Expoziția „Pompierii arădeni – istorie și identitate” deschisă la sala „Clio” a Muzeului Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Știri Arad

Scris de T.F.

Vernisajul proiectului expozițional „Pompierii arădeni – istorie și identitate” a avut loc azi la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad. Expoziția reprezintă un moment de sărbătoare și recunoaștere a contribuției valoroase a pompierilor în istoria și identitatea locală.

Proiectul „Pompierii arădeni – istorie și identitate” cuprinde de fapt patru expoziții. Prima expoziție, intitulată „Istoria pompierilor civili arădeni”, va avea loc în perioada 8-12 mai 2024, la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad.  În aceeași locație, în perioada 14-19 mai 2024, arădenii sunt invitați să exploreze istoria și tehnologia utilizată de pompierii voluntari prin expoziția „Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene”.

În perioada 21-26 mai 2024, sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad va găzdui expoziția „Eroi la datorie: pompierii și comunitatea arădeană”, iar cea de-a patra expoziție tematică concentrează „vârfurile de lance”, cele mai noi și spectaculoase dotări ale pompierilor militari pentru lupta de zi cu zi cu focul sau alte tipuri de risc. Toate acestea sunt grupate în cadrul expoziției cu titlul „În slujba siguranței: pompierii militari în contemporaneitate” și care va avea loc la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, în perioada 28 mai-2 iunie 2024.

Au participat și au luat cuvântul la deschiderea expoziției prefectul județului Arad Toth Csaba; Doru Sinaci, subperfect, instituția prefectului – județul Arad; președintele Consiliului Județean Arad Iustin Cionca; Sorin Bulboacă manager al Complexului Muzeal Arad; Bogdan Blaga, director adjunct la Complexul Muzeal Arad, reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Urgență Arad și col. rez. Dan Paicu.

Istoria pompierilor, departe de felul în care îi vedem echipați și pregătiți astăzi, a început în timpul domniei lui Augustus Caesar (Gaius Julius Caesar Octavianus) din 27 î.Hr. până în 14 d.Hr. Atunci Roma a dezvoltat ceea ce ar putea fi considerat primul departament de pompieri de tip municipal prin organizarea unor sclavi și cetățeni într-un Corp de Vigile (serviciu de veghe), potrivit Wikipedia. În timpul Imperiului Roman s-au folosite furtunuri din piele și perne mari erau fost transportate la fața locului, astfel încât oamenii să poată sări în siguranță din clădirile înalte.

În România Ziua Pompierilor este o sărbătoare anuală care comemorează în 13 septembrie. În această dată, în 1848, a avut loc bătălia din Dealul Spirii între compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman. Ziua Pompierilor din România a fost aleasă în cinstea eroismului de care au dat dovadă pompierii în acea zi.

Pompierii au și o competiție sportivă numită Jocurile Mondiale ale Pompierilor – World Firefighters Games. Jocurile au început în 1988 iar prima competiție mondială a pompierilor a avut loc în Auckland, Noua Zeelandă, în perioada 22 – 29 aprilie 1990. Jocurile se desfășoară tot la 2 ani în diferite țări și oferă mai mult de 50 de sporturi și provocări diferite, printre care: tir cu arcul, rugby, înot, atletism, ciclism, tenis de masă, tenis, baschet, culturism, maraton, alpinism, golf, judo, karate, haltere, fotbal, tir, volei, triatlon, etc.

Textul de mai jos a fost oferit de prof. Ioana Nistor, documentarist, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

„Pompierii. Eroi în fiecare zi. Eroi chemați mereu în situații limită, întotdeauna la datorie. Eroi care apără viața, riscându-și propria existență. Eroi care demonstrează profesionalism, devotament, curaj, spirit de sacrificiu. Eroi care luptă cu incendiile, exploziile, accidentele de circulație, inundațiile sau alte calamități, aducând speranță.

„Pompierii arădeni – istorie și identitate” este denumirea proiectului expozițional ce aduce în prim-plan patru expoziții tematice ce reflectă istoria impresionantă a pompierilor din Arad, intrinsec legată de istoria județului și a municipiului Arad. Indiferent dacă lucrează în mediul urban sau rural, fie că este pompier voluntar sau de carieră, a fi pompier și a acționa în slujba comunității reprezintă sacrificiu, dăruire, angajament și dedicare puse toate în slujba semenilor.

Organizat de Complexul Muzeal Arad, în baza unui proiect elaborat și coordonat de col. rz. dr. Dan Paicu, conceptul expozițional este realizat în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Arad, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, alături de numeroase organizații și instituții arădene: Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Arad, Galeriile Turnul de Apă, Secția de Pompieri Bârzava, precum și S.V.S.U.-urile (Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență) din Lipova, Nădlac, Pecica, Pâncota, Secusigiu, Sântana, Șiria, Vinga, Zăbrani și Zădăreni”.

Conceptul expozițional, documentele, artefactele, informațiile și aspectele vizuale constituie parte integrantă din „Muzeul virtual al pompierilor din județul Arad”, un spațiu virtual modern și care răspunde necesităților culturale ale prezentului. Puteți afla mai multe pe muzeul-pompierilor.ro/.

Colonel în rezervă Dan Paicu a declarat pentru Arad Obiectiv referitor la această expoziție: “Ce vedeți astăzi aici este primul pas dintr-un drum mai lung și sperăm ca până pe 13 septembrie să inaugurăm Muzeul Virtual al Pompierilor Arădeni. Acest pas este o expoziție intitulată „Istoria pompierilor civili arădeni”. Pompierii civili au fost cu mult înainte de pompierii militari, pentru că în general toată istoria pompierilor din România este legată de pompierii militari. Apoi de marți vom inaugura expoziția „Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene”. Atunci vom prezenta tehnica folosită de pompierii din sec. XVII până în ziua de astăzi. A treia expoziție se va axa pe influența pe care pompierii au avut-o în societatea arădeană. Expoziția se numește „Eroi la datorie: pompierii și comunitatea arădeană”. De exemplu, regulile impuse de pompieri au ajutat în viața de zi cu zi, în special în comunitățile catolice cum ar fi Vinga și Lipova, unde prin tradiție pompierii păzesc de Sf. Paști altarul. Tot în această expoziție vom vedea și o colecție de mașini de pompieri. Ultima expoziție, „În slujba siguranței: pompierii militari în contemporaneitate”, va fi realizată de pompierii militari care ne vor prezenta tot ce au mai frumos și mai nou ca tehnică. În județul Arad sunt foarte multe obiecte și artefacte provenite de la pompieri. Din punctul meu de vedere cele mai valoroase sunt cele de la Lipova, de unde avem sabia comandantului. De asemenea, Zăbraniul are obiecte deosebit de valoroase, la fel Nădlacul și Vinga. Este greu de cuantificat aceste obiecte, dar pentru noi sunt foarte valoroase“.

Expoziția „Pompierii arădeni – istorie și identitate” este deschisă publicului la Sala „Clio” (str. Horia 10) până duminică, 2 iunie 2024.

Program de vizitare 9 mai – 2 iunie 2024

Taxă intrare:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.