Corneliu Iașchievici, veteran de război care a luptat la Odessa și Stalingrad, a murit la vârsta de 101 ani

Sursă imagine: Facebook/Cristian Stoica

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Veteranul de război Corneliu Iașchevici, fost luptător în cel de-al Doilea Război Mondial, a murit luni dimineață. Acesta luptase pe Frontul de Răsărit, în două dintre cele mai importante bătălii din cea mai mare conflagrație mondială, în bătăliile de la Odessa și de la Stalingrad.

Acesta avea 101 ani, iar anunțul decesului său a fost transmis de către Cristian Stoica, profesor în cadrul Școlii Profesionale Astra Vagoane.

„Corneliu Iaschevici
( 28.10.1920-10.01.2022)
Nimic în lume nu-i mai sfânt
Și mai frumos pe-acest pământ
Decât să mori ca luptător
Înfășurat în tricolor.
Corneliu Iaschievici s-a stins în această dimineață friguroasă de ianuarie când Aradul este acoperit de zăpada care nu credeam că va mai veni. Altă zăpadă, alte geruri altă țară. Țara lui pentru care a luptat până la Stalingrad. Bunul Dumnezeu a hotărât ca bravul soldat Corneliu Iaschievici să nu își găsească sfârșitul în gerurile Rusiei, în iadul acela imens și alb unde au pierit atâția camarazi ai săi. Divinitatea a decis să fie alături de noi până acum, pentru ca onoarea, curajul și modestia să fie o pildă pentru generația de azi.
Să mori pentru țara ta, pentru reântregirea ei teritorială aceasta este lecția pe care veteranul Iaschievici în numele generației sale a dus-o până azi. O lecție de viață cât un întreg manual de istorie.
Anul trecut de ziua lui, în 28 octombrie, mi-a dăruit cartea „Basarabia” scrisă de Mihai Eminescu.
Generația veteranului Iaschievici a luptat și a murit pentru Basarabia, acum e rândul nostru să luptăm!
Corneliu Iaschievici va rămâne în minte și inimile noastre pentru toate faptele lui, din anii petrecuți pe front care nu pot fi cuprinse în câteva cuvinte.
Corneliu Iaschievici a luptat, lupta cea dreaptă pentru România, fără ca să aștepte o răsplată pentru asta. Dreapta istorie îl va așeza însă în paginile ei nemuritoare alături de eroii acestui neam. Eroii nu mor niciodată!
Veteranul Corneliu Iaschievici va fi înmormântat miercuri , 12 ianuarie,cu onoruri militare, înfășurat în tricolorul țării pentru care a înfruntat moartea.
Dormi în pace suflet mare!
10.01.2022”, a scris profesorul Cristian Stoica.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.