luni, 15 iulie, 2024

Euro 2024: fără surprize majore în optimi

Distribuie articolul

Optimile de finală ale Campionatului European din Germania au respectat în mare calculele hârtiei. Singurul meci al cărui deznodământ poate fi considerat oarecum o surpriză, este chiar cel care a reprezentat ultima optime, ce a adus față în față Austria și Turcia. Austria fusese prin rezultate dar mai ales prin joc, revelația fazei grupelor și era considerată clar favorită în fața Turciei, care a ajuns în optimi mai mult pe fondul determinării și al spiritului de luptă. Aseară însă favoriții au oferit o prestație ștearsă, palidă, trupa lui Ralf Rangnick trezindu-se doar la 0-2. A fost prea târziu însă. Gregoritsch a redus din diferență, Austria a mai ratat câteva ocazii bune dar turcii au rezistat mai bine decât la Plevna și au obținut o nesperată calificare în optimi.

Pentru cei nefamiliarizați cu raportul de forțe de la acest Euro și înfrângerea Italiei în fața Elveției a putut, de asemenea, părea o surpriză. În realitate însă, inclusiv pe hârtie, echipa din Țara Cantoanelor s-a prezentat la turneu cu un lot mai valoros decât al unei squadra azzurra formată în mare parte din jucători veniți de la echipe de pluton. În acest context, victoria Elveției a fost cât se poate de firească.

În rest, marile favorite și-au bifat obiectivul. Unele dintre ele au făcut-o destul de ușor și chiar cu stil: vorbim aici despre Germania, Spania și Țările de Jos, care n-au dat nicio șansă Danemarcei, Georgiei și României. Poate georgienii să-și fi făcut iluzii la 1-0 însă la cum se desfășura jocul, deznodământul era ușor de anticipat. De asemenea, destul de convingător s-a calificat și Franța, chiar dacă victoria a fost una la limită și a venit cu 5 minute înainte de final, dintr-un autogol. Trebuie ținut cont însă de faptul că francezii au avut cel mai greu adversar, este vorba de echipa Belgiei, una și ea cu pretenții. Mai mult, superioritatea „cocoșilor“ a fost evidentă în teren, mai ales în repriza secundă, iar naționala lui Deschamps a arătat că începe să tureze motoarele după ce în grupe s-a deplasat la relanti.

Alți „granzi“ s-au chinuit însă. Este vorba în primul rând de Anglia, al cărui joc este în continuare sinonim cu chinul. Trupa lui Southgate a oferit o nouă mostră de non-fotbal și în minutul 90+4 era condusă de Slovacia. A venit însă foarfeca senzațională a lui Bellingham de la ultima fază, execuție care a salvat Albionul de la o mare rușine. În prelungiri Harry Kane a lovit imediat, după care Anglia s-a apărat cu disperare în fața unei echipe a Slovaciei care probabil nu înțelegea nici ea de ce prădătorul i-a dat drumul din gheare. O altă favorită, este vorba de Portugalia, a avut nevoie de lovituri de la 11 metri pentru a trece de inimoasa dar mediocra echipă a Sloveniei. Însă lusitanii erau cât pe ce să nu ajungă nici acolo. În prelungiri Cristiano Ronaldo a ratat un penalty iar cu câteva minute înainte de final, Sesko a ratat ținta din poziție de singur cu portarul; o ratare ce a turnat plumb în mentalul slovenilor, care au irosit toate loviturile de departajare.

În faza sferturilor avem parte de două meciuri incendiare: în primul rând Germania – Spania, care aduce față în față de departe cele mai bune echipe de la acest turneu, dar și Franța – Portugalia, reeditarea finalei de la Euro 2016. Anglia va juca împotriva Elveției și e greu de crezut că doar norocul, fără niciun argument fotbalistic, le mai poate ține de cald insularilor. În sfârșit, Țările de Jos pornesc cu statut de mare favorită în fața Turciei, dar pentru a și-l concretiza, vor avea nevoie să-și facă bine temele pe baza pățaniei Austrei.

Iată în continuare rezultatele din optimi și programul sferturilor de finală:

Elveția – Italia 2-0
Germania – Danemarca 2-0
Anglia – Slovacia 2-1 (după prelungiri)
Spania – Georgia 4-1
Franța – Belgia 1-0
Portugalia – Slovenia 3-0 (după lovituri de departajare)
România – Țările de Jos 0-3
Austria – Turcia 1-2

Vineri, ora 19:00 Spania – Germania
Vineri, ora 22:00 Portugalia – Franța
Sâmbătă, ora 19:00 Anglia – Elveția
Sâmbătă, ora 22:00 Țările de Jos – Turcia

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți