luni, 15 iulie, 2024

Euro 2024: Germania, Spania și Portugalia sunt deja calificate în optimi. Polonia e prima care pleacă acasă

Distribuie articolul

Odată cu meciul României de aseară, s-a încheiat a doua etapă din faza grupelor de la Campionatul European. Așa cum era de așteptat, cele 12 meciuri au adus deja câteva clarificări în privința echipelor clasate în optimi dar, pentru marea majoritate a echipelor prezente la turneu, lupta și emoțiile continuă.

În Grupa A, gazdele și-au continua marșul triumfal cu un 2-0 sec în fața Ungariei care, dintr-o potențială surpriză a turneului, este foarte aproape de a pleca acasă cu onoarea rău șifonată. Maghiarii au 0 puncte după două meciuri dar încă păstrează șanse la calificare, cu condiția să învingă la un scor cât mai mare Scoția în ultimul meci, pentru a spera la o calificare in extremis de pe locul 3. Însă urmașii lui William Wallace au și ei calculele lor: o victorie îi califică în proporție de 90% după egalul smuls în fața unei Elveții ce s-a mulțumit cu o remiză care o face ca și calificată în optimi.

Grupa B dă la rândul ei o echipă calificată matematic în optimi înaintea ultimei etape. Este vorba de Spania, care în derby-ul grupei a învins Italia cu 1-0. A fost nevoie de autogolul lui Calafiori pentru stabilirea diferenței de pe tabelă dar, pentru cine a văzut meciul, superioritatea ibericilor a fost evidentă. În celălalt meci, Croația a eșuat lamentabil în a obține victoria în fața Albaniei, fiind egalată în prelungiri după ce întorsese scorul de la 0-1. Croații și-au complicat serios soarta și, pentru calificare au nevoie să învingă Italia în ultimul meci. Azzurri au și varianta egalului, iar în calificare speră până și Albania, care poate profita de o abordare relaxtă a ultimului meci din partea spaniolilor.

Grupa C încă se joacă, asta pentru că Anglia lui Southgate a fost o umbră și în fața Danemarcei. S-a terminat cu o remiză care în proporție foarte mare califică Anglia, dar care menține suspansul între celelalte trei: danezii au 2 puncte, la fel și slovenii care au fost egalați în ultimul minut de Serbia. În ultima etapă Danemarca și Serbia joacă pătrunderea în optimi cu cuțitele pe masă. Serbia nu are decât șansa victoriei în timp ce danezilor ar putea să le convină și un egal în condițiile în care Slovenia nu învinge Anglia; dar la cum a arătat până acum echipa lui Southgate…

Grupa D a fost dominată în etapa a 2-a de egalul insipid dintre Franța și Țările de Jos, pentru care vinovați mai degrabă sunt francezii. În celălalt meci, Austria a confirmat impresia frumoasă lăsată în meciul cu Franța și a învins Polonia, trimițându-i pe „leși“ acasă, cu o etapă înainte de final; vorbim metaforic evident, pentru că altfel polonezii vor mai rămâne pentru un duel cu Franța, ce pare fără istoric. În aceste condiții Țările de Jos și Austria urmează să se lupte pentru locul 2. Rămâne însă de văzut dacă va fi chiar o „luptă“, deoarece o remiză s-ar putea să le convină ambelor. Portocala Mecanică și-ar păstra poziția secundă iar Austria, cu 4 puncte, nu prea ar avea cum să rateze calificarea de pe locul 3.

Trecem la Grupa F, acolo unde Portugalia a făcut instrucție cu ienicerii lui Montella, administrându-le un sec 3-0. Cristiano & co. sunt în optimi și posibil ca în ultimul meci să menajeze dintre titulari în fața ambițioasei echipe a Georgiei. Gruzinii, după 1-1 cu Cehia, sunt obligați să învingă dar, și dacă nu o vor face, vor părăsi cu fruntea sus primul turneu final din istoria lor. Pentru Cehia și Turcia însă calificarea e obiectiv și, în meciul direct calculele sunt simple: turcii au nevoie de o remiză în timp ce pentru cehi orice alt rezultat decât victoria înseamnă eliminarea.

Despre Grupa E, din care face parte România, am vorbit pe larg în materialul dedicat meciului de aseară ( https://aradobiectiv.ro/euro-2024-romania-e-invinsa-de-belgia-dar-isi-pastreaza-intacte-sansele-de-calificare-man-a-ratat-ocazia-de-a-fi-eroul-tricolorilor/ ). Cei interesați de rezultate, clasamente și programul viitor, pot afla toate informațiile necesare accesând link-ul următor, care trimite către pagina oficială a turneului: https://www.uefa.com/euro2024/standings/

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți