duminică, 21 iulie, 2024

Exponatul lunii februarie la Muzeul Arad este un vas ceramic, din epoca bronzului, descoperit în fortificația din zona Sântana

Distribuie articolul

Exponatul lunii februarie este un vas ceramic, martor al ultimului asediu asupra fortificației epocii bronzului de la Sântana-Cetatea Veche (județul Arad). Vasul, descoperit în urma cercetărilor arheologice coordonate de arheologul expert dr. Victor Sava, face parte din Colecția de arheologie a Complexului Muzeal Arad.

”Pe parcursul lunii februarie, Complexul Muzeal Arad vă propune ca exponat principal un vas ceramic aflat în colecția de arheologie. Acesta a fost descoperit cu prilejul cercetărilor arheologice desfășurate pe parcursul anului 2009 de la Sântana-Cetatea Veche. Vasul ceramic este interesant atât pentru cercetătorii preistoriei, cât și pentru vizitatorii muzeului din cel puțin două considerente.

În primul rând remarcăm modalitatea de decorare a suprafeței exterioare, realizată prin canelare. Această tehnică de ornamentare a vaselor deși este cunoscută încă din perioada mijlocie a epocii bronzului, devine predilectă pe parcursul epocii târzii a bronzului, respectiv aprox. 1550-900 BC. În privința decorului canelat putem preciza că acesta devine frecvent utilizat, în unele părți ale arealului intra-carpatic după 1500 BC. Bazinul Inferior al Mureșului, unde se află fortificația de la Sântana, reprezintă o regiune în care această modalitate de ornamentare este utilizată încă de foarte timpuriu. Pe parcursul epocii târzii a bronzului, canelura se răspândește treptat, iar după aprox. 1200 BC devine modalitatea predilectă de ornamentare a vaselor, pe un areal vast cuprins între râurile Tisa, spre vest, și Nistru spre est.

În al doilea rând vasul propus de noi ca exponat al acestei luni este interesant din perspectiva poveștii pe care el o transmite. Acesta a fost descoperit, după cum spuneam în șanțul de apărare al fortificației de la Sântana. Situl evocat reprezintă unul dintre cele mai importante obiective arheologice ale României, atât din perspectiva dimensiunilor sale, cât și prin bogăția descoperirilor. Cercetările de diverse feluri desfășurate de-a lungul anilor în acest sit au dus la identificarea principalelor evenimente care au marcat istoria fortificației. Știm că principalele elemente de fortificare au fost construite în a doua jumătate a secolului al 15-lea BC și distruse pe la mijlocul secolului al 13-lea BC. Pe parcursul a două secole de funcționare și dezvoltare continuă a sitului de la Sântana, au fost observate câteva evenimente violente, la care locuitorii acesteia au fost martori. Se pare că pe parcursul secolului al 14-lea BC fortificațiile au fost supuse unui atac violent, dar în urma căruia comunitatea a reușit refacerea acestora.
Mai mult pe parcursul secolului amintit se observă ridicarea în interiorul fortificației a numeroase clădiri. Unele dintre acestea comportă dimensiuni impresionante, de aproape 1700 mp, precum cea pe care echipa de cercetare arheologică de la Sântana o investighează în prezent. Pe parcursul numeroaselor cercetări au fost descoperite un număr impresionant de artefacte ce constau în fragmente ceramice, dar și numeroase obiecte de bronz, sticlă sau aur. Toate acestea demonstrează conexiunile pe spații largi și totodată importanța comunității de aici. Vasul supus atenției dumneavoastră are o istorie la fel de fascinantă precum cea a fortificației de la Sântana. Acesta a fost aruncat în șanțul de apărare al fortificației în preajma asediului ce a avut loc pe parcursul secolului 13 BC, care în cele din urmă a dus la distrugerea prin inciendiere a întregului sit. Împreună cu acest vas, săpăturile desfășurate au dus la indentificarea unui număr impresionant de arme, ca de pildă săgeți și lance din bronz. Caracteristice însă ultimului asediu sunt proiectilele de praștie modelate din lut, descoperite cu sutele de jur-împrejurul sistemelor de fortificare. Acestea au fost utilizate, probabil de atactori în cadrul asediului mai sus amintit. În cele din urmă, fortificația de la Sântana a fost distrusă pe la mijlocul secolului al 13-lea BC, iar vasul prezentat de Complexul Muzeal Arad a fost martorul acestui eventiment important al meleagurilor noastre”, spune dr. Victor Sava, muzeograf și arheolog expert.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți