vineri, 4 iulie, 2025

„Etica și deontologia medicală în activitatea profesiei” – Simpozion la Sala Ferdinand

Distribuie articolul

Vineri 04 iulie 2025 a avut loc la Sala Ferdinand de la Primăria Arad un simpozion cu tema „Etica și deontologia medicală în activitatea profesiei”. Evenimentul, în premieră la Arad, a fost organizat de Primăria Arad; Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad; Colegiul Medicilor Arad; și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

În deschiderea lucrărilor au luat cuvântul Primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț; viceprimarul Municipiului Arad, Lazăr Faur; Dr. Simona Borta, președintele Colegiului Medicilor Arad; Prof. univ. dr. habil Coralia Cotoraci, rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș”; Ec. Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad; și Dr. Cătălin Hreniuc, Director Medical la SCJU Arad.

A participat un foarte numeros public, în special medici din instituțiile județului Arad, medici șefi de secție la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, reprezentanți ai Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, ai Colegiului Medicilor din Arad, dar și alți invitați.

După deschiderea lucrărilor simpozionului „Etica și deontologia medicală în activitatea profesiei”, au fost dezbătute mai multe teme despre etică și dentologia medicală. Au luat cuvântul și au prezentat materiale următorii:

  • Prof. univ. dr. habil Coralia Cotoraci, rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” – “Cuvinte grele. Suflete fragile. Comunicarea etică în oncologie
  • Conf. Univ. Dr. Sasu Alciona – “Cunoaștere cu orice preț. Frontiere etice ale cercetării științifice
  • Florea Tămaș, Președintele Asociației Pacienților cu Boală Profesională și Boală Legată de Profesie – “Etica în relația medic-pacient: responsabilitate și încredere
  • Prof. univ. dr. habil Cristian Furău – „Malpraxisul în obstretică-ginecologie – prevederi legale și buna practică medicală
  • Dr. Toth Csongor – Medic primar Medicină de familie, formator, Secretar SNFM – „De la ghid la navigator”.

Etica în relația medic–pacient înseamnă, în fond, a pune omul în centrul actului medical. Iar asta este una dintre cele mai frumoase și importante responsabilități ale profesiei de medic, dar și a pacientului.

Relația medic-pacient trebuie construită pe principii etice precum încrederea, confidențialitatea și binefacerea, dar necesită și un nivel de decență și respect de bază. În timp ce etica în general oferă un cadru pentru conduita profesională, decența și buna cuviință cuprind o abordare mai holistică a îngrijirii pacientului, inclusiv empatie, compasiune și asigurarea unui mediu pozitiv și de susținere.

Etica în relația medic-pacient nu este o simplă anexă a practicilor medicale, ci o componentă esențială. Ea asigură echilibrul între știință și conștiință, între tehnologie și empatie, între drepturi și responsabilități. Promovarea eticii în sistemul medical înseamnă, în fond, promovarea unei medicini centrate pe om.

Într-un timp marcat de avansuri tehnologice rapide, dar și de provocări morale complexe, reafirmarea valorilor care stau la baza profesiei noastre devine nu doar necesară, ci și urgentă. Astăzi când sistemele de sănătate se confruntă cu presiuni economice, sociale și juridice tot mai mari, suntem datori să reamintim că etica nu este un adaos opțional, ci esența actului medical”, a spus Dr. Simona Borta, Șef Clinică Medicină Internă I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, dar și președintele Colegiului Medicilor Arad, pentru Arad Obiectiv.

“În cadrul acestui simpozion s-au analizat teme precum echitatea în procesul de îngrijire, limitele intervenției medicale, responsabilitatea socială a medicului și etica în cercetare, dar și punctul foarte important al reprezentantului asociației pacienților. Într-o eră în care relația medic-pacient este adesea afectată de neîncredere, birocrație și lipsa de timp, reconstrucția acestei relații pe baza respectului și transparenței este un act de etică profesională în sine. Iar pentru aceasta, dialogul – cum este cel pe care îl începem azi – este esențial”, a încheiat Dr. Simona Borta.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți