De când a debutat pandemia și apoi s-a agravat, oamenii din întreaga lume stau cât mai mult în interior. Chiar și preferințele lor de cumpărături s-au schimbat. Un sondaj recent realizat de Counterpoint Research privind cumpărăturile de smartphone-uri din Marea Britanie, Germania și Spania ne prezintă o imagine a ceea ce se întâmplă în acest sens.
Vorbind mai întâi despre Marea Britanie, vânzările de smartphone-uri online se situează în prezent la aproximativ 35% în țară. Potrivit firmei de cercetare, vânzările online au crescut moderat începând cu primul trimestru al anului 2020. Mai presus de toate, acest lucru a continuat chiar și după redeschiderea magazinelor fizice.
Sondajul Counterpoint Research a arătat că 90% dintre consumatorii din Marea Britanie au preferat să cumpere fie din magazinele de electronice, fie din supermarketuri. Asta pentru că majoritatea consumatorilor din această țară doresc să vadă telefonul efectiv, într-o „manieră mai implicată”. Englezii, se pare, cunosc proverbul românesc „Ce-i în mână, nu-i minciună”.
Chiar și comercianții cu amănuntul, cum ar fi Carphone Warehouse și Currys PC World, sunt conștienți de faptul că majoritatea consumatorilor preferă să cumpere de la magazinele mari, mai degrabă decât de la magazinele independente mai mici.
Aproape 60% dintre respondenții la acest sondaj au un venit lunar mai mic de 1.600 lire sterline, conform GizmoChina. Mai mult de 40% dintre persoane care intenționează să cumpere un telefon în rate de la un operator sunt lucrători independenți. În timp ce mai mult de 50% dintre cumpărătorii care preferă plata în avans sunt persoane casnice sau șomeri.
Spre deosebire de consumatorii din Marea Britanie, cei din Germania și Spania în cea mai mare parte preferă să cumpere telefoanele online. De exemplu, sondajul a arătat că 35% (Germania) și 30% (Spania) dintre respondenți și-au achiziționat telefonul actual online. Cel mai important, 90% dintre germani au declarat că următoarea lor achiziție de smartphone-uri va fi online comparativ cu 76% spanioli. Mai mult, consumatorii din aceste două țări preferă în mare parte plata integrală la comercianții cu amănuntul precum Amazon, Media Markt, Saturn, Comtech, Fnac, Conectrol și Walmart.
Nu în ultimul rând, consumatorii care plătesc în avans câștigă mai puțin de 1.900 EUR pe lună. Preferă acest mod de cumpărare din cauza ofertelor mai ieftine și mai bune. Sondajul nu a cerut consumatorilor să specific dacă vor cumpăra un smartphone Samsung, Apple, Sony, LG, Xiaomi sau alte mărci.
Counterpoint Research spune că prețurile medii de vânzare ale smartphone-urilor vor scădea, deoarece se așteaptă ca consumatorii să își reducă bugetul alocat acestui lucru. De asemenea, în urma sondajului lor, majoritatea consumatorilor vor opta pentru o plată în avans completă pentru următorul lor telefon, pentru a scăpa de o eventuală datorie.