sâmbătă, 13 iulie, 2024

Expoziția de artă digitală “OPEN WINDOW” deschisă la Sala „Clio”

Distribuie articolul

Astăzi a avut loc deschiderea vernisajul expoziției de artă digitală OPEN WINDOW la Sala „Clio” a Complexul Muzeal Arad. Lucrările expuse sunt semnate de Ovidiu Petca, iar curatorul expoziției este dr. Adrian Sandu, artist vizual. A prezentat lucrările expuse prof. dr. univ. Suzana Fântânariu iar dr. Sorin Bulboacă, managerul Complexului Muzeal Arad a vorbit pe scurt în deschiderea vernisajului despre această expoziție inedită.

“Lucrările prezentate de Ovidiu Petca în expoziția OPEN WINDOW se referă la realitatea văzută ca organizare a spațiului și timpului în funcție de evenimentele pe care artistul le așează în mod simbolic și intuitiv în grafica sa”, a spus despre arta lui Ovidiu Petca, prof. univ. Dr. Elena Abrudan de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, director al Centrului Media UBB. “Ovidiu Petca, concepe, prezintă și generează perceperea estetică a universului spațio-temporal prezent în opera sa. Spațiul și timpul sugerat în lucrările sale sunt părți esențiale ale modelelor pe care le construiește pentru a prezenta lumea. Este un spațiu-timp care se poate dilata sau restrânge, în funcție de evenimentele sugerate prin liniile și formele conținute în lucrările sale.“

Ovidiu Petca s-a născut în 25 martie 1958 la Deva. Acum trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1988 și membru la Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1991. Din 1987 participă la numeroase expoziții interne și internaționale. A fost membru al juriului la numeroase expoziții interne și internaționale care au avut loc la Arad, Budapesta, Fushun, Iași, Bruxelles, Viena, Timișoara și altele.

Ovidiu Petca a participat cu expoziții personale în China, Grecia, Japonia, Polonia, București, Cluj-Napoca și Budapesta, printre altele. A participat la expoziții de grup în Argentina, Belgia, Canada, Franța, Anglia, Spania, Ungaria, Turcia sau SUA. Are lucrări în colecții din Danemarca, Italia, China, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Croația sau Japonia.

Ovidiu Petca a vorbit despre lucrările expuse în câteva cuvinte pentru Arad Obiectiv. “În general mă atrage arta abstractă, după ce am trecut prin toate etapele în materie de artă și acum am ajuns în faza asta. În aceste lucrări mi-am exprimat sentimentele abstracte. Bineînțeles că există o pornire, chiar dacă ne gândim la titlul acestei expoziții. OPEN WINDOW este un ciclul de lucrări, 50 la număr, dar le voi expune pe toate într-o viitoare expoziție. Acum aici puțin peste 30 de lucrări. Aceste lucrări au fost expuse inițial la Deva, voi mai expune și în alte locuri, iar în curând voi scoate și un catalog cu toate lucrările din acest ciclu. Am fost atras de artă încă din copilărie. Am făcut școala de artă, liceul de artă și apoi Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Fereastra mea este deschisă permanent în domeniul artelor, lucrez foarte mult și particip la numeroase expoziții în România, dar și internaționale. Până acum la Arad am expus doar în expoziții de grup. De fapt la Arad am fost de mai multe ori, dar ca membru al juriului la mai multe expoziții.“

Expoziția OPEN WINDOW este deschisă până în data de 30 iunie 2024 la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad din strada Horia nr. 10. Programul de vizitare este de Marți – Duminică între orele 09.00-17.00.

Biletele costă:

 • 11 lei – adulți
 • 6 lei – pensionari
 • 2 lei – preșcolari, elevi, studenți
 • 1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

Au acces gratuit următoarele categorii de persoane:

 • Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
 • Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
 • Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
 • Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
 • Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
 • Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.
 • Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

Taxă de fotografiere / filmare

 • 17 lei – taxă fotografiere
 • 228 lei – taxă filmare
Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți