexul Muzeal Arad deține în Colecţia de etnografie câteva icoane pe sticlă, aparţinând centrelor de iconari din zona Transilvaniei, cele mai renumite fiind icoanele de la Nicula.

”Primul centru de iconari pe sticlă din Transilvania a fost satul Nicula din judeţul Cluj. Specialiştii au căzut de acord că meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă începe aici în preajma anului 1750 şi se datorează contactelor cu centrele de acest fel din Austria, Boemia, Moravia şi Slovacia. În scurt timp, acest meşteşug ajunge să devină, în localitate, un fenomen de masă ce a dus la o producţie masivă de icoane pe sticlă. Cauza acestui fapt o reprezintă, pe de o parte numărul mare de pelerini care veneau la Nicula să se închine vestitei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de iconarul Luca din satul Iclod şi donată mănăstirii Nicula în anul 1681. Această icoană ar fi lăcrimat continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699 atrăgând o mulţime de credincioşi care la plecare doreau să aibă o amintire de la pelerinajul făcut. Această amintire consta, de regulă, într-o icoană pe sticlă. Pe de altă parte prezenţa în Transilvania a numeroase fabricii de „glăjărie” (sticlărie) asigura foarte lesne materia primă necesară iconarilor. Trebuie menţionat faptul că pentru ţăranii din satul Nicula ocupaţia principală era agricultura şi creşterea vitelor, pictarea icoanelor fiind o îndeletnicire secundară având menirea de a completa bugetul familial.

Icoanele de Nicula se caracterizează printr-o maximă simplificare a formelor, pictate după tehnica „în oglindă”. Existau nişte izvoade (modele) după care desenul era repetat de mii de ori, astfel că pentru orice pictor devenea în timp o rutină. În tematica icoanelor de Nicula apar scene cristologice, portrete de sfinţi (Gheorghe, Nicolae, Constantin şi Elena, Petru şi Pavel, Paraschiva, Mihail şi Gavril), Adam şi Eva (scenă din Vechiul Testament), Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Domnului, Maica Domnului jalnică etc.

Icoana „Sfântul Gheorghe”, aflată în colecția de etnografie a muzeului arădean, a fost pictată în secolul XIX. A fost realizată după un izvod care îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Are dimensiunile de 31 x 26 cm care sunt specifice celei de-a doua primei şi celei de-a doua faze a şcolii de pictură de la Nicula.” Textul de mai sus a fost oferit de dr. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău, muzeografi (Complexul Muzeal Arad).

Pe parcursul celor 5 zile, în perioada 22 – 26 aprilie, se vor desfășura ateliere demonstrative și interactive pentru peste 400 de copiii, iar cei mai mici meşteri populari vor descoperi tradiţia acestui meşteşug devenit artă, alături de meșterul popular prof. Claudia Pasc din Bonțești (județul Arad). La atelierele de la muzeu vor participa elevi din 20 de școli din municipiul și județul Arad, copiii angajaților firmelor private din sectorul economic arădean, partenere ale Complexului Muzeal Arad.

În prima zi au fost prezenți elevi de la Liceul “Gheorghe Lazăr” din Pecica (ciclul gimnazial), de la Liceul de Arte “Sabin Drăgoi” Arad și de la liceul Sf. Maria din Arad. În zile următoare vor fi prezenți la această expoziție elevi de la Școala “Iosif Moldovan” din Arad, de la firmele partenere, de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad și de la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Arad, ca să enumerăm doar câteva școli.

Proiectul muzeal și educațional este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Arad, al Asociației ”PULS AS” Arad și a firmei Webasto Group, partener al Complexului Muzeal Arad și continuă inițiativa muzeului arădean, din anii trecuți, de a colabora cu firme private dar și asociații non-profit din județ pentru promovarea patrimoniului cultural muzeal pe care acesta îl deține de mai mult de un secol.

“Am scos acum la lumină mai multe icoane din patrimonial Muzeului din Arad pentru că este perioada propice pentru ca publicul care vine să viziteze să treacă să viziteze și să vadă aceste deosebite icoane. Alături de această expoziție de icoane ne-am gândit să organizăm un atelier pentru copii, un atelier de pictat icoane pe sticlă. Practic este un meșteșug popular străvechi, care ne definește ca popor. Sperăm ca din cei peste 400 de copii care vor veni să viziteze și să participe efectiv la aceste ateliere, să fie câțiva care vor duce mai departe acest meșteșug popular deosebit, care din păcate este foarte greu de dus mai departe”, a spus Bogdan Blaga, director adjunct la Complexul Muzeal Arad.

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.