Este sau nu abuzivă Direcția Sanitară Veterinară din Arad? „Căsăpește” asociațiile și privații, dar închide ochii la neregulile de la Stat

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Nu este câtuși de puțin nou subiectul despre care urmează să scriem câteva rânduri în acest material și care face referire la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad. Ba, dimpotrivă!

Poate vă mai amintiți cum chiar subsemnatul, în dublă calitate de jurnalist și președinte al unei asociații care are ca scop salvarea, tratarea și darea spre adopție a animalelor fără stăpân, am făcut destul de mare zarvă pe tema Adăpostului Public de Animale din Arad, un loc odios și plin de durere când vine vorba despre animalele de acolo, dar și unde conducerea acestuia este mai mult decât nepăsătoare. O nepăsare dublată și de cea a mai marilor Primăriei Municipiului Arad, o conducere care, atunci când s-a făcut puțină zarvă și întreaga mass-media (inclusiv cea națională) ne-a preluat „strigătul după ajutor”, a mimat că este interesată de a schimba ceva la acest adăpost, iar la scurt timp a uitat absolut tot, sperând și mizând pe faptul că subiectul va fi uitat.

Tot eu, Andrei Fuliaș (în cazul în care cineva nu știe exact unde să vadă semnătura acestui articol), am făcut și depus o sumedenie de plângeri, adresate mai tuturor instituțiilor abilitate, de la Gospodărirea Comunală (în subordinea cui se află Adăpostul), la Primăria Municipiului Arad, la Poliția Animalelor, la Colegiul Medicilor Veterinari și chiar la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

Știți care a fost rezultatul? Aproape niciunul.

Primii care au reacționat au fost cei de la Poliția Animalelor (serviciu aflat în subordinea IPJ Arad), care mi-au spus că au deschis un dosar și că vor face cercetări. Am o bănuială că oamenii ăștia se spetesc cu lucrul și că din cauza asta se face anul acuș, iar ei n-au făcut practic nimic. Sau poate pur și simplu sunt degeaba acolo, ocupându-se cu mici rahaturi care dau bine la poze.

Au reacționat și cei de la primărie, iar când spun că au reacționat, au făcut ce știu ei mai bine să facă. Adică, mai nimic. Au mimat interesul pentru o problemă care este evidentă pentru absolut toată lumea, iar apoi s-au făcut că plouă. Da, știm că există probleme pe care le considerați mult mai importante, domnilor de la primărie, doar că nici pe alea nu le rezolvați. Dar măcar stați bine la capitolul „lucruri mărunte care dau bine la poze și la publicul aplaudac”.

Au reacționat, ceva mai consistent, și cei de la Colegiul Medicilor Veterinari, dar n-au rezolvat nici ei „mare brânză”. Când eram în fața lor, la audieri, erau „oripilați” oamenii de acolo, din acea comisie, iar când am ieșit pe ușă, jumătate dintre ei și-au revenit rapid și au decis că, o „mustrare severă” e suficientă pentru un (chipurile) veterinar care a mutilat (cel puțin) sute de câini în acea casă a ororilor numită total greșit „adăpost”.

Și de atunci, nimic! Domnii de la DSVSA Arad n-au mișcat un degețel în ceea ce privește Adăpostul Public, că doar e de la Stat și știm cu toții vorba populară potrivit căreia „corb la corb nu scoate ochii”. Nu la fel de „statici” sunt domnii de la DSVSA Arad când vine vorba despre privați sau despre Asociații/ONG-uri. De ce să facem prima oară ordine în ograda Statului, un Stat care funcționează cu aportul considerabil al nostru, al tuturor, dar mai ales cu cel al privaților, când putem să „căsăpim” tot privații, nu-i așa?!

Este sau nu abuzivă Direcția Sanitară Veterinară din Arad?

Ajungem, așadar, la subiectul de la care a pornit, de altfel, acest articol. Și, ne întrebăm, mai mult sau mai puțin ironic, dacă DSVSA Arad este sau nu abuzivă în acțiunile sale?

Bunăoară, de ceva vreme, celor de la DSVSA Arad li s-a pus pata pe un privat și pe o asocțiație, care – evident – au același conducător. Și îi „căsăpesc” pe oamenii ăștia frecvent, că așa e la noi, dacă vezi că merge treaba, tăbărăști peste ei, să nu mai meargă. Și s-ar părea că încearcă, din răspunteri, să pună pe butuci ambele entități.

Ca să înțelegeți, este vorba despre Asociația „Paws United” și despre S.C. PETS TRACES S.R.L., acesta din urmă fiind unul dintre puținele (vreo 5 la număr) centre de colectare de câini și pisici din România. Ca să înțelegeți mai bine, toți câinii și pisicile pe care românașii noștri îi/le abandonează pe străzi, pe care asociațiile se chinuie de ani de zile să îi salveze și pe care cele mai multe dintre asociații îi dau în adopții în țări de departe mai civilizate decât țara noastră, trebuie să treacă, înainte să iasă din țara care i-au neglijat și chiar chinuit, prin aceste centre. Aceste centre certifică transporturile acestor animale schingiuite în România și care, dacă au toate documentele în regulă, așteaptă să ajungă în familii iubitoare peste hotare. Ei bine, cum spuneam, unul dintre aceste puține centre este chiar la Arad, la Pecica, mai exact, fiind de altfel singurul din zona de vest a țării. Doar că, dacă ne luăm după atitudinea celor de la DSVSA Arad, centrul acesta nu va mai funcționa pentru multă vreme, fiindcă fiecare om are limitele lui și, la un moment dat, răbdarea unei lupte cu „morile de vânt” rău intenționate și plătite din bani publici va ajunge la final.

Aceiași domni de la DSVSA Arad, care n-au mișcat un degețel atunci când le-au fost trimise chiar sub nas o mulțime de documente și imagini foto-video doveditoare ale ororilor din Adăpostul Public din Arad, aproape că și-au deschis un punct de lucru la punctele de lucru ale Asociației „Paws United” și SC PETS TRACES SRL. Și, hai să nu ne mai ascundem după deget, fiindcă văzând numărul și frecvența cu care inspectorii sanitar-veterinari trec pragul celor două entități, este evidentă intenția acestora de a găsi „ceva”. Repet, ca să fie clar pentru toată lumea, oamenii ăștia de la DSVSA Arad fac controale peste controale la respectiva asociație și la respectiva societate.

Dacă vă întrebați de ce fac asta cei de la DSVSA Arad, răspunsul este cât se poate de simplu: pentru că pot! Și, probabil, pentru că e musai-musai să găsească ceva care să pună pe butuci cele două entități. Or fi deranjat ele pe cineva de pe la vârful DSVSA, că altfel nu-mi explic atitudinea asta ostilă.

Și, într-o țară în care cele mai multe lucruri sunt departe de normalitate, ajunge să fie normal ca o instituție publică să „căsăpească” în mod regulat asociațiile sau societățile care chiar încearcă să curețe rahatul nepăsării după cei care-l produc.

Dar, mai bine vă lăsăm pe voi să vedeți cu ce se confruntă cei de la „Paws United” și PETS TRACES, prin glasul Mariei Tudor, cea care este președintele asociației și administratorul soecietății:

„Dragă dsvsa Arad,
Știi meme-urile alea de pe Facebook în care îți spune „ăștia am fi putut fi noi, dacă…”? Sunt sigură că le știi, pentru că tu știi tot ce se scrie pe Facebook, iei în considerare și te și răzbuni împotriva celor care și-au permis să îți atragă atenția.
Dragă dsvsa Arad, relația dintre noi ar fi putut și ar fi trebuit să fie una constructivă. Asta am încercat eu în orele și zilele pe care mi le- am pierdut discutând cu directorii și consilierii tăi, în încercarea zadarnică de a le explica realitatea din teren și complexitatea activității noastre, astfel încât, de comun acord să găsim o soluție problemelor ce ar fi putut să apară.
Tu, dragă dsvsa, ai decis unilateral să nu ții cont de bunăvoința mea, iar în 12 octombrie mi-ai impus niște măsuri, de data asta pentru centrul de colectare câini și pisici, care nu pot exista decât în căpuțul tău meschin și răuvoitor, motiv pentru care eu am contestat respectivul proces verbal la comisia de disciplina și în instanță.
Dar să îți spun de ce îți scriu.
Dragă dsvsa Arad. La sfârșitul lunii decembrie, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, când toată lumea cumpăra cadouri, făcea cârnați și gătea bradul, tu te-ai trezit muncind și ai anunțat, pac-pac, două controale succesive, la unitățile mele.
Controale pentru care, bineînțeles, am cerut amânare, că se năștea doamne iartă-mă Iisus cu voi la mine în birou. Să precizez totuși aici, că voi ați venit foarte des pe la mine anul trecut (cred că aveți o slăbiciune deosebita), mai exact de 10 ori la adăpost și de 6 ori la centrul de colectare. Și că nu obișnuiți niciodată să veniți unul sau doi, ci întotdeauna 4 persoane, ca să fiți siguri că dați daună serioasă la buget, pierzând atâția oameni vremea, atâtea ore. Mai exact, 6-7 ore, atât durează un control de-al vostru la unitățile mele, pentru că voi habar nu aveți ce căutați, dar vreți musai să găsiți ceva.
Revenind în zilele noastre, după ce am amânat eu controalele din decembrie, voi v-ați grăbit să anunțați imediat altele. Atât de tare v-ați grăbit, încât, pentru că eu am cerut amânare până după data de 7 ianuarie, voi ați fost în stare să îmi trimiteți un email în care mă anunțați că veniți pe 8 ianuarie (într-o sâmbătă). Am zâmbit și v-am lăsat în pace, apoi tot voi ați reprogramat control la adăpost pentru data de 11.
Pe 10, m-ați anunțat că veniți și la centrul de colectare, în data de 13, când eu trebuia musai să ajung la București. Așa că v-am scris un email în care v-am comunicat că am niște probleme personale, că deja am avut un control de la voi, dragă dsvsa Arad, în această săptămână, și că vă rog să ne vedem săptămâna următoare.
N-a fost chip să vă lămuresc nici prin al doilea email, în care v-am explicat că eu sunt singurul reprezentant legal al societății și nu mă aflu în localitate, ba, mai mult decât atât, obiectul controlului vostru, pe care, desigur, îl acceptam, nu îl refuzam, era lovit de nulitate.
De ce lovit de nulitate, dragă dsvsa Arad? Pentru că termenul de răspuns la nu știu ce sesizare ați primit voi de la București, fusese 16 decembrie. Iar eu, fix în acele zile, vă trimisesem prin e-mail absolut toate documentele necesare vouă ca să formulați răspunsul. Pe care, din informațiile mele, l-ați și trimis la București.
Subiectul numărul doi al controlului fiind procesul verbal cu măsurile abuzive pe care eu le-am contestat, mi se părea de bun simț să faceți controlul în urma soluționării contestației. Dar cine a pierdut bunul simt la dsvsa Arad ca să îl găsească consilierii și direcția? (întrebare retorica, știu că voi vă prindeți mai greu).
Acestea fiind spuse și eu fiind la București, astăzi, un număr de 4 (patru) consilieri din cadrul dsvsa Arad au primit de la direcțiune ordin de deplasare (a se menționa, încă o dată, că salariile și deplasările lor sunt plătite din taxele mele și ale voastre), pentru a constata ceea ce le spusesem eu în email, că sunt plecată la București.
Au părăsit, dragă dsvsa Arad, incinta, în jurul orei 10. 30 și au revenit în incintă în jurul orei 14.30, deși drumul Arad – Pecica durează 12 minute.
După ce au plecat de la centrul de colectare, unii roșii alții negri de furie, au întocmit un proces verbal prin care au hotărât, în mod total abuziv și deplasat, că unității mele autorizate i se va retrage dreptul de emitere certificate traces. Medicul veterinar oficial care validează certificatele a fost somat, fără nicio bază legală, să nu certifice absolut niciun animal care pleacă din unitatea mea, începând „de la data și ora primirii prezentei”. O hârtie semnată și parafata de „dragă dsvsa Arad”, în care nu sunt menționate nici motivele suspendării, nici cadrul legislativ, nici durata acesteia.
Fapt pe care eu l-am luat la cunoștință și l-am reclamat, cu toate anexele necesare, șefilor lor de la București. Însă nu rămâne doar la București, pentru că eu, dragă dsvsa Arad, spre deosebire de tine, știu să scriu și în engleză. Și am toate emailurile de la Comisia Europeană, pentru că tot tu, fiindcă nu știi să folosești bcc, mi le-ai arătat, când ai făcut diverse informări.
Dar, dragă dsvsa Arad, îți promit că nu mă voi opri nici la comisia Europeană. Sunt singură că există undeva, în țara asta a MEA un judecător care înțelege ce faci, iar eu îl voi găsi pe ăla și veți ajunge toți unde vă e locul.
Cu stimă”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.