Azi la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” au avut loc două evenimente, fiecare cu semnificația sa. În primul rând a avut loc deschiderea spațiului Makerspace, cel mai nou serviciu și spațiu dinamic oferit arădenilor de Biblioteca din Arad. Peste două ore a avut loc și o lansare de carte. „Zimbru – Saga grofilor zărăndani” semnată de prof. univ. dr. Marius Eugen Fernolendt.
Makerspace reunește tot ce înseamnă Creativitate, Explorare, Învățare, Tehnologie, Oportunități și Colaborare. Realizarea și implementarea acestui nou serviciu a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Arad în parteneriat cu Asociația „Cetatea Voluntarilor”. Spațiul Makerspace, situat la etajul unu al Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” își propune ca obiectiv practic, dezvoltarea unui centru dedicat tinerilor și adolescenților, bazat pe o abordare educațională ce utilizează știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica –„STEAM education”, ca puncte de acces pentru a facilita învățarea, creativitatea, dialogul și gândirea critică.
Cu acest prilej au avut loc demonstrații, prezentări și cursuri practice de imprimare și scanare 3D, gravură laser și sculptură CNC, robotică, platforme de dezvoltare, artă digitală și microscopie. La eveniment au fost prezenți și membrii echipei de robotică Robot Team Alpha a Liceului Special „Sfânta Maria”.
Promovând conceptele de „inovație” și „cunoaștere” ca fundamente teoretice, Markerspace la Bibliotecă devine astfel un spațiu dedicat pasiunii și spiritului inovativ și practic, un spațiu dedicat tinerilor arădeni, un spațiu în care „a învăța” înseamnă a face, a colabora, a cerceta, a descoperi, a explora – convergând astfel adevărata comoară a omului: cunoașterea!
Au participat Prefectul și Subprefectul Județului Arad, Președintele și Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, reprezentanți ai Bibliotecii Județene Arad, numeroși invitați și foarte mulți elevi.
“Makespace este un concept mai nou, din ultimii 10 – 15 ani și se referă la spații dedicate comunităților, care sunt interesate de noi tehnologii. Și în România există două sau trei Makespace-uri, nu este primul acesta de aici. Dar, fără doar și poate, este unul dintre cele mai frumoase, pentru că avem un design deosebit. Activitățile pe care noi vrem să le desfășurăm aici sunt activități de tip STEM, adică știință, tehnică, inginerie, artă și matematică. Vom lucra cu tineri, cu școlile, cu liceele, cu elevi cu grupe de vârstă între 12 – 18 ani. Elevii de liceu sunt cei mai în măsură să lucreze aici. Avem deja solicitări de la mai multe școli din Arad și urmează să dezvoltăm acest spațiu și așteptăm cât mai mulți elevi dornici de noile tehnologii.” A declarat Marius Stoica bibliotecar la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” pentru Arad Obiectiv.
Tot azi a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” lansarea volumului „Zimbru: Saga grofilor zărăndani”, semnat de prof. univ. dr. Marius Eugen Fernolendt. Volumul, „scris cu suflet și patimă”, este rezultatul a numeroase ore de cercetare în biblioteci și arhive, documentare și interviuri, rezultând o carte care, prin cele 395 de pagini scrise și 71 imagini, descrie cu succes atât frumusețile naturale ale Țării Zărandului, cât și oamenii, istoria, cultura, spiritualitatea și tradițiile străbune de pe aceste meleaguri.
Declarându-se de la bun început, un „roman istoric”, volumul descrie „viața grofilor, care au stăpânit unele domenii din marele comitat al Zărandului”, abordarea istorică implicând faptul că nu există o separare „a vieții acestor grofi de evenimentele istorice care au avut loc în această zonă din Munții Apuseni”.
Lansarea cărții „ Zimbru – Saga grofilor zărăndani” semnată de prof. univ. dr. Marius Eugen Fernolendt a avut loc în sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Au vorbit despre acest roman istoric prof. Floarea R. Cândea și prof. Ioan Tuleu, în calitate de critici literari și recenzori ai volumului.
A fost prezent și venerabilul Marius Eugen Fernolendt, cercetător științific, doctor în Științe Biologice, cel și-a îndreptat gândurile și scrierile sale spre una din cele mai frumoase porți ale Zărandului care se deschid la intrarea în localitatea Gurahonț, județul Arad.