„Femeile, fie subtil, fie strigător, au fost întotdeauna o putere extraordinară în destinul lumii.” – Eleanor Roosevelt
Azi a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad lansarea volumului „Femeia creștină candelă a credinței: studiu cu referire specială la activitatea femeilor ortodoxe din părțile Aradului în secolele al XIX-lea – al XX-lea”. Volumul este semnat de Elena Gherghinescu-Ziegler.
Cele două secole de „activitate și implicare a femeilor ortodoxe în devenirea culturală, socială, bisericească şi chiar politică a poporului român” au fost prezentate de pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, alături de protos. lect. univ. dr. Nicolae M. Tang, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”.
Evenimentul, ce a avut loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, a cuprins și un recital de pricesne oferit de grupul vocal „Sfânta Muceniță Sofia”, condus de Carina Maria Pirtea.
Conform autoarei, în acest volum publicat la editura Mirador din Arad, cititorii interesați vor găsi „oportunitatea de a explora în profunzime o temă dedicată femeilor ortodoxe”, considerată „o provocare și o responsabilitate față de rolul lor social și cultural, cu implicații în mărturisirea credinței Bisericii”. Aducem astfel în atenția cititorilor o lucrare de interes pentru înțelegerea rolului și contribuției femeilor ortodoxe din Arad în evoluția culturală, socială și religioasă a poporului român în secolele al XIX-lea și al XX-lea, un subiect ce onorează activitatea și memoria, evidențiind importanța și relevanța contribuției femeii ortodoxe – percepută drept candelă a credinței – pentru comunitatea și societatea arădeană.
Chiar dacă istoria nu a consemnat-o la adevărata ei valoare, femeile din Arad, dar și din România, au fost permanent implicate în dezvoltarea societății. Femeile creștnie, ortodoxe, în colaborare cu Biserica Ortodoxă Română au avut în județul Arad reprezentante și filiale la Pâncota, Seleuş, Pecica, Lipova, Nădlac sau Şiria printre altele. Femeile promovau cultura națională, au înființat coruri, șezători și au participat la alte activități literare în colaborare cu Biserica Ortodoxă.
Mihai Eminescu sublinia că Biserica Ortodoxă Română este maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului. De aceea este protectoare şi promotoare a valorilor culturale. Sub auspiciile bisericii, femeile creştin-ortodoxe au avut un rol însemnat atât ca factor intelectual cât şi economic, au putut organiza propriile adunări, serbări câmpeneşti, spectacole de teatru, expoziţii de artă populară.
În Episcopia Aradului consemnăm numele mai multor femei care au rămas în constiința publică de mai mulți ani până astăzi. Amintim aici, printre altele pe Margareta Bibici care în 1748 a ridicat Gimnaziul din Sântana; Elena Ghiba-Birta; Baroneasa Ifigenia Sina, cea care în 1882, a dăruit un teren intravilan pentru construirea Academiei Teologice; Antonia Szagyey Bohus, un model de modestie şi generozitate; Elena Goldiș; Hermina Popovici Desseanu; Ecaterina Mocioni; Maria Botiș Ciobanu; Ciorogariu Emilia, mama viitorului episcop Roman Ciorogariu; Ana Cornea, învăţătoare; Eugenia şi Ani Birtolon, soţia şi fiica lui Ştefan Cicio-Pop.
“Femeia creștină a făcut întotdeauna parte din comunitate, sub o formă sau alta. A fost mama de lângă noi, a fost femeia din biserică, cea care la slujit pe Hristos nețărmurit și a fost, nu în ultimul rând, femeia care s-a implicat politic alături de soțul său în diversele probleme pe care le-a avut județul Arad și comunitatea din acest vest de țară. Dacă în spatele unui bărbat puternic există o femeie puternică, în spatele unei femei puternice este lumina lui Hristos care o călăuzește, o canalizează și îi arată drumul. În același timp, există și Maica Domnului, al cărui exemplu femeia creștină îl are de-a pururea. Și nu numai femeia creștină, pentru toate femeile, recunoaștem sau nu recunoaștem, Maica Domnului este întotdeauna alături de noi sfătuindu-ne și luminându-ne în problemele grele ale vieții.” A declarat Elena Gherghinescu-Ziegler pentru Arad Obiectiv.
Ce va determinat să scrieți acest volum, această carte „Femeia creștină – candelă a credinței”?
“Am scris mai multe studii despre femeile creștine până am adunat materialul pentru această carte. La această carte lucrez de peste șase ani de zile, cu frământări, cu renunțări, cu tot felul de probleme pe care le are orice om care lucrează la o lucrare așa de mare. S-a simțit nevoia unei astfel de cărți. Acest volum umple un gol despre femeia creștină și implicarea ei în diversitatea acțiunilor din acest vest de țară.”
“Un lucru este cert, femeile ortodoxe din părțile Aradului au urmat, în multe privințe, prin curaj, credință, jertfă, imaginea femeii biblice, exemplele femeilor din Biblie și din istoria tumultoasă a creștinismului. Au fost mame, soții, fiice devotate Bisericii și familiei, lui Hristos și Societății” am citat din concluziile care încheie cartea „Femeia creștină – candelă a credinței” scrisă de Elena Gherghinescu-Ziegler.