A trecut și al cincilea meci consecutiv în prima ligă disputat de U. Cluj pe teren propriu în fața UTA-ei, de la revenirea celor două pe prima scenă a fotbalului românesc, fără ca echipa care întruchipează tradiția studențească a capitalei Ardealului să reușească să învingă Bătrâna Doamnă. În această seară aproape totul părea de partea gazdelor, care se aflau într-un moment excelent, fiind la câteva zile de revenirea în cupele europene după o pauză de mai bine de cinci decenii. Cu vânt din pupa după acel 4-1 reușit în deplasare cu Metaloglobus în prima etapă, elevii lui Sabău erau mai încrezători ca niciodată că vor sparge blestemul, dar nici de data aceasta UTA nu a fost de acord. Zsori a deschis scorul în prima repriză și tot ce a putut „U“ să facă a fost să evite înfrângerea printr-un gol marcat în repriza secundă. La final, bucurie în tabăra utiștilor, frustrare în cea a „șepcilor roșii“, dar învingători au fost spectatorii neutri care au ales să vadă un meci spectaculos, cu foarte multe faze de poartă.
U. Cluj – UTA 1-1 (0-1)
Superliga 2025-2026, Sezon regulat, Etapa 2
Sâmbătă 19 iulie 2025, ora 18:30
Cluj, „Cluj Arena“
Au marcat: Capradossi (57) / Zsori (30)
Cartonașe galbene: Chipciu, Lukic / Țuțu, Hrezdac
U. Cluj: Lefter – Artean (46. Silva), Capradossi (83. Codrea), Cristea, Chipciu (cpt) – Murgia (46. Fabry), Nistor, Bic (46. Drammeh) – Macalou, Lukic (83. Trică), Thiam. Rezerve neutilizate: Gertmonas, Chirilă – Chinteș, Simion, Bota, Bârstan. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
UTA: Iliev (cpt) – Țuțu, Pospelov, Poulolo, Padula – Popescu (79. Benga), Van Durmen – Costache, Roman (72. Iacob), Tzionis (58. Sota) – Zsori (79. Hrezdac). Rezerve neutilizate: Gorcea – Hodoșan, Matei, Danciu, Țăroi. Antrenor: Adrian Mihalcea
Arbitru central: Adrian Cojocaru (Galați)
Asistent 1: Daniel Mitruți (Craiova)
Asistent 2: Marius Marchidanu (Brăila)
Oficial 4: Marius Omuț (Satu Mare)
Arbitru VAR: Rareș Vidican (Satu Mare)
Asistent VAR: Tunyogi Ferencz (Zalău)
Observator arbitraj (FRF): Ioan Onicaș (Zalău)
Observator organizare joc (LPF): Ioan Mironaș (Piatra Neamț)
Posesie: 70%-30%
Șuturi: 26-15
Șuturi pe poartă: 4-6
Cornere: 4-2
Lovituri libere: 9-8
Ofsaiduri: 1-0
Cum s-a marcat
Min.30, 0-1: Atac al UTA-ei în treimea adversă, Van Durmen îl deschide pe Țuțu în flancul drept, centrarea acestuia îl găsește liber pe Costache în mijlocul careului, acesta reia spectaculos din prima, Lefter respinge necontrolat în față și Zsori, la rândul lui nemarcat, expediază balonul sub transversală.
Min.57; 1-1: Lovitură liberă pentru gazde de la aproximativ 25 de metri, mult lateral stânga, Dan Nistor execută tăiat către mijlocul porții, Capradossi reușește să îi ia fața lui Țuțu și reia cu capul de pe linia de 6 metri, învingându-l pe Iliev care a rămas țintuit pe linia porții.
Marile ocazii
Min.18, ocazie U: Macalou trece ușor de Padula, trimite la firul ierbii în careul mic dar Lukic ratează milimetric întâlnirea cu balonul
Min.29, ocazie U: Chipciu îl lasă în urmă pe Țuțu, centrează înapoi pe 6 metri, de unde Dan Nistor reia cu latul în transversală!
Min.45+2, ocazie UTA: Costache pătrunde în flancul drept, centrează la firul ierbii în careu și Tzionis din 8 metri trage direct în Lefter!
Min.90+3, ocazie U: Nistor liber la marginea careului îi pune lui Fabry golul victorie pe tavă, dar acesta, jenat de Țuțu, trage din 6 metri peste poartă
În afara acestor faze, ambele echipe au avut numeroase oportunități. Relevant este raportul șuturilor pe poartă: 26-15, care arată cât de ofensive și orientate către gol au fost ambele echipe. De remarcat că deși U a tras mai mult la poartă, UTA a fost mai precisă, cu 6 șuturi pe spațiul porții, spre deosebire de cele doar 4 ale gazdelor.
Aspectul jocului
În prima repriză Universitatea a încercat să controleze partida printr-un elaborat joc de posesie, menit să disloce blocul ofensiv al UTA-ei și să creeze spații de pătrundere în special în benzi. Lucrul acesta a reușit de câteva ori, grație jocului inteligent între linii al lui Dan Nistor, care a atras adversari în jurul său, eliberând spațiu în flancuri, de unde Thiam, Chipciu sau Macalou au creat pericol. UTA a replicat printr-un pressing foarte agresiv, cu multe mingi recuperate nu doar la centrul terenului ci și în treimea adversă. Odată mingea câștigată, UTA a fost mai directă, încercând să ducă acțiunile direct către poarta lui Lefter, ajutată și de abordarea tactică surprinzător de curajoasă, prin care a păstrat mulți jucători în avanposturi, jucători care au combinat rapid pe spațiile create odată ce echipa adversă pierdea mingea.
În repriza secundă „U“ a devenit mult mai ofensivă, a abordat și ea o strategie mai directă către poarta adversă și de asemenea, cel puțin în primul sfert de oră de după pauză, a crescut și viteza de joc. UTA a continuat pe aceleași coordonate curajoase și pe fondul jocului avântat al clujenilor, chiar a avut de câteva ori oportunitatea de a specula mingile recuperate în treimea adversă, dar a păcătuit la finalizare sau la ultima fază. Odată resursele fizice ale jucătorilor de atac epuizate, Adrian Mihalcea s-a adaptat la ceea ce a oferit banca și a betonat mijlocul terenului iar apoi defensiva. Echipa sa a absorbit cu relativă ușurință presiunea gazdelor, una tot mai sterilă pe măsura trecerii timpului. Câteva nesincronizări (venite poate și pe fond de oboseală) au oferit Universității posibilitatea de a fi din nou periculoasă, dar nici echipa lui Sabău n-a reușit că concretizeze aceste ocazii.
Plusuri și minusuri în jocul UTA-ei
Un mare câștig al echipei, mai ales în comparație cu sezonul trecut, îl reprezintă atitudinea. UTA a fost o echipă agresivă, arțăgoasă, cu mare disponibilitate la efort pe toată durata partidei. Tot la capitolul atitudine putem să remarcăm și personalitatea jucătorilor, care în condițiile unei omogenități de grup încă scăzute, și-au asumat responsabilitatea acțiunilor și rezolvărilor individuale, ceea ce în multe momente fie a creat pericol la poarta adversă, fie l-a evitat la cea proprie. De asemenea, deși încă mult perfectibilă, organizarea defensivă a crescut în calitate față de meciul cu Universitatea Craiova, echipa lui Mihalcea reușind per ansamblu să țină destul de bine la respect o echipă cu o forță creativă și ofensivă deloc de neglijat.
Dacă vorbim de minusuri, aici probabil că principalul lucru de îmbunătățit este condiția fizică a jucătorilor. UTA a început să dea semne de oboseală după minutul 60, iar asta s-a văzut în special în capacitatea de a duce și a ține jocul în treimea adversă. De asemenea, încă este îngrijorătoare vulnerabilitatea echipei în flancurile defensivei, unde Țuțu și Padula au fost depășiți în câteva rânduri, dar asta în parte și pentru că nu au avut parte de sprijin sau de dublaj.
Dacă ar fi să facem o remarcă individuală, acesta s-ar opri asupra unui jucător care de regulă nu iese în evidență prin spectaculozitate, dar ale cărui evoluții pot influența pozitiv sau negativ întreaga echipă. Acesta este Benjamin Van Durmen, care probabil că astăzi a făcut cel mai bun meci al său de la venirea sa la UTA. După un sezon mai degrabă dezamăgitor, iată că batavul și-a arătat astăzi calitățile care l-au făcut remarcat la FCU 1948: combativitate, prezență constantă în toate zonele terenului acolo unde faza era mai fierbinte, numeroase dueluri câștigate, dar și o contribuție eficientă la atacul echipei, în special pe tranziția pozitivă.
Deciziile lui Mihalcea
Deși UTA a început într-o formulă cu Zsori vârf și Costache extremă dreapta, această așezare a fost probabil doar o încercare de capcană pentru adversari. Imediat după startul meciului cei doi au făcut schimb de posturi. Mutarea a fost una, cum se spune, „cu dus și întors“. Mai mult atacant decât extremă, maghiarul a putut ca din acea poziție să apară liber de marcaj în zone periculoase, asta pentru că fundașii adverși erau ocupați să-l blocheze pe Costache. În același timp însă Zsori face faza defensivă mult mai puțin decât Costache, iar asta l-a eliberat pe Chipciu, care în special în prima repriză a avut câteva incursiuni extrem de periculoase. Până la urmă însă din aceste faze „U“ nu a reușit să marcheze, iar în careul celălalt Zsori a punctat, astfel că mutarea s-a dovedit a fi câștigătoare.
Semne de întrebare au ridicat și schimbările ultra defensive ale lui Mihalcea din repriza secundă, determinate însă de reducerea capacității fizice a jucătorilor din atac. Chiar și așa, UTA a încheiat meciul pe teren cu 5 fundași și 4 mijlocași, dintre care doi închizători și doi fundași laterali de meserie. Este genul de abordare care, dacă nu se dovedește a fi de succes prin prisma rezultatului final, se întoarce împotriva antrenorului. Din fericire n-a fost cazul astăzi, astfel că o putem declara și pe aceasta ca pe o strategie câștigătoare
După două remize urmează victoria?
UTA a început campionatul înfruntând două echipe calificate în cupele europene. Urmează meciul de pe teren propriu cu Hermannastadt, una dintre echipele de valoare medie ale campionatului, dar care a arătat destule slăbiciuni în această etapă, nereușind să câștige acasă în fața noii promovate Metaloglobus. Evident că în aceste condiții, suporterii speră ca sâmbătă seara să sărbătorească prima victorie din acest campionat.