Chindriș, Stahl și Maxim, ultimele achiziții de la UTA. Pleacă Miculescu la Rapid?

Sport

Scris de Arad Obiectiv

UTA a prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele trei achiziții. Este vorba despre Andrei Chindriș, Albert Stahl și Cristian Maxim. Cei trei completează lista de veniri la Arad, o listă care până acum îi mai conține pe Erion Hoxhallari (fundaș central care poate juca și fundaș stânga) și Claudiu Keșeru (atacant).

Andrei Chindriș

Este un fundaș central de 1,91 m, care are doar 23 de ani și care, în urmă cu un an de zile era dorit de foarte multe echipe, printre care și FCSB, fotbalistul alegând însă să plece în prima ligă portugheză, la Santa Clara.

Crescut de „U” Cluj, Chindriș a ajuns în 2016 la FC Botoșani, fiind mai apoi împrumutat, pe rând, la Academica Clinceni și Știința Miroslava. Cum spuneam, vara trecută, fundașul central a fost cumpărat de cei de la Santa Clara cu 220.000 de euro, deși cota lui de piață la momentul respectiv era de 1,2 milioane de euro. Cu toate acestea, Andrei Chindriș nu a bifat nici măcar o singură partidă în prima ligă din Portugalia, jucând doar într-un meci de cupă în tricoul celor de la Santa Clara. Acesta are 85 de partide în Liga 1 și 36 în Liga 2. În acest moment, cota de piață a lui Chindriș, fotbalist cu șase prezențe la Naționala U18, șapte prezențe în tricoul selecționatei U21, respectiv un meci în Naționala Olimpică, împtrovia Noii Zeelande, este de 600.000 de euro.

Contractul lui Andrei Chindriș cu UTA este pe două sezoane (2022-2024).

„Am avut o perioadă destul de grea pentru mine în care nu am jucat. Am ales să vin aici pentru că m-am simțit dorit și pentru că vin să joc. Sper să facem un sezon cât mai bun”, au fost primele cuvinte ale lui Chindriș în tricoul alb-roșu.

Albert Stahl

Stahl este oarecum „fiul risipitor” al Bătrânei Doamne, care se întoarce la Arad după trei ani de zile. În vârstă de 23 de ani, Albert Stahl este crescut chiar de UTA și poate evolua atât ca aripă dreapta – poziția sa de bază, cât și în partea opusă a terenului. Acesta a debutat în echipa de seniori a Aradului în sezonul 2016-2017, în Liga 2, dar nu putem spune că a „rupt gura târgului”, iar în 2019 a fost cumpărat de către cei de la Astra Giurgiu, echipă al cărei tricoul l-a îmbrăcat de 57 de ori, atât în prima ligă, cât și în cel de-al doilea eșalon sau în Cupa României. Anul trecut, Stahl a fost cumpărat de către cei de la Rapid, odată cu promovarea formației giuleștene în Liga 1. Fotbalistul născut la Arad a bifat 25 de partide în tricoul vișiniu, iar acum se întoarce la UTA sub formă de împrumut.

„Am crescut de mic la Arad, am aici familia, am și făcut parte din familia UTA-ei. Este un pas mare pentru un arădean să joace în tricoul UTA-ei în Liga 1. Ma întorc fericit acasă, am venit cu forțe noi, încrezător și trebuie să arăt că am venit să ajut echipa și să îndeplinim obiectivele pe care ni le-am propus anul acesta”, a punctat Stahl, la întoarcerea la Arad.

450.000 de euro este cota de piață a lui Albert Stahl, potrivit celor de la Transfermarkt.

Cristian Maxim

Cristian Maxim va fi, cel mai probabil, rezerva lui Marko Vukcevic în flancul drept al apărării arădenilor. În vârstă de 19 ani, Maxim vine la Arad după dezastrul de la Gaz Metan Mediaș, echipă care de altfel l-a și crescut pe tânărul fundaș dreapta. Acesta a fost adus la UTA la insistențele lui Ilie Poenaru, cel care l-a avut sub comandă sezonul trecut la Mediaș.

Sezonul trecut a fost de altfel sezonul de debut al lui Maxim la seniori, reușind să joace pentru Gaz Metan în 13 partide, șase ca fundaș dreapta, respectiv șapte ca fundaș stânga. Cota de piață a acestuia este de doar 75.000 de euro.

„Mă bucur foarte mult că am ajuns la acest club de tradiție, am venit cu gândul la performanță și să cresc. Trebuie să fie concurență la club, chiar dacă sunt tânăr trebuie să demonstrez, nu contează vârsta”, a declarat Maxim.

Cine a mai plecat de la UTA

Primul care a fost „debarcat” de la UTA de către conducere, după un sezon mai degrabă prost, decât bun, a fost chiar antrenorul Ionuț Badea, al cărui contract ajunsese la final. În locul acestuia a fost adus Ilie Poenaru, însă situația cu noul tehnician a fost una destul de delicată. Potrivit informațiilor noastre, Alexandru Meszar s-ar fi înțeles cu Poenaru încă din primăvara anului, după plecarea lui Gyuszi Balint (care, apropo, astăzi a semnat cu Universitatea Craiova), însă noul antrenor al formației arădene nu putea ajunge la Arad la acel moment fiindcă regulamentul îi interzicea acest lucru. Este binecunoscut faptul că, nici antrenorii, nici jucătorii, nu au dreptul de a trece pe la mai mult de două echipe din aceeași divize în același an competițional, iar Poenarul fusese deja la Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș.

Apoi, într-o primă fază, conducerea clubului arădean a decis să se despartă de un prim „pachet” de jucători: Filip Dangubic (atacant), Constantin Dima (fundaș central), Modestas Vorobjovas (mijlocaș central) Rolandas Baravykas (fundaș lateral stânga și dreapta) și Karolis Laukzemis (atacant). În cazul unora precum Dima sau Laukzemis putem spune că era de așteptat de către toată lumea ca UTA să renunțe la serviciile lor, fiindcă nu au confirmat câtuși de puțin. Filip Dangubic a fost poate ghinionistul din acest „pachet”, un jucător extrem de muncitor, care alerga foarte mult, dar care pur și simplu nu reușea să marcheze, fie din cauza unor execuții defectuoase, fie că sistemul de joc nu-l avantaja de cele mai multe ori, fie fiindcă nu de puține ori șuturile lui s-au izbit de bara porții adverse. În ceea ce îl privește pe Baravykas, deși era la un moment dat titular în Naționala Lituaniei, ceva s-a întâmplat cu fotbalistul și s-a cam „stins”, așa că nu e o prea mare mirare că s-a renunțat la serviciile sale. Totuși, renunțarea la Vorobjovas a surprins destul de multă lume. Nu putem spune că a fost unul dintre cei mai buni jucători din lotul echipei arădene, dar era totuși un mijlocaș pe care te puteai baza ca „back-up”. Iar aici, în cazul mijlocașului lituanian, despărțirea pare să fi fost una departe de aerul de „gentleman” pe care conducătorii Bătrânei Doamne îl pretind. Iar asta fiindcă fotbalistul spune că a aflat că va fi pus „pe liber” tocmai de pe internet. Nu știm dacă este adevărat, dar nu vedem de ce Mode ar minți. Iar dacă este așa, un astfel de lucru este sub demnitatea oricărui club, cu atât mai mult a unui club precum UTA.

Mai departe, conducerea echipei arădene a anunțat despărțirea de Dumitru Cardoso. Fotbalistul de la care se aștepta „fantezia” n-a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor pe care atât conducerea clubului, cât și suporterii, le aveau. „Posesorul” unui salariu de aproape 13.000 de euro pe lună – cel mai mare din club la momentul respectiv, a bifat doar 12 partide în tricoul alb-roșu, trecându-și în dreptul numelui său două goluri și o pasă decisivă.

Tot astăzi, înainte de a oficializa cele trei transferuri prezentate mai sus, UTA s-a despărțit oficial și de rusul Evgenyi Shlyakov, respectiv canadianul Easton Ongaro. Într-un sezon și jumătate petrecute la Arad, Shlyakov a îmbrăcat tricoul Bătrânei Doamne de 54 de ori. În prima jumătate de sezon, rusul a devenit rapid unul dintre favoriții fanilor, arătând siguranță de sine, dar mai ales „vână”. Ei bine, în acest sezon Shlyakov a părut mai degrabă un jucător blazat, având destulde fluctuații de formă. Totuși, este oarecum surprinzătoare despărțirea de el, atâta timp cât UTA nu are în acest moment în lot un fundaș stânga de meserie. Despre Ongaro nu sunt prea multe de spus. Atacantul a jucat foarte puțin (șase partide – dar nici măcar una în întregime) și a marcat un singur gol, ce-i drept, destul de frumos și care a adus un punct formației sale pe terenul celor de la FC „U” Craiova 1948. Așadar, despărțirea dintre UTA și canadiano-italianul Easton Ongaro era iminentă.

Un alt jucător care ar putea fi pus „pe liber” în perioada următoare este Vinko Medjimorec. De fapt, zvonurile sunt că deja UTA a renunțat la fundașul central croat, însă clubul nu a făcut publică deocamdată această decizie. Posibil ca în următoarele zile să aflăm oficială că „mariajul” dintre Medjimorec și UTA s-a încheiat.

Pleacă Miculescu la Rapid?

În presa centrală au apărut în aceste zile zvonuri potrivit cărora David Miculescu ar urma să fie vândut tocmai rivalilor de la Rapid. Deși nu este clar, cel puțin deocamdată, s-a scris cum că Miculescu ar urma să fie cedat în schimbul a 800.000 de euro (ceea ce pare destul de puțin), în înțelegere urmând să fie cedat dinspre echipa bucureșteană spre cea arădeană a unui jucător. Ei bine, putem vedea că Albert Stahl a ajuns deja la Arad, sub formă de împrumut, dar cu obțiune de cumpărare. Să ne așteptăm ca mutarea lui Stahl la UTA să fie parte din acest „deal” vehiculat? Rămâne de văzut…

Cum arată lotul Bătrânei Doamne în momentul de față

Este clar că UTA va mai avea nevoie de întăriri în perioada următoare, iar acest lucru a fost recunoscut chiar și de Ilie Poenaru. Tehnicianul arădenilor a spus cât se poate de clar că are nevoie de unul de doi fundași stânga și de unul, poate chiar doi atacanți care să-i facă concurență serioasă lui Claudiu Keșeru.

Până atunci facem un exercițiu de imaginație și încercăm să simulăm un prim unsprezece al Bătrânei Doamne pentru sezonul următor, evident, cu ce jucători sunt în lot în acest moment.

Portari: Florin Iacob – titular; Dragoș Balauru – rezervă; plus încă vreo trei portari tineri care se bat pentru a fi a treia opțiune.

Fundași dreapta: Marko Vukcevic – titular; Cristian Maxim și Alexandru Pătlăgică- rezerve.

Fundași centrali: Erion Hoxhallari și Alexandru Benga – titulari; Erico da Silva și Andrei Chindriș – rezerve (deși ambii se pot bate cu șanse reale pentru a fi titulari).

Fundași stânga: deocamdată nimic concret, singurele mențiuni fiind că Hoxhallari și Maxim pot juca pe acest post, dar eventual doar ca soluții de avarie.

Mijlocaș central: Idriz Batha și Damian Isac – titulari; Florentin Matei, Denis Hrezdac și Fabiano Cibi – rezerve. Totuși, aici s-ar putea să avem surprize și, fie să ne trezim cu încă un mijlocaș central în lot, fie Isac și Matei să se bată pentru a-i face pereche lui Batha în mijlocul terenului.

Mijlocaș (aripă) dreapta: teoretic, pe acest post ar trebui să joace David Miculescu sau Philip Otele, însă vedem că viitorul lui Miculescu la UTA este incert, în vreme ce Otele poate juca și în flancul stâng. Rezervă pentru acest post ar fi, deocamdată, puștiul Rareș Mihai Pop.

Mijlocaș central ofesnsiv (în spatele atacantului): Desley Ubbink – titular; Florentin Matei ar putea să-l dubleze pe olandez pe acest post. Ba chiar și Miculescu ar putea juca acolo, la nevoie.

Mijlocaș (aripă) stânga: dacă rămâne David Miculescu la UTA, acolo va juca probabil Otele; Totuși, Poenaru va avea nevoie de cel puțin încă un fotbalist pe acest post.

Atacant: Claudiu Keșeru – titular; deocamdată doar tânărul Paul Mercioiu rezervă.

De menționat ar fi și faptul că la echipă revin, după împrumuturi, Adrian Mar și Claudiu Negoescu. Mar poate juca pe mai multe posturi: fundaș stânga, mijlocaș stânga, aripă stânga sau mijlocaș central. Claudiu Negoescu poate juca pe mai toate posturile din atacul echipei, de la aripă dreapta și stânga, la al doilea atacant sau chiar atacant central.

Transferuri ratate

Pe lângă sosiri și plecări, UTA a avut parte și decâteva piste care au eșuat. Mai exact, s-a încercat aducerea a doi fotbaliști de la Chindia Târgoviște, căpitanul Paul Iacob, un fundaș central cotat la un milion de euro, respectiv mijlocașul central Marco Dulca. Ambii vor ajunge la Rapid București, primul din postura de jucător liber de contract, al doilea urmând să fie vândut.

Un alt transfer oarecum „ratat” a fost cel al atacantului congolez (cu pașaport francez) Christy Manzinga. Acesta tocmai se despărțise de Linfield FC (Irlanda de Nord), pentru care a marcat 20 de goluri. Conducerea clubului arădean a negociat cu reprezentanții fotbalistului, însă în cele din urmă se pare că atacantul ar alege să joace în Ligue 2 (Franța).

În continuare rămâne de văzut ce jucători vor mai ajunge la Arad și, cel mai important, dacă se mai concretizează negocierile dintre Alexandru Meszar și grupul de investitori format în jurul omului de afaceri Simion Apreutese. Din ce înțelegem, „deal-ul” ar fi ajuns într-un punct de impas, după multe și multe negocieri eșuate, în acest moment potențialii investitori așteptând un răspuns concret din partea lui Meszar.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.