Corigenți la fotbal dar mai ales la atitudine

Sursă imagine: gsp.ro

Sport

Scris de Giuliano Junc

Din păcate meciul de vinerea trecută cu FC Botoșani s-a repetat doar în tribune, nu și pe teren. Copiii au venit în număr și mai mare, au fost la fel de entuziaști, de zgomooși, de calzi, de statornici în susținerea lor dar e data aceasta n-au prea avut pe cine susține. Sigur, cei mici învață o lecție firescă, anume că în sport se poate întâmpla ca echipa favorită să și piardă (iar micii suporteri chiar au primit înfrângerea cu multă demnitate) însă mai dureros este când această înfrângere vine nu din cauze stric fotbalistice ci în parte și din cauza mentalității de multe ori îndoielnice care caracterizează fotbaliștii dintr-un campionat care se pretinde profesionist.

S-au duelat astăzi pe excelentul gazon al Arenei „Francisc Neuman“ două echipe aflate aproape una de alta în clasament, ambele fără griji prea mari în ceea ce privește retrogradarea, fără obiectiv vizavi de o posibilă prezență la barajul pentru Conference League. Din păcate similitudinile s-au oprit aici pentru că una dintre ele a arătat în teren că știe ce vrea de la acest meci și mai ales că e pregătită să facă ceea ce trebuie pentru a câștiga cele trei puncte. Adversara sa însă a fost dominată de relaxare, autosuficiență iar apoi când lucrurile au luat-o la vale, așa cum se întâmplă de obicei, de panică și lipsă de luciditate.

UTA a jucat astăzi ceea ce trebuia, ceea ce știe și ceea ce poate doar în primele 10 minute ale meciului: s-a aruncat spre poarta adversă, a combinat în viteză și a șutat de trei ori relativ periculos spre poarta adversă. După care, mijlocul lui Măldărășanu le-a luat „măsura“ alor noștri și a închis breșele spre poarta lui Căbuz. Sigur, deschiderea scorului a venit după o glumă de penalty, la o fază cum sunt nenumărate în careu într-un meci dar asta nu scuză ceea ce a urmat. UTA mai avea 80 de minute în care să repare eroarea arbitrului dar în loc să facă asta a dublat-o și chiar triplat-o pentru că a crezut că statutul de gazdă și lejeritatea în mișcările de pe teren îi vor aduce golurile plocon, din oficiu.

De la 0-1 am asistat la un adevărat spectacol de zburdălnicie al oaspeților, care au urcat uneori cu toată echipa în jumătatea adversă, au câștigat mai toate duelurile fizice, au pasat nestingheriți și au șutat de 4 ori periculos la poartă, prilejuindu-i lui Kucher și un plonjon, cum se spunea pe vremuri, „pentru fotografi“. UTA a părut că se trezește în finalul reprizei, a avut și o bună ocazie de egalare iar asta ne dădea speranțe că în repriza secundă lucrurile se vor schimba în bine. Recunoaștem că mizam și pe niște șuturi ale lui Mircea Rednic prin sticlele din vestiar, dacă nu la schimbări de efectiv. Nu știm cât de impresionați au fost jucătorii de discursul antrenorului lor dar cert e că de la vestiare a ieșit doar Hermannstadt; jucătorii UTA-ei au rămas la cabine recitând „Somnoroase păsărele“ și au intrat pe teren în minutul 50, la 0-3.

Dacă la golul 2 putem conveni cu indulgență că a fost vorba de o deviere nefericită a lui Benga, care l-a surprins neatent sau imobil (ori ambele) pe Conte, care l-a scăpat pe Paraschiv din „lesă“, felul în care UTA a luat golul 3 e deja la limita iresponsabilității: o nouă centrare de pe dreapta iar Conte și Căpușă reușesc „cumva“ să-l lase pe Paraschiv să trimită cu capul în plasă dintre ei, atacantul sibian nefiind nevoit nici măcar să sară la mingea respectivă.

Existau deja perspectivele ca UTA să se facă realmente de râs dar mai degrabă decât schimbările lui Mircea Rednic (Imoh și Freitas n-au adus mari schimbări în meci), mentalitatea mioritică a echipei cu nume german a salvat Bătrâna Doamnă de la umilință. Hermannstadt a oprit motoarele, a lăsat-o pe UTA să vină peste ea și în minutul 63 Micovschi a tras cu sete, sub bară de la colțul scurt. Adrenalina era la cote maxime în tribune, timp pentru „remontada“ era berechet dar din păcate utiștii noștri astăzi n-au venit la extemporal decât cu o schemă învățată: centrarea la colțul lung. O dată ne-a ieșit, în alte două dăți nu, iar asta pentru că același Micovschi și apoi Rareș Pop au ratat repetarea execuției finale.

Faptul că UTA a dominat teritorial aproape toată repriza secundă nu e nici măcar o palidă consolare. A făcut-o steril, fără luciditate, parcă și fără energie, iar pentru numărul ocaziilor avute degetele de la o mână sunt prea multe. Nici schimbările lui Rednic n-au mai ieșit de data asta: Imoh a părut pentru al treilea meci la rând pierdut în spațiu, Tudorie a fost greoi, imobil și rudimentar iar Rareș Pop a intrat din nou mult prea târziu iar încercarea sa de a recupera prin entuziasm lipsa reușitelor (și cum să ai reușite când ți se oferă minute cu lingurița?!) a fost iarăși sortită eșecului. Iar dacă tot am abuzat de centrări „la ce-o fi” măcar să fi fost trimis Conte în atac, că și așa fundașul central din Guineea e în ultima vreme mai util în careul advers decât în cel propriu.

E probabil prea mult să spunem că UTA își complică viața cu această înfrângere, dar cert este că a ratat șansa de a și-o simplifica definitv. Mult mai supărător este că în această după-amiază jucătorii UTA-ei au eșuat la nivel de atitudine și seriozitate, în fața a mii de copii care în manifestările lor nu fac nicio diferență între Mbappe și Micovschi, Halland și Tudorie sau Omondi și Vinicius. După acest meci probabil cea mai bună acțiune de PR a clubului UTA ar fi să-i trimită luni pe jucători din nou la școlile pe care le-au vizitat în ultima perioadă, însă de data aceasta nu pentru a da autografe și a face poze cu cei mici, ci pentru a șterge tabla, pentru a mătura clasele și a goli coșurile de gunoi sau eventual pentru a-i însoțească pe puști în drumul lor spre și de la școală.

UTA – Hermannstadt 1-3 (0-1)
Superliga 2023-2024, Play-Out, Etapa 4
Vineri 12 aprilie, ora 17:30
Arad, Arena „Francisc Neuman“

Au marcat: Micovschi (63) / Paraschiv (20-pen, 46, 49)
Cartonașe galbene: Pedro, Iacob (pe bancă), Freitas / Ia. Stoica, Butean

UTA: Kucher – Căpușă (73. Rodrigues), Benga (cpt), Conte, Trif – Pedro (52. Freitas), Vulturar (78. R. Pop) – Omondi, Fabry (52. Imoh), Micovschi – Luckassen (73. Tudorie). Rezerve: Iacob – Stolnik, Iurasciuc, Lopez, David, Morar. Antrenor: Mircea Rednic

Hermannstadt: Căbuz – Butean, Găman, Bejan (cpt) (Io. Stoica), Opruț – Murgia, Mino – Balaure (90. Oroian), G. Iancu (73. Biceanu), Ia. Stoica (73. D. Iancu) – Paraschiv (83. Neguț). Rezerve: Muțiu, I. Pop – Medina, Ciubotaru, N’Goma, Jipa, Fonseca. Antrenor: Marius Măldărășanu

Arbitru central: Bogdan Dumitrache (București)
Asistent 1: Mihăiță Necula (București)
Asistent 2: Cosmnin Vatmanu (București)
Oficial 4: Iuliana Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru VAR: Horațiu Feșnic (Cluj)
Asistent VAR: Cristiana Trandafir (București)
Observator arbitraj (FRF): Teodora Albon (Cluj)
Observator organizare joc (LPF): Romulus Gabor (Hunedoara)

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.