Clădirea Centrului de recuperare pediatrică „Dalia”, primul din Arad care își propune să ofere tratament gratuit copiilor cu posibilități limitate, a fost finalizată. Urmează dotările

Social

Scris de Arad Obiectiv

În urmă cu aproximativ jumătate de an făceam un apel către companiile arădene și la arădeni, alături de reprezentanții Asociației „Dalia”, pentru sprijin în vederea construcției unui centru de recuperare pediatrică, unde copiii grav bolnavi să fie tratați gratuit. De atunci și până momentul acesta lucrurile au mers binișor, iar lucrările de construcție și finisaje au fost finalizate, președintele asociației, Mădălina Cimpoieș, asigurându-ne că ne aflăm în fața ultimelor retușuri și că, în curând, centrul își va deschide porțile.

Pentru cei care nu știu deja, de aproape nouă ani, Asociația „Dalia” încearcă să lupte pentru cât mai mulți copii bolnavi, în general cu afecțiuni destul de grave. În toți acești ani, cei de la Asociația „Dalia” au reușit să ajute o mulțime de copii cu probleme medicale grave, care necesitau intervenții chirurgicale, terapii de recuperare sau tratamente, fie în țară, fie în străinătate. Pe lângă acest aspect, această asociație și-a îndreptat atenția și către familiile nevoiașe, cărora le-au oferit alimente, îmbrăcăminte, rechizite, obiecte de uz casnic sau servicii medicale.

Ei bine, anul trecut, în decembrie, am făcut o vizită pe șantierul acestui Centru de recuperare pediatrică, care va purta numele asociației, adică „Dalia”, un centru care se va adresa copiilor cu afecțuni grave, cum ar fi paraliziile cerebrale, maladiile genetice, bolile metabolice, tulburările din spectru autist etc. Centrul va oferi terapii de recuperare pshio-neuro-motorii, consultații medicale, cazare în regim hotelier și transport specializat. Și cel mai important, toate aceste servicii vor fi oferite GRATUIT copiilor care provin din familii cu venituri limitate.

„Ne-am propus să oferim acestor copii acces la consultații medicale și terapii de recuperare, alături de cei mai buni medici, specialiști în recuperare psiho-neuro-motorie și aparatură medicală performantă”, ne spunea Mădălina Cimpoieș, președintele Asociației „Dalia”, în decembrie 2021.


Citește și: Apel la companiile din Arad, dar și la arădeni, pentru a pune umărul la construirea unui centru de recuperare pediatrică, unde copiii grav bolnavi să fie tratați gratuit


Cum spuneam, acest centru se va numi Centrul de Recuperare Pediatrică DALIA, iar activitatea centrului se va desfășura într-o clădire nouă, care se regăsește pe strada Dămboviței, din municipiul Arad. Vorbim despre o clădire pe trei niveluri, cu o suprafață de 600 mp. La primul nivel al clădirii se vor regăsi patru cabinete medicale de kinetoterapie, logopedie și ergoterapie, fizioterapie și masaj medical, respectiv consiliere psihologică și psihoterapie. Cum programele de terapie vor fi concepute în serii de câte două săptămâni, nivelurile superioare ale clădirii centrului vor avea nu mai puțin de opt apartamente cu baie proprie, două livinguri comune, o chicinetă comună, dar și o spălătorie. Astfel, copiii și, după caz, unul din părinți, vor putea fi cazați în centru.

„Lunar, 16 copii vor beneficia de cazare și terapii de recuperare intensivă în sesiuni de câte 2 săptămâni, iar alți aproximativ 20 de copii vor fi incluși doar în programe zilnice de terapii: kinetoterapie, fizioterapie, logopedie, masaj medical, psihotetrapie și terapie ocupațională. Părinții acestor copii vor avea posibilitatea să participe la consiliere psihologică și la psihoterapie de grup. Anual ne propunem să sustinem peste 500 de copii cu dizabilitati psiho-neuro-motorii. Ne dorim să le oferim servicii medicale performante și continuitate în terapii. Scopul Centrului de Recuperare Pediatrică DALIA este să sprijine copiii în lupta lor cu dizabilitatea”, mai explică Mădălina Cimpoieș.

Așadar, îndrăznim să spunem că un astfel de proiect este mai mult decât binevenit și ținem să îi felicităm pe cei de la Asociația „Dalia” pentru această inițativă și, evident, să-i felicităm mai ales pe cei care au pus umărul la această reușită, vorbind aici despre companiile și chiar persoanele fizice care au făcut donații în acest scop.

Astfel, deși lucrările au avansat puțin mai greu decât era estimat inițal, din motive obiective, ele au ajuns la final. Totuși, cei de la Asociația „Dalia” vor avea în continuare nevoie de sprijin, din toate direcțiile. Ce înseamnă acest sprijin? Ei bine, cu siguranță, în următoarele câteva luni, Centrul de recuperare pediatrică „Dalia” își va deschide porțile, însă până atunci asociația trebuie să mobileze și să utileze această clădire nouă. Vorbim aici mai ales despre sprijin pentru achiziția de aparatură medicală. Și asta este doar într-o primă fază, fiindcă, așa cum spuneam, menirea Centrului de recuperare „Dalia” este aceea de a ajuta copiii bolnavi și, totodată, de a oferi servicii gratuite acelor copii care provin din familii defavorizate sau cu situație financiară dificilă. Așadar, pentru ca acești copii să poată beneficia de respectivele tratamente gratuite, asociația va avea nevoie de fonduri. În acest sens, toți cei care vor să ajute, o pot face prin donații.

Cei care vor să sprijine acest proiect, companii sau persoane fizice, o pot face printr-o donație în conturile asociației:

ASOCIATIA DALIA
CIF: 34385297
Cont euro: RO02BTRLEURCRT0291536101
Cont ron: RO52BTRLRONCRT0291536101
Cod SWIFT: BTRLRO22
PAYPAL: asociatiadalia@yahoo.com

Contact:
Tel: 0727784793 – Mădălina Cimpoieș
E-mail: office@asociatiadalia.ro
Site: www.asociatiadalia.ro

În continuare vă prezentăm câteva fotografii surprinse zilele acestea în clădirea viitorului Centru de recuperare „Dalia”, dar și câteva fotografii surprinse la începutul lucrărilor, pentru a vă putea face o idee despre cum au decurs aceste lucrări:

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.