UPDATE 2 – Cine sunt cei care vor fi consilieri municipali și județeni în perioada 2020-2024, dar și cine s-ar putea retrage, lăsând locul altora

Politic

Scris de Andrei Fuliaș

Alegerile locale au trecut, voturile au fost numărate, iar arădenii au mers, în mare parte, în continuare pe mâna fostei administrații. Astfel, în ceea ce privește Municipiul Arad, candidatul PNL, Călin Bibarț, s-a impus în fața principalilor contracandidați de la USR-PLUS, Adrian Wiener, respectiv PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD), Mihai Fifor. Totuși, în ceea ce privește Consiliul Local al Municipiului Arad, lucrurile nu sunt atât de simple pentru liberali, aceștia fiind nevoiți să facă minim o alianță pentru a avea majoritate în consiliu. Astfel, PNL a reușit să obțină doar 9 posturi de consilier, din cele 23 posibile, fiind urmați de USR-PLUS cu 7 consilieri, PSLC cu 3 consilieri, respectiv PMP și UDMR cu câte 2 consilieri. Totuși, conducerea PNL Arad s-a arătat dispusă să facă o alianță cu cei de la USR-PLUS și chiar să le dea acestora un post de viceprimar, lucru care ar oferi o majoritatea confortabilă chiar și atunci când vine vorba despre trecerea prin consiliu a unor proiecte care necesită votul pozitiv a două treimi dintre consilieri. De altfel, este foarte posibil ca PNL să aibă și votul celor de la UDMR, parteneriatul dintre cele două formațiuni politice fiind unul destul de vechi și care a funcționat întotdeauna la Arad. De asemenea, există posibilitatea ca și în ceea ce privește PMP-ul, liberalii să-i atragă de partea lor în urma unor negocieri. Evident, nici PMP și nici UDMR nu vor putea emite pretenții mari cum ar fi posturi de viceprimari sau vicepreședinți la Consiliul Județean Arad.

Cum ar putea arăta Consiliul Local Municipal

Astfel, Arad Obiectiv a făcut o simulare asupra modului în care ar putea arăta Consiliul Local Municipal în perioada 2020-2024 și care ar putea să fie cei care să ocupe demnitatea de consilier local. Am luat în calcul inclusiv cine ar putea să nu rămână pe liste, dar și din ce motive, respectiv cine ar putea să prindă un loc în CLM, deși la prima vedere nu ocupă locuri eligibile.

PNL 9 consilieri:

Cei aflați pe primele nouă poziții ale PNL pentru Consiliul Local Municipal sunt Călin Bibarț, Sergiu Bîlcea, Lazăr Faur, Florin Ilioni, Ionel Bulbuc, Andrei Korodi, Liliana Waas, Mihai Pașca și Florin Mariș. Însă, cum Călin Bibarț a câștigat fotoliul de primar, acesta nu va mai ocupa un loc de consilier, drept pentru care în locul lui va intra Decebal Fordon. Și, dat fiind ceea ce s-a întâmplat în mandatul precedent, când Florin Mariș a fost retras din Consiliul Local Municipal, fiind numit șef la ANIF, este foarte posibil să fim martori la aceeași mișcare, astfel că ar putea prinde un loc și Antonela Naaji. O altă posibilitate ar fi să ne trezim că Ionel Bulbuc, aflat și pe lista pentru Consiliul Județean Arad, să opteze pentru o funcție la județ, drept urmare poziția a 12-a, ocupată de Petru Barb, ar deveni și ea eligibilă.

USR-PLUS – 7 consilieri:

Primele șapte poziții de pe lista USR-PLUS sunt ocupate de către Adrian Wiener, Sergiu Vlad, Daniela Sabău, Dorian Curcanu, Codrin-Dacian Vlad, Ioan-Cătălin Costea și Siegfried Mayer. Ei bine, deocamdată nu e clar dacă senatorul Adrian Wiener și deputatul Sergiu Vlad vor renunța la locurile din Parlament pentru o funcție de consilier local municipal, iar dacă aceștia vor alege să rămână în Senat, respectiv în Camera Deputaților, atunci locul lor în CLM va fi luat de către Florin Stana și Ioan Chifa.

PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD) – 3 consilieri:

Primele trei nume de pe lista PSLC pentru consiliul local sunt ocupate de către oamenii PSD, aceștia fiind Mihai Fifor, Ilie Cheșa și Emilian Pintea. Totuși, este puțin probabil ca Mihai Fifor să opteze pentru un loc în CLM, în detrimentul unei funcții de parlamentar, astfel că locul acestuia ar putea fi luat de către Cosmin Buruc. În cazul în care vreunul dintre Ilie Cheșa sau Emilian Pintea renunță la postul de consilier, următorul pe listă este George Pribac.

PMP – 2 consilieri:

Candidatul la postul de primar din partea PMP, Cristian Galea, ocupă și prima poziție pe lista partidului pentru consiliul municipal, acesta fiind urmat de către Dorina Stela Vornicu. Totuși, dacă vreunul dintre cei doi nu va dori să rămână în consiliul local, mai ales că Cristian Galea este și pe lista pentru Consiliul Județean, atunci locul îi va fi luat de către Andrei Todoca, aflat pe poziția a treia.

UDMR – 2 consilieri:

Alexandru Meszar, cel care de altfel a candidat și pentru fotoliul de primar, este „cap” de listă la UDMR pentru Consiliul Local Municipal. Meszar, despre care se vorbea că mai degrabă țintește un post de viceprimar, este urmat chiar de către Levente Bognar, cel care a fost viceprimarul municipiului Arad ani de zile. În condițiile în care Meszar și/sau Bognar nu vor dori să rămână în consiliu, aceștia sunt urmați pe lista UDMR de către Mihai-Iosif Szabo și Irina-Emese Balta.

Cum ar putea arăta Consiliul Județean

În ceea ce privește Consiliul Județean Arad, liberalii stau mai liniștiți, având singuri majoritate simplă. La fel ca și în cazul Consiliului Local al Municipiului Arad, am îndrăznit să facem o simulare asupra modului în care ar putea arăta viitorul Consiliu Județean Arad. Și, tot la fel, am analizat și posibilitatea ca anumite persoane aflate pe locurile eligibile obținute de partidele lor să opteze pentru alte funcții și să se retragă de pe liste, lăsând astfel locul următorilor clasați.

PNL – 17 consilieri:

Primele 17 poziții ale liberalilor pe lista la Consiliul Județean Arad sunt ocupate de către Iustin Cionca, Răzvan Cadar, Ionel Bulbuc, Garofița Popa, Doru Sinaci, Vasile Borha, Ioan Crișan, Simona Stan, Ioan Plaveți, Patricia Dinga, Ioan Ulici, Corina Crișan, Doru Bozga, Bogdan Blaga, Dorin Stanca, Irina Lazăr-Onescu și Florin Tripon. Totuși, este evident că Iustin Cionca nu va fi consilier județean, câștigând șefia instituției, astfel că un loc în CJ va prinde și Stelian Nistor. Totodată, nu se știe exact unde va rămâne fostul viceprimar Ionel Bulbuc, aflat și pe lista de la consiliul municipal. Deși se zvonește că s-ar intenționa trecerea acestuia la județ, se mai pot întâmpla multe, iar dacă acesta va opta pentru municipiu, în locul lui ar intra Cristina Denisa Ciorogar. O altă dilemă ar putea apărea în dreptul lui Doru Sinaci și al lui Bogdan Blaga, cei doi fiind șefi la Biblioteca Județeană, respectiv Complexul Muzeal. Cel puțin nouă nu ne este clar dacă cei doi pot ocupa și funcții de directori în cele două instituții subordonate Consiliului Județean, dar și funcții de consilieri județeni. Astfel, în cazul în care Sinaci și Blaga ies din calculele pentru componența CJA, următorii pe listă ar fi Talida Pop și Mirel Talpeș. Așadar, se mai pot schimba multe între timp.

USR-PLUS – 5 consilieri:

Primul pe lista USR-PLUS pentru Consiliul Județean Arad este Răzvan Anghel, cel care de altfel a fost și candidatul formațiunii politice pentru președinția instituției. Acesta este urmat de Samuel Luca, Vasile-Valer Cătană, Gheorghe Orza și Daniel-Ioan Țole. În cazul celor de la USR-PLUS nu știm exact cine ar putea ieși de pe listă și din ce motive, însă în cazul în care se va întâmpla acest lucru, următorii pe listă ar fi Oana-Adina Toma, Alina-Ioana Pop, Iulian Dronca și Flavius Dumitraș.

PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD) – 4 consilieri:

Primele patru nume de pe lista PSLC sunt ocupate de către reprezentanții PSD, în frunte cu Mihai Fifor, urmat de Florin Tripa, Eusebiu Pistru și Ruben Budău. Totuși, este puțin probabil ca senatorul Mihai Fifor să rămână la Consiliul Județean, astfel că cel mai probabil locul acestuia va fi luat de către Adrian Alda. De asemenea, nu se știe exact ce vor face deputații Florin Tripa și Eusebiu Pistru, care evident că și-ar dori să continue în Parlamentul României, însă lucrurile acolo sunt foarte delicate. Bazându-ne pe scorul obținut de PSD la aceste alegeri, sunt toate șansele ca la alegerile parlamentare din 6 decembrie social-democrații să prindă probabil trei parlamentari, asta însemnând un senator și doi deputați. Însă, în ceea ce privește cel de-al doilea post de deputat, nu le va fi ușor să-l obțină. Desigur, locul de senator îi va reveni cel mai probabil lui Mihai Fifor, în vreme ce pe locurile de deputați, din informațiile noastre, se bat mai multe nume, incluzându-i aici și pe Florin Tripa și Eusebiu Pistru. Așadar, dacă cumva Tripa și Pistru nu vor rămâne în Consiliul Județean, locul lor va fi luat de către Cornel Lucaci și Petru Moț. În cazul altor modificări, următoarele locuri sunt ocupate de Daniel Trifon (ALDE), Adina Moțica și Gheorghe Sabău. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

PRO România – 3 consilieri:

Cei care ar trebui să ocupe cele trei posturi de consilieri județeni câștigate de PRO România la Arad sunt Cosmin Pribac, Alin Gligor și Daniela Dihel. Nu vrem să ne hazardăm și să spunem că vreunul dintre aceștia va renunța la poziția de consilier județean, însă, dacă o vor face, următorii pe listă sunt Brigitte Waldvogel, Ciprian Trînc și Adrian Butunoi.

PMP – 2 consilieri:

În mod normal, cei doi consilieri județeni ai PMP ar trebui să fie Florin Remețan și Cristian Galea. Cu siguranță Florin Remețan va rămâne în Consiliul Județean Arad, în vreme ce opțiunea lui Cristian Galea nu este tocmai clară, acesta putând să opteze și pentru postul de consilier municipal. Dacă Galea va alege municipiul în detrimentul județului, locul acestuia va fi luat de Alina-Georgeta Naghi. Următorul pe listă ar fi Cristian Gavra.

UDMR – 2 consilieri:

Primele două nume de pe lista UDMR la CJ sunt Péter Faragó și Tamás Péró. Totuși, Faragó este deputat în Parlamentul României, astfel că s-ar putea ca acesta să nu rămână la Consiliul Județean Arad, urmând ca în locul său să intre György Bölöni. Următorul nume de pe listă ar fi Zoltán Bíró.

UPDATE

Aflăm, pe surse, că lucrurile s-au schimbat puțin în ceea ce privește rezultatul pentru Consiliul Local al Municipiului Arad și că, în urma procesului de redistribuire a mandatelor, cei de la PNL nu vor mai băga 9 oameni în CLM, ci doar 8, urmând ca PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD) să aibă 4 consilieri în loc de 3, cum se vehicula inițial.

Această modificare complică puțin lucrurile pentru liberali, deoarece la proiectele importante, care au nevoie de două treimi din votul consilierilor, este nevoie de votul a 16 dintre consilieri. Astfel că, în cazul unei eventuale alianțe între PNL și USR-PLUS, cele două formațiuni vor aduna 15 voturi (8 PNL și 7 USR-PLUS), fiind nevoie de cel puțin încă un vot din rândul consilierilor celorlalte partide. Desigur, asta va oferi cumva un mic avantaj celor două partide mai mici, PMP și UDMR, în negocierile care vor fi purtate cu cei din PNL.

UPDATE 2

Se pare, totuși, că Biroul Electoral Municipal Arad (BEM) a decis ca acel post de consilier despre care noi scriam mai devreme astăzi că ar merge la PSLC (PSD+ALDE+PNȚCD) va merge către PNL. Astfel, se revine la ceea ce scriam inițial, în sensul că liberalii vor avea 9 consilieri municipali, iar PSLC 3.

Totuși, din informațiile noastre, reprezentanții PSD intenționează să depună o contestație la BEM cu privire la această „mișcare”. Acest lucru ar urma să se întâmple chiar mâine. Rămâne de văzut dacă social-democrații vor avea sau nu câștig de cauză în urma contestației sau dacă decizia celor de la BEM va rămâne neschimbată. Cert este că rezultatul este unul destul de important, care schimbă situația și anumite calcule.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.