Criticul și istoricul literar Alexandru Ruja despre „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură

Scris de T.F.

Azi a avut loc la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad conferința cu tema „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”, susținută de prof. univ. dr. Alexandru Ruja de la Universitatea de Vest Timișoara. Evenimentul cultural, moderat de prof. Ioana Nistor, a avut loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a inclus la început un delicat intermezzo liric oferit de tânăra interpretă arădeană Noemi Szentesi.

Deliu Petroiu s-a născut la 24 august 1922 în Nădlac și a terminat liceul Moise Nicoară din Arad. A fost absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. Refugiat la Sibiu, a participat la înfiinţarea celebrului „Cerc de Literatură de la Sibiu”.

A fost membru de onoare a Uniunii Scriitorilor și a primit Ordinul Național pentru merit, în grad de cavaler și Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala din Timișoara în 2006. A fost ales Cetățean de onoare al municpiului Timișoara. O stradă în Timișoara îi poartă numele. De asemenea, secția de artă a Bibliotecii Județene Timiș se numește Deliu Petroiu. Din 3 august 2012 pe Aleea Personalităților din Parcul Central al municipiului de pe Bega i-a fost dezvelit un bust realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu a lucrat timp de 2 luni pentru a realiza bustul.

Mai mult de patru decenii Deliu Petroiu a trăit şi activat în Timişoara, devenind un adevărat reper al intelectualităţii din municipiul de pe Bega, cu mii de expoziţii vernisate, amfitrion a sute de lansări de carte şi de simpozioane, autor a sute de articole şi de cronici literare, profesor care i-a avut ca elevi pe aproape toţi absolvenţii Facultăţii de Litere ai Universităţii de Vest de la înfiinţarea acesteia. A trecut la cele veşnice la data de 21 aprilie 2008, fiind înmormântat în Timişoara.

Prof. univ. dr. Alexandru Ruja a propus publicului arădean o analiză pertinentă privind activitatea celui care a fost Deliu Petroiu, un om modest și de o finețe intelectuală extraordinară, un critic de artă extrem de apreciat, un scriitor care, din nefericire, a lăsat posterității, doar două volume tipărite: „Versuri de pahar” și „Cartea prietenilor mei”. Prea puţin faţă de talentul şi erudiţia lui, considerau, cu legitimă compasiune, unii literaţi care îl cunoscuseră îndeaproape.

Criticul şi istoricul literar Alexandru Ruja, profesor universitar dr. emerit la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, este autorul mai multor cărţi cu caracter de sinteză despre literatura română. Amintim aici „Valori lirice actuale” (debut, 1979) la „Confluenţe critice” (2017). Este iniţiatorul şi coordonatorul general al lucrării „Dicţionar al Scriitorilor din Banat” (2005). Este primul dicţionar critic, de tip enciclopedic, despre scriitorii din acest spaţiu cultural. Este autor la „Dicţionar general al literaturii române”, elaborat sub egida Academiei Române.

Alexandru Ruja a realizat ediţii integrale din opera poetică a lui Aron Cotruş, Ştefan Aug. Doinaş şi Ioan Alexandru. Alexandru Ruja a fost distins cu Premiul „Perpessicius” pentru ediţii critice acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (2016) și Premiul „Titu Maiorescu” acordat de Academia Română (2017). A primit și premiul „Opera Omnia” acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Timişoara (2018).

Conferința s-a bucurat de o participare numeroasă, inclusiv urmași ai lui Deliu Petroiu, dar și Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul a fost moderat de prof. Ioana Nistor.

Din păcate, Deliu Petroiu nu are la Arad și nici la Nădlac nimic care să îi pomenească numele, o stradă, o piață cu numele său, un bust sau orice altceva.

Am întrebat acest lucru pe prof. Ioana Nistor dacă este posibil ca după acest eveniment să se înainteze Primăriei Arad o propunere cu atribuirea numelui lui Deliu Petroiu unei străzi din Arad. “Ar fi o inițiativă interesantă și cred că ar fi primită bine de arădeni. Personalitatea lui Deliu Petroiu, el fiind din județul Arad și născut în Nădlac, ar merita din plin acest lucru”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.