sâmbătă, 15 iunie, 2024

Conferința „Universitate, creativitate și noile generații” la Biblioteca Arad

Distribuie articolul

Azi la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a fost organizată conferința cu titlul „Universitate, creativitate și noile generații”, susținută de prof. univ. dr. Diana Moș, rector al Universității Naționale de Muzică din București.

Conferința, organizată în parteneriat cultural cu Asociația Culturală Pro Contemporania și The Culture Club, a avut loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Gazda evenimentului a fost Ioana Nistor. Foarte interesantă a fost și partea în care d-na Diana Moș a interacționat cu invitații și a răspuns la întrebărilor acestora. Atmosfera a fost întreținută de doi elevi ai Colegiului de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad, însoțiți și acompaniați la pian de profesoara lor.

Tematica conferinței a abordat relația complexă dintre universitate, creativitate și tinerii de azi, evidențiind importanța dezvoltării unei mentalități inovatoare și adaptabile în contextul schimbărilor sociale și tehnologice, prof. univ. dr. Diana Moș, o prezență remarcabilă în domeniile educației și culturii, împărtășind astfel perspectivele sale cu privire la modul în care mediul academic poate stimula creativitatea și potențialul tinerilor de astăzi.

Violonista Diana Moș, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, este profesor universitar la disciplina „Muzică de cameră”, în cadrul aceleiași instituții. Din 2016 este rector al Universității Naționale de Muzică din București. Ca solistă, abordează repertorii diverse, dintr-o arie stilistică variată, de la clasic la contemporan, cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formației „Profil”. Activitatea sa concertistică, preponderent camerală, cuprinde prime audiții din repertoriul românesc și universal și se completează cu înregistrări Radio și TV și realizarea mai multor CD-uri.

Diana Moș a participat la numeroase festivaluri, în țară și în străinătate, precum Festivalul „George Enescu”, „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”, Festivalul „Meridian”, Festivalul „World Music Days”, „Toamna Varșoviană”, „Rumänische Kulturtage Berlin”, „Culturescapes Rumänien” Elveția etc., promovând îndeosebi muzica românească.

Este autoarea cărții intitulate „Introducere în hermeneutica discursului musical” (2008), elaborateă ca urmare a studiilor doctorale realizate sub îndrumarea profesorului Nicolae Brânduș și consultantului științific, profesorul Dinu Ciocan. Cartea scrisă de Diana Moş cuprinde principii de bază care definesc domeniul creaţiei şi interpretării muzicale și este rezultatul unei activităţi interpretative, didactice şi ştiinţifice susţinute pe care autoarea a depus-o în decursul a mai bine de două decenii, soldată cu remarcabile realizări.

În anul 2010 a câștigat Bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris. Din 2016 deține funcția de vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR). A fost desemnată președinte al Consorțiului Universitar Arte pentru perioada iunie 2022-iunie 2023. În anul 2021 i-a fost conferit Ordinul Național al Legiunii de Onoare (Chevalier de la Légion d’Honneur) al Republicii Franceze.

Sunt mai interesați tinerii de astăzi de creativitate sau de copy/paste, indiferent că este vorba despre muzică sau alte domenii?” A fost întrebarea adresată de Arad Obiectiv d-nei Diana Moș.

“Cred că de noi depinde cât de interesați sunt. De noi cum îi formăm. Aici este în primul rând rolul dascălilor și rolul Universității. Cred că avem un rol foarte important în ai stimula, în a le suscita curiozitatea și interesul. Ei nu trebuie să caute soluții facile, trebuie să fie interesați de ceea ce este cu adevărat valoros și inovativ. Eu cred în rolul Universității pentru a stimula, a suscita interesul și curiozitatea. În tot acest lucru trebuie să existe și un fond al copilului, al tânărului, pentru că altfel este foarte greu să clădești pe ceva fără o temelie, pe nisipuri mișcătoare. Abia atunci pe acest fond intervine rolul dascălului, al profesorului, al oamenilor și instituțiilor de cultură.

Cum ar fi fost viața d-voastră fără muzică, cum ar fi fost lumea fără muzică?” Eu cred că, cu muzică și mai ales cu muzică bună, se poate trăi mult mai bine. Poți să-ți dezvolți și să-ți deschizi cu totul alte orizonturi și mai ales poți să-ți structurezi timpul. Aici cred că este marele câștig al celui care ascultă muzică. Aici, în muzică și ascultând muzică, poți să îți creezi propriul spațiu în care ordinea și frumusețea își au rolul major, fără să fie dictate de rațiuni comerciale, sau de altă factură. Nu-mi place să numesc un compozitor preferat, ar fi nedrept pentru ceilalți pe care îi apreciez la fel de mult.”

“Muzica este limbajul unversal al omenirii.” – Henry Wadsworth Longfellow

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți