Sâmbătă, 17 mai 2025 a avut loc la Galeria After 5 Art Escape din Arad, Ștefan Cicio Pop, 15D (colț cu str. M. Eminescu), vernisajul expoziției „Mimosa” a Grupului Fak.Artă. Ritta Hertz (Andreea Henrietta Hertz) și Bab (Isabella Elena Becheanu), două artiste vizuale din Timișoara, sunt cele care compun Grupul Fak.Artă și expun în această formație din 2023.
Curatoarea evenimentului „Mimosa”, dr. Gabriela Robeci, ne invită să reflectăm asupra întrebării: „Cât de important este să fii o mimosă?” și afirmă următoarele: „Apelarea la o putere blândă este un concept geopolitic legat de ideea consolidării influenței prin cultură populară. La scară redusă, puterea feminină poate fi înțeleasă ca o formă de putere blândă: discretă, generatoare de stare de bine, dar cu o prezență fermă. În această cheie poate fi citită și «mimosa», fie ca plantă fragilă, hipersensibilă la atingere, fie ca figură feminină asociată cu o sensibilitate exagerată. Termenul are, adesea, conotații peiorative”.
De asemenea, dr. Gabriela Robeci subliniază că, așa cum mimosa luptă pentru propria stare de bine și femeia este prezentată ca o ființă capabilă să se ocrotească, regenereze și să renască după traume. “Grupul Fak.Artă pornește de la aceste preconcepții pentru a revaloriza sensibilitatea ca forță calitativă. Deși planta în sine poate fi considerată delicată, ea dovedește capacitatea de a se apăra atunci când e amenințată, închistându-se și strângându-și frunzele. Totodată, emană o forță regenerativă, revenind la forma inițială după orice agresiune senzorială, atâta timp cât este în viață”, a mai spus dr. Gabriela Robeci.
Andreea Henrietta Hertz alias Ritta Hertz acoperă o gamă diversă de domenii, de la istoria artei și teoria culorilor, până la restaurare și compoziție. Ritta se remarcă prin abilități în pictură și compoziție, participând la ateliere de pictură și diverse expoziții pe scena artei contemporane.
Isabella Elena Becheanu, cu numele de scenă Bab, este o prezență aparte în domeniul artelor vizuale. Artista utilizează materiale diferite în compozițiile sale, cum ar fi lemnul, metalul, sticla sau materialele textile. Lucrările sale cuprind atât miniaturi, cât și și unele de mare amploare, scoțând în evidență o versatilitate și o măiestrie artistică incontestabilă.
Dr. Gabriela Robeci este licențiată în Istoria Artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie. Se concentrează pe cercetarea artei alternative și însușite, a artei ambientale, textile, textuale și sonore produse după anii ’60.
„Cele două artiste se cunosc de foarte mulți ani și au lucrat împreună de mai mulți ani, dar în 2023 au expus pentru prima dată la Galeria Brătianu din Timișoara. Expoziția din Galeria After 5 Art Escape are ca punct de plecare peiorativul mimoză aruncat asupra femeilor în general și valoarea reală a plantei care este auto-sensibilă și se protejează. Bab (Isabella Elena Becheanu) este fascinată de instalații electrice și de un plus valoare adus lucrărilor prin colaj și inserții, inclusiv partea electrică, de aceia și pune în valoare anumite părți sculpturale sau textile punând lumina în acele părți. În cazul de față aceste sculpturi nu au chipuri, nu au față, scopul fiind de închistare și închidere. Majoritatea lucrărilor sale au o ramă, o cutie, dar ceva lipsește, pentru că este un mesaj criptat. Aceasta este și personalitatea ei, Bab este o persoană destul de închistată, care trebuie descoperită în tihnă prin prietenie”, a declarat pentru Arad Obiectiv, curatoarea expoziției dr. Gabriela Robeci.
„Pe de altă parte, Ritta Hertz (Andreea Henrietta Hertz) are aceste lucrări pe care le vedeți, care sunt experimentale. Sunt un colaj pe plexiglas sau pe diferite materiale, cum ar fi o bucată de pânză veche găsită în podul casei. Mai inserează în lucrări piese vechi de cufăr, valiză sau diferite mânere toate de la obiecte vechi, care au fost parte din existența familiei. Peste acestea aduce mai multe straturi de colaj și de transfer. Pânzele în sine create de Ritta sunt doar acele bucăți interioare. Exteriorul, rama sau cutia, sunt create de Bab. De aici vine și dualitatea dintre cele două artiste. Majoritatea lucrărilor expuse sunt făcute ca grup, foarte puține sunt făcute individual. Sunt nouă serii de lucrări și o parte dintre ele au câte patru piese sau câte cinci piese. Doar câteva dintre lucrările expuse aici au mai fost expuse la Galeria Brătianu și la Centrul de Proiecte în cadrul unei expoziții de anul trecut de la Timișoara. Este pentru prima dată când sunt curatorul unei expoziții la Arad”, încheiat dr. Gabriela Robeci, asistent de cercetare la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și doctor în Istoria Artei.
Expoziția „Mimosa” poate fi vizitată la Galeria After 5 Art Escape până în 28 iunie 2025 în zilele de Luni, Joi și Vineri între orele 13-20, Sâmbătă între orele 10-16, iar Duminică între orele 12-18. Marți și Miercuri este închis.