Ecuație grea pentru Balint, înaintea meciului cu Hermannstadt. Apărarea UTA-ei este decimată de coronavirus și accidentări

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Antrenorul UTA-ei, Gyuszi Balint, se confruntă cu o ecuație grea înaintea meciului cu cei de la Hermannstadt, partidă ce va fi disputată duminică seară, pe arena celor de la Gaz-Metan Mediaș, din cauza faptului că Stadionul Municipal din Sibiu se află în plin proces de modernizare.

Sibienii au pierdut un singur meci în acest sezon, cu 1-0, pe terenul campioanei CFR Cluj, având în același timp trei rezultate de egalitate (1-1 la Dinamo, 2-2 cu Clinceni, 1-1 la Gaz-Metan Mediaș). De asemenea, echipa antrenată de spaniolul Rubén Albés are și două victorii, una cu 3-1 pe terenul celor de la Chindia Târgoviște și un 2-1, acasă, cu FC Botoșani.

În acest moment, FC Hermannstadt se află pe locul 5 în clasamentul Ligii 1, cu 9 puncte, în vreme ce UTA este pe locul 12, cu 7 puncte. În primele șase etape, arădenii au reușit să obțină o victorie (1-0 pe terenul lui Dinamo), patru egaluri (1-1 la Viitorul, 0-0 acasă cu Voluntari, 1-1 la FC Argeș și 0-0 acasă cu Academica Clinceni). La fel ca și adversarii de duminică, echipa antrenată de Gyuszi Balint are o singură înfrângere, cea de pe teren propriu, cu 3-2, în fața celor de la Poli Iași.

„Suntem în fața unei deplasări extrem de dificile. Cred că știe toată lumea că Hermannstadt este o echipă solidă, o echipă foarte bine articulată, cu jucători cu experiență, o echipă echilibrată în toate compartimentele, însă avem foarte mare încredere că, în ciuda problemelor cu care ne confruntăm, putem să mergem, să facem un joc bun și să scoatem și un rezultat pe măsură. Chiar am discutat astăzi cu băieții și am căzut de acord că lucrurile stau la îndemâna noastră. Până la urmă, cred că și noi avem în componență jucători de valoare. Cred că și această pauză, chiar dacă continuăm să avem probleme, ne-a prins bine. Avem nevoie să ne îmbunătățim jocul, să cunoaștem progres pe fiecare palier și mai ales pe partea de grup, pentru că, fiind destul de mulți jucători noi, am suferit și nu ne-au ajutat nici rezultatele care să aducă acea stare de spirit de care aveam nevoie în vestiar”, a explicat antrenorul Bătrânei Doamne în conferința de presă ce prefațează următoarea partidă.

Probleme de lot

Dacă faptul că multitudinea de jucători noi ajunși în acest început de sezon la UTA și nevoie de timp pentru acomodare era deja o problemă pentru echipa arădeană, Balint se confruntă acum și cu mai multe probleme de lot. Vorbim, desigur, despre faptul că fundașul dreapta Marius Tomozei și fundașul central Florin Ilie, depistați pozitiv la testul pentru coronavirus. În plus, fundașul central Erico da Silva s-a accidentat și el înaintea meciului amical pe care UTA l-a disputat săptămâna aceasta în compania celor de la CFR Cluj.

La aceștia se mai adaugă și mai vechii accidentați din lot, singurul care este posibil să revină fiind polivalentul Sorin Bustea, fotbalist care a jucat pe o mulțime de posturi în ultimele două sezoane sub comanda lui Balint.

„Probabil știți deja problemele care au apărut astăzi, în urma testării Covid. Din păcate, jucătorii accidentați, cu excepția lui Bustea, nu sunt apți pentru acest meci. Mă refer la Hrezdac, care este mai vechi accidentat, Ioniță și Klapan. A intervenit și o problemă la Erico, chiar înaintea meciului de la Cluj, astfel că nu ne vom putea baza nici pe el la acest joc. Deci, iată că suntem într-o formulă destul de incompletă, dar eu am foarte mare încredere în absolut toată lumea din vestiar. Am foarte mare încredere că putem alinia un prim 11 competitiv și vreau să subliniez că avem abilitățile și capacitatea necesară de a face un joc bun și de a ne întoarce cu un rezultat pe măsură”, a explicat Gyuszi Balint.

De asemenea, mijlocașul croat Mihovil Klapan încă se confruntă cu probleme medicale, probleme despre care antrenorul său spune că survin faptului că jucătorul nu are meciuri oficiale în picioare de prea multă vreme.

„Este o contractură care nu-i dă pace defel. A început să facă alergări în această săptămână. Din păcate, în momentul în care face schimbări de direcție, simte durere. La el pleacă și de la o lipsă de mobilitate pe articulația coxofemurală, care în condiții de efort maxim îi încarcă mușchiul aductor. Acestea sunt problemele care apar la jucătorii ce vin după perioade mari de inactivitate. Din păcate, sunt lucruri pe care le preconizam și pe care încercăm să le gestionăm cât mai bine, în așa fel, încât, în primul rând, să nu periclităm integritatea fizică a jucătorilor, pentru că nu sunt animale, iar noi trebuie să îi ținem sănătoși și încercăm să îi aducem la capacitate fizică măcar apropiată de nivelul optim. Este o provocare continuă, o provocare pentru toți antrenorii. Statistic, cam peste tot apar aceste probleme, inclusiv la echipele de top din Europa. Mai este și provocarea care vine la fiecare două săptămâni, în urma acestor testări, iar dacă apar cazuri se poate întâmpla ca tot ce ai planificat, tot ce ai gândit ca strategie să fie dat peste cap. Dar aceasta este perioada pe care o trăim, pe care o traversăm, iar noi trebuie să fim foarte adaptabili și să găsim soluții cât se poate de rapid și cât se poate de eficiente”, a mai declarat antrenorul UTA-ei.

Cine va juca în apărare?

Cum spuneam, Gyuszi Balint are o problemă mare de rezolvat în perspectiva partidei de duminică, fiindcă îi vor lipsi doi fundași centrali și fundașul dreapta, oameni pe care tehnicianul s-a bazat în acest început de sezon. UTA a început sezonul cu un cuplu de fundași central format din Alexandru Benga și Florin Ilie, iar din etapa a treia, după ce și-a intrat în ritm, Erico da Silva i-a luat locul lui Ilie în centrul apărării. Balint mai are totuși doi fundași centrali de meserie în lot, pe Alexandru Albu și pe Cristian Melinte, însă Albu a jucat în acest sezon numai la mijlocul terenului, în vreme ce Melinte a bifat doar finaluri de partidă (în patru meciuri) și de fiecare dată tot la mijlocul terenului.

Deși a evitat să dea vreo informație clară înaintea partidei, cel mai probabil că Balint se va baza pe Melinte în centrul apărării, în vreme ce pe Albu îl va folosi tot la mijlocul terenului, zonă în care de asemenea sunt probleme de lot, cam singurii mijlocași centrali pe care tehnicianul se poate baza cu adevărat fiind aceiași Albu și Neluț Roșu.

„Sunt niște soluții pe care le analizăm. Vă dați seama că, în toată această de pregătire, ne-am gândit la ceva, iar acum suntem obligați să regândim lucrurile. Dar, repet, sunt jucători de calitate în vestiar, indiferent de minutele pe care le-au jucat în ultima perioadă. Sunt jucători care trebuie să își aducă, până la urmă, aportul la tot ce înseamnă jocul nostru și la rezultatele pe care le vom obține și, indiferent cine va juca, sunt convins că o va face bine”, a explicat Gyuszi Balint.

O altă posibilă problemă pe care Balint o are în vederea pregătirii partidei cu sibienii este cea de pe partea dreaptă a apărării. UTA a început sezonul cu Tomozei, însă acesta s-a „rupt” chiar la prima partidă. Apoi, pe postul de fundaș dreapta a fost trecut Bustea, dar la rândul său s-a accidentat în partida de la FC Argeș, imediat după ce a și marcat.

Totuși, în lotul UTA-ei se mai regăsește un fotbalist a cărui fișă a postului este specifică poziției de fundaș dreapta. Este vorba despre Marian Pleașcă, însă fotbalistul venit la Arad de la Mediaș are doar 19 minute bifate în acest sezon, pe finalul partidei cu Poli Iași. Așadar, fie va juca Pleașcă pe dreapta, fie probabil Bustea, dacă și-a revenit după accidentare.

„Toți trebuie să-și aducă până la urmă aportul la tot ce înseamnă jocul nostru și la rezultatele pe care le obținem, așa că, indiferent cine va juca, sunt convins că o va face bine. Toți sunt o soluție, încerc acum să mă descurc ca să fac un prim 11, toți sunt o soluție din momentul în care au semnat cu UTA. Eu am încredere în absolut toți jucătorii din vestiar și mai sunt convins că o să cunoaștem o creștere în joc, dar o să obținem și rezultatele ce ne vor scoate dintr-o zonă nu prea plăcută a clasamentului”, a mai declarat antrenorul Gyuszi Balint.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.