Ce nu au reușit Bibarț și Primăria, a reușit un ziarist. Ce spune Consiliul Concurenței despre finanțarea clubului UTA

Sport

Scris de Andrei Fuliaș

Zilele aceastea se împlinesc două luni de când Călin Bibarț a afirmat că Primăria Municipiului Arad va susține în continuare clubul fanion al orașului, UTA, din punct de vedere financiar, edilul afirmând la momentul respectiv că există anumite pârghii legale prin care administrația locală să facă acest lucru.

Totuși, tot de atâta vreme cei de la UTA așteaptă banii promiși de cel care ieri a câștigat primul său mandat „plin” la primărie, până acum ocupând fotoliul de primar din postura de interimar, după plecarea predecesorului său la Parlamentul European. Ultima oară când am scris despre faptul că UTA așteaptă banii de la Primărie, Călin Bibarț ne-a răspuns că este așteptat un răspuns de la Consiliul Concurenței, prin care oamenii din primărie să vadă clar cum pot fi dați acei bani, asta deși înainte nu se pomenise nimic de așa ceva și ni se spunea clar că există metode legale prin care să fie dați banii către sport.


Citește și: Bibarț promite că banii vor veni la UTA, dar totuși se tărăgănează lucrurile, iar o parte din afirmațiile primarului nu se prea leagă


Ei bine, ceea ce nu au reușit primarul Bibarț și angajații Primăriei Municipiului Arad, a reușit colegul nostru, Călin Mnerie, de la publicația SportArad.ro. Ziaristul a cerut în urmă cu șase zile un punct de vedere de la reprezentanții Consiliului Concurenței cu privire la această chestiune și a și primit un răspuns care lămurește lucrurile. E interesant, nu, cum un ziarist primește un răspuns în șase zile, iar un primar ne spunea fix în urmă cu șase zile că el încă așteaptă răspunsul?!

Răspunsul pe care cei de la SportArad.ro l-au primit de la Consiliul Concurenței explică foarte clar faptul că Primăria poate da direct clubului un ajutor de până la 200.000 de euro. Mai departe, Primăria poate ajuta UTA cu alte sume, așa cum a afirmat-o chiar primarul, prin intermediul Centrului Municipal de Cultură Arad.

„Domnului Calin-Constantin Mnerie

Redactor Șef sportarad.ro

 Ca urmare a solicitării dvs., vă transmitem următoarele:

Așa cum știți, reglementările privind ajutorul de stat sunt aceleași pentru toate țările membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, autoritățile române au obligația de a respecta legislația și jurisprudența europeană în domeniu. Acordarea ajutoarelor de stat este autorizată de Comisia Europeană.

Finanțarea activităților unor cluburi sportive profesioniste intră sub incidența legislației în domeniul ajutorului de stat.

În conformitate cu reglementările europene, „sport profesionist” înseamnă practicarea unui sport ca activitate lucrativă sau ca serviciu remunerat, indiferent dacă a fost încheiat sau nu un contract de muncă oficial între sportiv și organizația sportivă respectivă, în cazul în care remunerația depășește costul de participare[1] și reprezintă o parte semnificativă din veniturile sportivului. Spre exemplu, potrivit practicii decizionale a Comisiei Europene, cluburile sportive profesioniste desfășoară activitate economică, obținând venituri din transferurile jucătorilor profesioniști, publicitate, media, vânzare de bunuri etc.

În acest context, având în vedere caracterul profesionist al activității derulate de Fotbal Club UTA și Clubul Sportiv de Baschet Arad, acordarea unor finanțări nerambursabile reprezintă ajutor de stat.

Cu toate acestea, autoritățile locale pot acorda un ajutor de minimis, de până la 200.000 euro, fără a fi nevoie de autorizarea Comisiei Europene.

Dacă suma alocată pentru finanțarea activităților sportive depășește pragul de 200.000 euro, ea ar putea fi acordată în temeiul cadrului temporar, implementat la nivel european, în contextul epidemiei de Covid 19, fiind necesară autorizarea din partea Comisiei Europene.

De asemenea, autoritățile locale pot avea în vedere inițiativa Ministerului Turismului și Sportului de a implementa o schema de minimis pentru stimularea investițiilor în domeniul sportului, aflată în dezbatere publică.

[1] Cheltuielile de călătorie și de cazare legate de participarea la un eveniment sportiv nu sunt considerate remunerație.

Biroul de Presă”, se arată în răspunsul pe care Consiliul Concurenței l-a dat colegilor de la SportArad.ro.

Acum rămâne de văzut ce va face primăria în continuare, ținând cont că primarul a afirmat că pe ordinea de zi a unei ședințe ce ar urma să aibă loc pe 30 septembrie, adică peste două zile, va exista un proiect de hotărâre privind finanțarea UTA-ei.

Citește mai multe despre acest subiect și pe SportArad.ro, cu un singur click AICI!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.