marți, 25 iunie, 2024

Catedrala din Köln – cel mai vizitat reper turistic din Germania

Distribuie articolul

Catedrala din Köln este una dintre cele mai mari catedrale în stil gotic din lume și treia catedrală ca mărime în stil gotic după Catedrala din Sevilla și Domul din Milano. Este catedrala Arhiepiscopiei romano-catolice de Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania. Aici se află moaștele Celor Trei Magi – Melchior, Baltazar și Gaspar. Patronul spiritual al catedralei este Sf. Petru.

Catedrala din Köln, cunoscută oficial sub numele de Catedrala Sfântul Petru și Sfânta Maria, este unul dintre cele mai impresionante și renumite edificii religioase din lume. Amplasată în orașul Köln din vestul Germaniei, catedrala domină orizontul orașului și este un simbol important al patrimoniului cultural și religios din Germania.

Construcția catedralei a început în anul 1248, dar lucrările au fost întrerupte în rândurile repetate și au durat până în anul 1880, când catedrala a fost în sfârșit finalizată. Astfel, construcția a durat aproximativ 632 de ani. Această perioadă lungă de construcție explică și influențele arhitecturale variate prezente în catedrală, care combină stiluri gotice timpurii și târzii.

Planul catedralei din Köln a fost realizat de un arhitect anonim, iar documentele care menționează numele lui s-au pierdut de-a lungul secolelor. Acest lucru s-a datorat faptului că lucrările la catedrală au durat secole întregi, iar această responsabilitate pentru proiect a trecut de la o generație la alta.

Catedrala din Köln a fost construită de către meșteri și artizani anonimi, iar finanțarea proiectului a provenit în principal din contribuții ale credincioșilor și ale funcționarilor bisericii. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, mai multe familii și autorități locale au susținut financiar construcția. Proiectul a fost condus de diferiți arhitecți pe perioada acestor secole, iar contribuția lor individuală a dus la diversitatea stilurilor arhitecturii regăsite.

Materialele de construcție pentru catedrala din Köln au fost aduse din diferite locuri. Piatra necesară pentru structura principală a fost extrasă din cariere din apropierea orașului, în timp ce alte materiale precum lemnul, fierul și sticla au fost obținute din regiunile înconjurătoare. De-a lungul secolelor de construcție, s-au adus materiale de construcție din diferite zone din Germania și chiar din străinătate.

Nu se știe exact numărul de muncitori implicați în construcția catedralei din cauza timpului lung și fragmentat al proiectului. De-a lungul secolelor au lucrat mii de muncitori în diferite etape ale construcției. În anumite perioade de timp, numărul de muncitori a crescut semnificativ, iar catedrala a devenit un important centru de muncă și de meșteșuguri, atrăgând oameni din diferite regiuni.

Este important de menționat că lucrările de construcție au fost adesea întrerupte și au suferit întârzieri din cauza unor războaie, epidemii, dificultăți financiare sau schimbări în planurile arhitecturale. Toate acestea au contribuit la durata extremă de lungă a construcției catedralei din Köln. Catedrala a fost cea mai înaltă clădire din lume din 1880 până la finalizarea Monumentului Washington (1884).

Catedrala găzduiește numeroase opere de artă de o valoare inestimabilă. Unul dintre cele mai remarcabile exponate este Reliquiarul de Aur, cunoscut și sub numele de „Caseta cu trei regi”, care conține, conform tradiției, relicvele celor trei magi care au dus daruri Pruncului Isus. De asemenea, în catedrală se află celebra sculptură „Madonna cu Pruncul”, realizată de artistul german Stephan Lochner, precum și vitralii spectaculoase care datează din secolele la XIII-lea și la XIX-lea. Catedrala din Köln are douăsprezece clopote. Printre acestea clopotul principal – Petersglocke – cântărește aproximativ 24 de tone.

Valoarea actuală a Catedralei din Köln este dificil de estimat, deoarece este un monument cu o importanță culturală și istorică imensă. Cu toate acestea catedrala este neprețuită și are o semnificație inestimabilă pentru oameni. Potrivit Wikipedia, în inventarul Arhiepiscopiei Köln, clădirea catedralei figurează simbolic având un cost de un euro, deoarece catedrala nu are valoare de piaţă. Dacă Catedrala din Köln ar trebui reconstruită din nou, aceasta ar costa peste 10 miliarde de euro. Costul anual al întreținerii se ridică la aproximativ 12 miloane de euro!

Catedrala din Köln fost înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1996 și este recunoscută de UNESCO pentru valoarea sa culturală și arhitecturală remarcabilă, reprezentând un exemplu deosebit al stilului gotic și fiind considerată una dintre cele mai impresionante catedrale din Europa. Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat catedrala în 1980.

Catedrala din Köln primește un număr impresionant de vizitatori în fiecare an, în medie peste 6 milioane de oameni vizitează catedrala anual. Este una dintre cele mai populare destinații turistice din Germania.

Distribuie articolul

Din aceeași categorie

Noutăți