Cod galben de ploi și vânt puternic! Avertizarea privește și județul Arad

Știri Arad

Scris de Arad Obiectiv

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în această dimineață, o informare meteorologică și o atenționare, acestea făcând referire la schimbarea vremii pentru următoarele câteva zile.

Astfel, în primă fază voribm despre o informare meteo, care intră în vigoare astăzi, la ora 12:00, și care va ține până în seara zilei de sâmbătă, la ora 21:00. Fenomenele vizate de această informare sunt ploi moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului și manifestări de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării va ploua mai ales sub formă de aversă, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20…40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi (31 martie) în vestul și sud-estul teritoriului, apoi și în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80 km/h.

Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabilă, vor fi descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil și vijelii.

Începând de sâmbătă (2 aprilie), vremea se va răci treptat. Din dimineața zilei de duminică (3 aprilie), în jumătatea de nord a teritoriului vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar la munte va ninge.

În același timp, tot în această dimineață, a fost emisă o atenționare meteo de tip Cod Galben, care intră în vigoare în această seară, la ora 18:00, urmând să dureze până sâmbătă seara, la ora 21:00. Avertizarea vizează cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

Astfel, în intervalul menționat, în jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, precum și în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat și Maramureș cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea și în estul Munteniei, cu rafale de 55…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.