Concert „Amadeus Deliciae” – Cele mai frumoase arii din creația lui Mozart

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Filarmonica din Arad continua să delecteze amatorii de muzică și melomanii printr-un nou concert de excepție. Concertul „Amadeus Deliciae” a inclus cele mai frumoase arii din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozart a compus o gamă variată de lucrări, incluzând simfonii, concerte, opere, muzică de cameră și muzică vocală. Stilul său muzical se caracterizează prin echilibru, claritate și complexitate melodică. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a imortaliza emoțiile umane în muzică și pentru genialitatea sa în improvizație.

Filarmonia din Arad, sub bagheta dirijorului Cristian Neagu a interpretat uverturi, arii și duete din operele Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni și La clemenza di Tito Sextus de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliști au fost Mihaela Ișpan Mladin – mezzosoprană și Ludovik Kendi – bariton.

Cu ocazia concertului, a avut loc și o expoziție retrospectivă a activității flautistului Constantin Talmaciu cu ocazia pensionării sale. Constantin Tălmaciu a oferit cu această ocazie tuturor melomanilor o delicatesă Mozart (o pralină de ciocolată). Îi dorim și noi multă sănătate și pensie cât mai lungă!

Mihaela Ișpan Mladin este licențiată și absolventă de Masterat a Facultății de Artă Scenică, specializarea Canto, din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima“, din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Dr. Alexandru Fărcaș. Mihaela Ișpan Mladin este mezzosoprană și solistă a Operei Naționale din București. Ea s-a remarcat de-a lungul timpului ori de câte ori a acceptat numeroase invitații din partea unor instituții de profil din țară și străinătate. A fost invitata Filarmonicii de Stat din Arad, a Operei Naționale Române din Timișoara, sau a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. A participat la mai multe turnee artistice în Germania, Franța, Italia, Austria, Spania sau Anglia, ca să amintim doar câteva.

Ludovik Kendi este absolvent al clasei de canto din cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. Cariera a început-o în anii studenției ca solist al Operei Române din Cluj-Napoca. A continuat specializarea la Universitatea Mozarteum din Salzburg, fiind invitat să facă parte din distribuția operei Fidelio în cadrul Festivalului de Paști de la Salzburg.

Care sunt cele mai frumoase arii din creația lui Mozart? „Amadeus Deliciae” le reunește pe cele mai pline de savoare, într-o dinamică a spectacolului care îți taie respirația! Vaporoase, pline de agilitate, sau dimpotrivă, subtile şi sofisticate, delicatele partituri mozartiene au avut o surprinzătoare întâlnire cu Susanna și Figaro, cu Donna Elvira și Don Giovanni, cu Dorabella și Guglielmo, cu Vittelia, Sextus, dar și alți eroi și eroine, care au dat atâta expresivitate și culoare scenei și poveștilor ei.

Un veritabil tablou de epocă, imaginat prin prisma trilogiei dapontine (Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte) și al ultimei opere din catalogul mozartian, La clemenza di Tito Sextus, pe libretul inspirat de Pietro Metastasio, al lui Caterino Mazzolà!

Wolfgang Amadeus Mozart, unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii clasice, s-a născut pe 27 ianuarie 1756 în Salzburg, Austria. Mozart a manifestat un talent muzical remarcabil încă din copilărie. Mozart fost o figură cheie a perioadei clasice a muzicii și a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării genurilor muzicale precum simfonia, opera și muzica de cameră.

Mozart a trăit o viață scurtă, murind la vârsta de 35 de ani în 1791. Cu toate acestea, moștenirea sa muzicală rămâne una dintre cele mai prețioase bogății ale lumii culturale. Muzica lui continuă să impresioneze și să inspire generații de ascultători și artiști, evidențiind măiestria și genialitatea unui compozitor care a influențat profund istoria muzicii clasice.

În ceea ce privește stilul muzical al lui Mozart, este caracterizat de echilibrul între formă și expresie. Melodiile sale sunt notabile pentru claritatea și eleganța lor, el a creat muzică pentru aproape toate genurile, demonstrând versatilitate și inovație în fiecare.

Opera a jucat un rol important în creația lui Mozart, iar trei dintre cele mai remarcabile opere ale sale sunt „Nunta lui Figaro” (Le nozze di Figaro), „Don Giovanni” și „Cosi fan tutte”.

Nunta lui Figaro” este o comedie plină de vicii și înțelepciune, bazată pe piesa de teatru a lui Pierre Beaumarchais. Povestea se desfășoară într-o singură zi, concentrându-se pe relațiile complicate dintre servitori și stăpâni. O serie de episoade comice se desfășoară pe parcursul zile, în mare parte farse și șiretlicuri menite să-I păcălească pe stăpân. Muzica lui Mozart pentru această operă este vibrantă și plină de viață, reflectând perfecțiunea arhitecturală și umorul subtil.

Don Giovanni” este o operă dramatică care explorează povestea legendarului seducător. Don Giovanni are imaginea unui cuceritor, unul care calcă cu nonșalanță peste principiile morale, creează drame și sfârșește în flăcările mistuitoare. Mozart aduce la viață personajul lui Don Giovanni prin muzica sa intensă și variată. De la arii îndrăznețe la scene dramatice, opera reflectă perfect întunecimea și complexitatea personajului central.

Cosi fan tutte” este o operă comică care examinează fidelitatea în relațiile romantice. Cosi fan tutte este o partitură a ansamblurilor și combinațiilor vocale dintre cele mai rafinate. Este o muzică mai sofisticată decât oricare alta scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart. Compozitorul surprinde subtilitățile și nuanțele psihologice ale personajelor sale prin intermediul muzicii. Ariile frumoase și ansamblurile ingenioase ilustrează în mod excepțional conflictele și comicul poveștii.

Nu putem încheia fără să amintim afluența mare de melomani și iubitori de muzică, biletele fiind vândute în proporție de 98%.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.