Peste 5.000 de copii și bătrâni au nevoie de noi. Haideți să punem umărul, alături de Alexandra și de „Îngeri pentru suflete”, să le facem sărbătorile mai ușoare!

Social

Scris de Andrei Fuliaș

O să începem prin a spune ceva ce probabil știți deja, anume faptul că, zilnic, mii de copii și mii de bătrâni din toată România trăiesc în frig, trăiesc în condiții precare, trăiesc în sărăcie, dorm nemâncați și, din cauza sărăciei, nu au acces la educație. Iar aceste lucruri sunt cu atât mai acutizate în această perioadă, în care pandemia COVID-19 a generat odată cu ea și o criză financiară.

Totuși, periodic, o tânără arădeancă reușește să le aducă bucurie acestor copii și bătrâni, reușește să acopere puțin din multele lor nevoi și să le facă viața mai ușoară. Evident, toate aceste lucruri le face nu singură, ci cu ajutorul nostru, al tuturor celor care ne alăturăm campaniilor ei și cu ajutorul celor peste o sută de voluntari.

Este vorba despre tânăra Alexandra Timar, despre a cărei acțiuni am mai scris și cu alte ocazii și care, după ce a început prin a ajuta sute de tineri și bătrâni din județul Arad, a ajuns să își desfășoare campaniile și în multe alte județe ale țării.

Ultima astfel de campanie a Alexandrei este în plină desfășurare, iar ea și voluntarii ei au nevoie de ajutorul nostru pentru a o putea duce la bun sfârșit.

Spre deosebire de celelalte campanii, aceasta este una atipică, fiindcă nici această campanie caritabilă nu a scăpat de efectele negative ale pandemiei.

Probabil că mulți dintre dumneavoastră știți deja din edițiile trecute despre modul în care Alexandra Timar alegea să le împlinească multor copii cu nevoi dorințele în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceasta aduna de la micuți mii de „scrisori către Moș Crăciun”, prin care cei mici îl rugau pe bătrânul cu barbă albă să le aducă dulciuri, jucării, rechizite școlare, mâncare, fructe și multe altele. Trebuie să recunoaștem faptul că, de cele mai multe ori, citeam și noi acele scrisori cu lacrimi în ochi, uluiți de-a dreptul de simplitatea acestor copii și de cât de simple erau dorințele lor, cei mai mulți dintre aceștia alegând să-i ceară „Moșului” lucruri pe care marjoritatea copiilor nici nu le mai bagă în seamă, cum ar fi câteva portocale, o pereche de mănuși sau o pereche de papuci.

Și în acest an, Alexandra a reușit să adune câteva sute de astfel de scrisori, însă din cauza pandemiei, aceasta și voluntarii cu care colaborează au decis că e mai bine să păstreze măsurile de protecție și să nuu insiste pentru a se plimba pe la casele acestor micuți. Și, totuși, pe lângă cele câteva sute de scrisori, Alexandra vrea să ajungă la peste 3000 de copiii, iar pentru asta are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. De asemenea, sunt și peste 2000 de bătrâni, „bunici”, cum îi numește Alexandra, care ar putea avea sărbătorile mai ușoare cu ajutorul nostru.

Concret, este vorba despre două campanii. Una se numește „Adoptă o scrisoare”, iar cealaltă „Crăciun pentru bunici”.

Ce trebuie să faceți, dacă vreți să ajutați

„Prin aceste două campanii ne propunem să ajungem la un număr de peste 3000 de copii și peste 2000 de bunici, din mai multe județe ale țării. Anul acesta este unul mai special, dar nu într-un sens pozitiv, fiind un an greu pentru toți în general și în special pentru categoria din care fac parte beneficiarii noștri. Din păcate, în multe familii unde erau membrii cu locuri de muncă, aceștia și le-au pierdut, iar veniturile au mai scăzut, ele oricum fiind insuficiente și înainte de pandemie. Ideea noastră de pachet pentru copil sau pachet pentru bunic este una de pachet simbolic”, ne spune Alexandra Timar.

Pentru campania „Adoptă o scrisoare”, lucrurile erau cât se poate de simple. Adică oricine putea să-i ceară Alexandrei una dintre scrisorile scrise de cei mici și mai apoi să-i îndeplinească acelui copil dorințele din scrisoarea respectivă, punând toate acele lucruri într-un pachet și ducându-l la unul dintre centrele de colectare ale asociației „Îngeri pentru suflete”. Ei bine, cum spuneam, în acest an lucrurile sunt puțin diferite, în sensul că puteți fie să faceți un pachet fără a avea o astfel de scrisoare, fie pur și simplu cumpărați lucruri de care cei mici au nevoie și le duceți celor de la „Îngeri pentru suflete”, iar ei le vor pregăti în pachete și le vor distribui micuților.

Am întrebat-o pe Alexandra ce ar trebui să conțină acele pachete fără scrisori. „Este vorba despre lucruri simple și totuși extrem de necesare. Cei care vor să ne ajute să-i ajutăm pe acești copii, pot cumpăra haine, căciuli, mănuși, fulare, caiete, pixuri, dulciuri sau mâncare neperisabilă, cum ar fi conservele. Ne dorim foarte mult ca aceste lucruri să fie noi și insistăm mult pe acest aspect, acest moment fiind poate singurul moment în care acești micuți primesc și ei o haină nouă, care este doar a lor. De asemenea, sunt mulți copii care ar trebui să aibă parte de cursuri online, dar care nu își permit acest lucru, fiindcă nu își permit un telefon sau o tabletă. Așa că, deși nu suntem adepții mofturilor, de această dată este vorba despre necesități, iar accesul la educație este necesar, astfel că sunt mulți copii care s-ar bucura de un telefon sau o tabletă. Evident, dacă în ceea ce privește hainele sau rechizitele insistăm pe ideea de a fi noi, în ceea ce privește telefoanele sau tabletele nu putem emite aceste pretenții, astfel că sunt extrem de binevenite și telefoanele sau tabletele vechi, dar care să fie funcționale și care să poată suporta instalarea aplicației Zoom, aplicație prin care cei mici trebuie să își desfășoare cursurile online. Credeți-ne, sunt mulți copii care nu au astfel de dispozitive și care pur și simplu nu au acces la educație în acest moment din această cauză. Sunt și familii din care fac parte, spre exemplu, opt copii, dar în a căror casă există un singur telefon, motiv pentru care este imposibil ca toți să poată avea acces la cursurile online”, ne-a mai explicat Alexandra Timar.

Așa cum explicam și adineauri, sunt mulți copii care nu au reușit ca anul acesta să îi trimită o scrisoare „Moșului”, astfel că și donatorii au fost mai puțin receptivi decât în alte ediții ale acestei campanii.

„Am considerat că ar fi iresponsabil din partea noastră să mergem din casă în casă, școlile fiind închise, pentru a scrie aceste scrisori cu cei mici. Este oricum destul că vom merge prin case pentru a lăsa aceste pachete, dat fiind contextul pandemic”, ne-a mai spus Alexandra.

De asemenea, în ceea ce privește campania „Crăciun pentru bunici”, cei care vor să ajute, pot cumpăra îmbrăcăminte groasă, căciuli, mănuși, fulare, chiar și pături, dar și mâncare neperisabilă. La fel ca și în cazul donațiilor pentru copii, pachetele pot fi făcute fie de către donatori, fie lucrurile pot fi duse/expediate direct la cei de la „Îngeri pentru suflete”, iar cei peste 100 de voluntari inimoși și dedicați se vor asigura că totul este împachetat și distribuit cum trebuie.

Totodată, cei care nu au timp să facă aceste cumpărături, pot dona direct bani în conturile asociației, iar acele donații se vor transforma în obiecte și mâncare, cu ajutorul voluntarilor asociației.

La finalul campaniei, ca în fiecare ediție, Alexandra și cei de la „Îngeri pentru suflete” vor publica o mulțime de fotografii cu bucuria micuților și a bătrânilor, astfel că veți putea vedea și unde au ajuns donațiile dumneavoastră.

Cele două campanii au început pe 12 noiembrie, iar donațiile pot fi făcute până pe data de 16 decembrie, dată după care voluntarii vor începe să distribuie acele pachete către cei nevoiași.

În final am insistat întrebând-o pe Alexandra de ce ar mai avea nevoie sau ce donații s-ar mai putea face, în afară de cele menționate mai sus.

„Sincer, ne-am dori să le putem cumpăra și fructe. Pe data de 16 decembrie încheiem colectarea donațiilor, iar după aceea vrem să cumpărăm cât mai multe fructe, în funcție de câți bani vom avea. Ne-am dori să putem cumpăra cam un kilogram de persoană, astfel că vorbim de peste cinci tone. Nu ne va fi ușor, fiindcă tot din aceele donații, mă refer la bani, va trebui să acoperim și din pachetele copiilor sau buniciilor pentru care nu s-au făcut donații. Nu vrem să lăsăm pe nimeni pe dinafară. Evident, pentru toate aceste lucruri avem nevoie de donații, de sponsori. Eu sper că totul va fi bine la finalul campaniei, ca și în celelalte rânduri, și că toți acești copii și bunici pe care îi avem în evidențe vor avea sărbători mai ușoare”, a încheiat Alexandra Timar.

În același timp, campania se desfășoară și în mediul online, astfel că puteți afla alte detalii și puteți face donații în bani și aici (click pe text): Cadou de Crăciun!

Alte detalii ale celor două campanii:

 

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.