Aflăm, cu surprindere, de la cititorii noștri că traficul rutier pe strada Lucian Blaga este blocat. Spunem „cu surprindere”, fiindcă Primăria nu anunțase cum că strada va fi închisă și că vor fi efectuate eventuale lucrări acolo.
Totuși, se pare că niște muncitori și câteva utilaje munceau cu spor în zonă și, din spusele cititorilor noștri, strada era când închisă circulației rutiere, când deschisă.
Am luat legătura cu reprezentanții Primăriei Municipiului Arad pentru a vedea exact despre ce este vorba și am aflat că cei care lucrau pe strada Lucian Blaga nu erau vreo firmă angajată de primărie pentru lucrări, ci de către cei de la RCS-RDS (Digi).
În același timp, am aflat și că Serviciul de Disciplină în Construcții din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Arad a fost la fața locului să constate despre ce este vorba, luând apoi decizia de a aplica companiei o amendă de 2.000 de lei pentru că cei care spărgeau asfaltul nu aveau aviz de săpătură.
Astfel, numai în ultimele două luni, serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal din cadrul Direcției Generale Poliția Locală a aplicat 27 amenzi, în valoare de 48.000 lei, unor operatori de servicii din Arad, contractori de lucrări publice care au efectuat lucrări edilitar – gospodărești fără a deține aprobările prevăzute de HCLM 136/2020 (stabilirea modului de eliberare a Acordului/autorizației privind racordul la rețelele tehnico-edilitare și a Avizului de săpătură realizate pe proprietăți aparținând domeniului public al Municipiului Arad).
Străzile afectate au fost Andrei Mureșanu, Libertății, Horia, Ion Creangă, Barbu Lautaru, Pompei, Dunării, Războieni, Petru Rareș, Ștefan cel Mare, N.Bălcescu, Decebal, Unirii, Muncii, Caransebeș, Orșova, M. Kogalniceanu, Condurașilor, Pionierilor, Griviței, Pădurii, Ecaterina Teodoroiu, Vârful cu Dor, bulevardele Revoluției și Maniu, iar mai nou și strada Lucian Blaga.
„Două treimi din amenzi au fost aplicate unei singure firme, care a ocupat și în luna august prima poziție în topul contractorilor contravenienți.
În situația în care deteriorările produse străzilor, podurilor, parcărilor, pistelor de biciclete, trotuarelor, aleilor și spațiilor verzi nu sunt remediate prin aducerea la starea inițială în termen de zece zile de la luarea la cunoștință a procesului verbal, se vor aplica sancțiuni suplimentare, cu amenzi până la 1600 lei pentru fiecare săpătură. De altfel, 4 din cele 13 procese verbale întocmite în septembrie vizau nerespectarea acestor prevederi, cuprinse în art.100 lit. ”q” din hotârâre.
Regulamentul aprobat prin HCLM 136/2020 este obligatoriu pentru persoanele fizice și juridice care execută lucrări aferente rețelelor tehnico-edilitare amplasate pe domeniul public al Municipiului Arad. Realizarea intervențiilor în teren survine doar conform condițiilor și termenelor stabilite, după caz, în Avizul de săpătură/Avizul de intervenție în regim de urgență (pentru eliminare avarii), emis de Primarul Municipiului Arad.
Poliția Locală Arad reamintește persoanelor juridice și fizice autorizate care execută lucrări edilitar – gospodărești pe domeniul public să se conformeze cerințelor prevăzute de HCLM nr. 136/2020 privind ridicarea materialului rezultat din săpături direct în mijloacele de transport. De asemenea, trebuie respectate normele impuse de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru a evita aplicarea măsurilor sancționatorii, în ceea ce privește obligația de semnalizare a lucrărilor care se execută pe respectivele drumuri publice”, mai transmit reprezentanții Primăriei Municipiului Arad.