marți, 18 iunie, 2024

Expoziție de modelism și istorie feroviară, la Sala Polivalentă din Arad

Distribuie articolul

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează a treia ediție a expoziției interactive „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala Polivalentă în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Deschiderea festivă a celei de-a treia ediții a expoziției „Călătorie cu trenul la Arad” va avea loc vineri, 31 mai, ora 10.00. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Evenimentul va debuta în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, a organizatorilor – Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club-Arad, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana Oradea, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, HGD Hobby Center Cluj-Napoca, Amintiri Feroviare SRL Bârlad, Maria Popoviciu (Arad).

Pe tot parcursul expoziției, organizatorii – Amintiri Feroviare SRL Bârlad – oferă micilor vizitatori oportunitatea de a participa la ATELIERUL DE MODELISM. Participarea copiilor la atelierul din incinta expoziției este gratuită!

Vineri, 31 mai, începând cu ora 10.00, invităm grupurile școlare să participe la vizitele și atelierele interactive organizate de expozanți. Participarea grupurilor școlare se face pe bază de înscriere (persoană de contact: Adelina StoenescuComplexul Muzeal Arad), iar pentru școlile partenere ale Complexului Muzeal Arad, biletul de intrare este de 1 leu pentru fiecare elev.

Sâmbătă, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă la Sala Polivalentă.

În expoziția de istorie feroviară şi modelism „Călătorie cu trenul la Arad” vor fi expuse imagini din colecția Complexului Muzeal Arad, legate de istoria feroviară în Arad la începutul secolului al XX-lea. 

Cu prilejul acestei ediții a expoziției de la Arad este expusă și o parte din fascinanta colecție de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale, colecție care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul Săgeata Verde care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste bunuri culturale fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Arădeanul Ioan Popoviciu a fost un apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.

Parteneri în organizarea aceestei expoziții sunt:  AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana Oradea, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, HGD Hobby Center Cluj-Napoca, Amintiri Feroviare SRL Bârlad, Maria Popoviciu (Arad).

Expoziția va avea loc la Sala Polivalentă Arad în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Deschiderea expoziției va avea loc vineri, 31 mai, ora 10.00.

Program de vizitare expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă:

DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI: ORA 10.00

 • 31 Mai: 10.00 – 18.00
 • 1 Iunie: 10.00 – 19.00
 • 2 Iunie: 10.00 – 18.00

Taxă de intrare expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă  (31 mai -2 iunie 2024):

 • 11 lei – adulți
 • 6 lei – pensionari
 • 2 lei – preșcolari, elevi, studenți
 • 1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

ACCES GRATUIT:  

 • Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
 • Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
 • Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
 • Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
 • Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
 • Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.
 • Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație. 

Sâmbătă, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”!

****

Vă reamintim că SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE, INTRAREA ESTE LIBERĂ PENTRU COPII la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă la Sala Polivalentă dar și la alte expoziții ale Complexului Muzeal Arad, deschise în spațiile muzeale din Arad. De exemplu: Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul de Artă: „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară”, Sala Clio: „Pompierii arădeni – istorie și identitate”, Palatul Cultural: Pinacoteca, expoziția Tezaur 1848-1849, expoziția „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”.

Program vizitare 1 IUNIE 2024:

 • Expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” (la Sala Polivalentă): 10.00-19.00
 • Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4. etaj II): 10.00-18.00 (ultima intrare: 17.15)
 • Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor): 10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)
 • Pinacoteca și expoziția Tezaur 1848-1849 (Palatul Cultural, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor): 10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)
 • Expoziția „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” (Palatul Cultural, intrarea dinspre Piața George Enescu):  10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)
 • Sala Clio (str. Horia 10):  09.00-17.00
Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți