Despre lista celor 7 „indezirabili“ și cum și-a lăsat Alexandru Meszar în ofsaid proprii angajați

Sursă imagine: UTA Media Design (www.uta-arad.ro)

Sport

Scris de Giuliano Junc

Conducătorul clubului UTA a făcut astăzi cunoscut numele a șapte jucători din (încă) actualul lot al UTA-ei la care se va renunța, nemaifăcându-li-se nicio ofertă de prelungire a contractelor. Aceștia sunt Dragoș Balauru, Desley Ubbink, Marko Vukcevic, Erico da Silva, Mihai Dobrescu, Haralambie Mociu și Salvatore Marrone. Ei li se alătură celor doi cărora deja le-au fost reziliate contractele, Romario Benzar și Bautista Cascini. Dacă în privința justificărilor sportive sau financiare care stau în spatele acestei decizii se poate comenta atât pro cât și contra (vom putea face o astfel de analiză în momentul în care lotul pentru noul sezon va fi conturat), mult mai „interesant“ este felul în care Alexandru Meszar a ales să facă publică această listă.

Anunțul nu a apărut pe site-ul oficial al clubului sau măcar pe conturile oficiale pe care le are UTA pe rețelele de socializare ci într-un cotidian local; și nu pe surse ci cu declarație oficială dată de cel care conduce UTA. Din punctul nostru de vedere este o dovadă crasă de lipsă de profesionalism deoarece nu ăsta este modul firesc de comunicare a unor astfel de decizii. Cunoaște cineva un caz în fotbalul civilizat în care un conducător al vreunui club să confirme oficial, cu declarații, un transfer sau o reziliere de contract înainte ca ea să fie anunțată pe canalele de comunicare ale clubului respectiv? Noi nu.

Gafele lui Alexandru Meszar nu se opresc însă aici. Cu câteva minute înainte ca acea declarație să apară în presă, pe pagina de facebook a clubului UTA a apărut anunțul „La mulți ani Marko Vukcevic! Jucătorul nostru împlinește astăzi 30 de ani!“. Ridicol și trist în același timp să vezi că șeful clubului își ține în ceață angajații și îi lasă să se facă de râs, fără vina lor, provocând astfel de momente penibile. Și dincolo de asta, Meszar și-a aruncat în derizoriu nu doar echipa de comunicare ci însuși clubul deoarece imaginea UTA-ei are de suferit în astfel de circumstanțe

Făcând haz de necaz am putea constata că UTA i-a urat „la mulți ani“ lui Vukcevic și imediat după ce acesta a suflat în lumânările de pe tort, i-a arătat ușa. Pentru că să nu vă imaginați că muntenegreanul ar fi fost înștiințat dinainte că nu va rămâne la UTA. Avem informații că atât acesta cât și alți jucători aflați pe acea listă (nu băgăm mâna în foc că toți) habar nu aveau că nu li se va face vreo ofertă de prelungire a contractului. Bine, asta chiar nu e o surpriză, având în vedere că Meszar a mai procedat de multe ori în felul acesta, cele mai cunoscute cazuri din trecutul mai mult sau mai puțin apropiat fiind Ionuț Badea, Modestas Vorbjovas ori Alin Gligor. Nu putem să nu remarcăm discrepanța majoră între practicile acestui conducător și atitudinea lui Mircea Rednic care, referitor la Cascini și Benzar declara „i-am anunțat că nu voi mai conta pe ei, tocmai ca să aibă timp să își caute echipe“. Și cu asta s-a cam terminat și cu mitul conducătorului „civilizat și cu practici atipice pentru fotbalul românesc“. „Civilizația“ aia e doar frica de a-ți apăra clubul în momente când acesta e tâlhărit de arbitraje sau lașitatea de a-ți privi jucătorii sau antrenorii în ochi când iei decizii impopulare.

Sigur, poate pentru unii dintre cititori astfel de bâlbe par minore. În fotbalul și lumea de astăzi, în care imaginea și comunicarea sunt extrem de importante, ele însă nu pot fi catalogate așa. În plus, astfel de gafe trădează ceva mult mai grav: un mod de lucru la clubul UTA, un club în care o singură persoană acționează haotic, fără proceduri, fără considerație pentru delegarea răspunderilor pe bază de ierarhie și departamente și mai ales fără respect pentru componenta umană a jucătorilor sau antrenorilor. Ori un astfel de mod de lucru, care într-un astfel de caz produce daune (poate) minore de imagine, are efecte mult mai grave atunci când este aplicat aspectelor importante din funcționarea clubului. De altfel asta se și vede în sănătatea financiară și în rezultatele sportive ale clubului, ambele pe tobogan de la an la an.

Și ca să încheiem într-o notă optimistă (cu sau fără ghilimele, asta poate decide fiecare cititor), din informațiile pe care le avem, această listă de 7 reprezintă doar primul val de plecări, cel al jucătorilor pe care nu-i mai vrea clubul. Mai există însă și jucători pe care clubul i-ar păstra însă nu mai doresc ei să rămână în condițiile oferite. Și uite-așa vom ajunge ca pentru al treilea an la rând să schimbăm lotul în proporție de 70-80%. Ce rezultate are o asemenea strategie am văzut.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.