Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” se desfășoară în perioada 18-19 mai 2023 și este plasată sub auspiciile aniversării a 160 de ani de la prima Adunare Generală a „Asociaţiunii Naţionale Arădene pentru Cultura Poporului Român” (ASTRA Arădeană).

Conferința este organizată de Instituția Prefectului Arad; Consiliul Județean Arad; Primăria Municipiului Arad; Arhiepiscopia Aradului; Asociația „ASTRA arădeană – 1863”; Centrul Municipal de Cultură Arad; Centrul Cultural Județean Arad; Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad; Complexul Muzeal Arad; Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad; Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad; Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.

Prima zi a Conferinței, 18 mai 2023, a debutat prin depunerea de coroane de flori la Crucea Martirilor Unirii 1918-1919 din Parcul Eminescu. Apoi a fost urmată de o sesiune de lansări și prezentări de carte desfășurată în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad. Cu acest prilej au fost vernisată expoziția foto-documentară „Farmec și eleganță. Imagini de altădată din Băile Herculane” și expoziția dedicată generalului Romulus Ioanovici (1889-1983), al cărui destin istoric se împletea în urmă cu 104 ani de momentele instaurării administrației românești în orașul Arad.

În Sala „Regele Ferdinand” au fost foarte mulți invitați, foști și actuali profesori, cadre universitare, mulți dintre autorii cărților care au fost prezentate sau lansate cu această ocazie și alți intelectuali din elita Aradului. A fost o manifestare a intelectualilor arădeni, dar și a unor invitați din alte județe, fără niciun fel de inserție politică. Amfitrioni au fost Ioana Nistor, profesor documentarist la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad și Doru Sinaci, subprefect al județului Arad.

Au prezentat lucrările lor, printre alții, dr. prof Dumitru Tomoni – Țara Făgetului. Istorie, spiritualitate, turism; dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics – Decorații conferite preoțimii române în perioada 1916-1921; dr. Doru Sinaci – Conferința Internațională a istoricilor din Banat; dr. Dacian Rancu – Almanahul Almăjului; prof Ioana Nistor – Ateneu Arădean, anul IV, nr. 4 și Florin Matei – Satul Chemlac între deja și nu încă: monografie.

Toți autorii sau în unele cazuri reprezentanții acestora, au vorbit pe scurt despre cartea prezentată. O mențiune aparte, prin ineditul prezentării și volumului lansat a fost lucrarea: Decorații conferite preoțimii române în perioada 1916-1921, prezentată de Dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics.

Autorul cărții a declarat pentru Arad Obiectiv: Lucrarea apărută recent îmbogățește istoriografia românească și constituie un pas pentru cunoașterea decorațiilor cu care au fost recompensate o parte din persoanele care au făcut parte din rândul preoțimii române pentru abnegația, credința, devotamentul, spiritul de sacrificiu și dragostea de țară dovedite pe câmpurile de luptă în unitățile și subunitățile din care au făcut parte. Este un omagiu adus celor care și-au servit țara în primul război mondial. Decorațiile și documentele incluse în această carte fac parte din fonduri și colecții, din Arhivele Naționale Istorice centrale, de la Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul Național al Jandarmeriei Române și de la alți colecționari. Acestea sunt decorații oficiale acordate de Statul Român, prin decrete regale publicate în monitoarele oficiale.”

Vineri, 19 mai 2023, în a doua zi a conferinței, începând cu ora 9:00, va avea loc Sesiunea Festivă și lucrările Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” pentru a celebra 160 de ani de la prima adunare generală a „Asociaţiunii Naţionale Arădene pentru Cultura Poporului Român” (ASTRA Arădeană). ASTRA avea ca obiectiv „cultura naţională a poporului român, dar mai ales înaintarea literaturii române prin citire şi conversare”. Cu această ocazie va fi lansat volumul „Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român” (Cluj-Napoca, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2023), semnată de acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, președinte al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Academia Română – Filiala Cluj-Napoca.

Secțiunile Conferinței includ cercetări, analize și studii originale referitoare la evoluția și reflectarea calității administrației prin aspecte din istoria locală, regională, națională și universală, trecutul ecleziastic, etnografic, sociologic și educațional, precum și creionarea unor portrete și medalioane de personalități.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.