Brigadă salvată parțial de VAR. Ștefănescu trebuia să vadă roșu nu doar pe tricourile arădenilor!

Sport

Scris de Giuliano Junc

Partida UTA – Sepsi a fost una foarte aprig disputată și, chiar dacă fotbaliștii și-au văzut de joc, arbitrii au avut o misiune grea deoarece au fost multe faze „la limită“ precum și multe contacte care au subliniat combativitatea jucătorilor celor două echipe. În aceste condiții s-a văzut faptul că meciul a fost condus de o brigadă mediocră. Centralul Florin Andrei (Târgu Mureș) precum și asistentul Alexandru Cerei (Cluj) au luat decizii importante greșite și dacă nu ar fi fost VAR-ul, probabil am fi avut discuții interminabile despre arbitraj după acest meci.

Astfel în minutul 59 UTA a marcat pentru 3-0 gol validat inițial de brigadă însă anulat din camera VAR deoarece mingea fusese jucată de Luckassen venit din poziție de ofsaid, nesesizată de asistent. Un minut mai târziu Debeljuh cade în careu în duel cu Tibi Căpușă iar Florin Andrei acordă penalty și cartonaș galben pentru fundașul nostru. Reluările au arătat însă că atacantul oaspeților a simulat grosolan și după revederea fazei pe ecranul VAR, Andrei dictează lovitură liberă pentru UTA, anulează galbenul lui Căpușă, „transferându-l“ către Debeljuh. În sfârșit în minutul 80 are loc un duel în careul nostru între Conte și Ninaj, mingea fiind degajată. Centralul nu intervine dar din camera VAR i se atrage atenția că există premisele pentru un henț în careu. Primele două reluări arată că ambii jucători întind mâinile către minge însă pe a treia se vede cum cel care o atinge neregulamentar e Conte. Andrei revine din nou asupra deciziei și acordă penalty pentru Sepsi.

Însă dacă la aceste trei faze brigada a fost salvată de VAR, în prima repriză Sorin Costreie nu a mai putut să intervină în două faze care ar fi trebuit să ducă la eliminarea jucătorului lui Sepsi Marius Ștefănescu. În minutul 19 acesta încercând să lovească mingea dintr-o poziție în care nu avea nicio șansă de a o câștiga regulamentar, îl lovește cu bocancul în plină figură pe Benga. Acesta cade, rămâne câteva secunde inert dar apoi se ridică și acceptă scuzele lui Ștefănescu. Florin Andrei consideră că lovitura nu a avut intensitate și acordă doar cartonaș galben. La pauză din studioul Digi Sport, fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu opinia însă că fiind vorba de un fault grosolan, decizia corectă era eliminare. Putem admite că Florin Andrei a luat o decizie în spiritul jocului însă nu mai înțelegem de ce peste câteva minute, când Ștefănescu a făcut un adevărat circ pe teren, protestând vehement la un henț corect acordat împotriva lui, centralul nu a scos un cât se poate de justificat cartonaș galben care, fiind al doilea, l-ar fi trimis pe jucătorul oaspeților la vestiare și i-ar fi asigurat echipei noastre superioritatea pe parcusul a trei sferturi din meci. Din păcate VAR nu a putut interveni la cele două decizii deoarece la prima doar centralul poate aprecia intensitatea unei lovituri iar la cea de-a doua regulamentar VAR nu putea interveni fiind vorba de un posibil al doilea cartonaș galben și nu de eliminare directă.

Până la urmă decizia nu a influențat rezultatul final și poate nici nu am fi ținut să o scoatem în evidență dacă nu am fi asistat la finalul meciului la delirul lui Ștefănescu, jucător care declara cu tupeu următoarele la declarațiile de la zona mixtă: „M-am supărat și mai mult că Benga s-a văitat, a stat, și-a dat ochii peste cap și după s-a ridicat. El a dat cu capul în piciorul meu.“

Noi avem un mare respect pentru standardul de civilizație și bun simț impus de clubul Sepsi în fotbalul românesc, prin atitudinea reprezentanților acestui club, începând de la președinte la antrenori sau jucători, manifestate de-a lungul anilor. Tocmai de aceea, sperăm că cineva cu autoritate de acolo să-l ia pe domnul Ștefănescu, să-l arunce sub duș puțin să se răcorească iar apoi să-i explice următoarele lucruri:

1. Înainte de a se referi (mai ales în acest fel) la un jucător cu cariera, statutul și respectul câștigat precum Alexandru Benga, domnul Ștefănescu trebuie să-și șteargă puțin cașul de la gură.

2. Tocmai atitudinea lui Benga, care s-a ridicat și a dat mâna cu el l-a salvat în mare măsură de la eliminare. Dacă cel care poartă banderola de căpitan al UTA-ei rămânea văitându-se pe gazon, dramatizând lovitura, domnul Ștefănescu era la pauză spălat, îmbrăcat, parfumat și bun de expediat pe direcția Sfântu Gheorghe.

3. Domnul Ștefănescu face subiectul interesului unor echipe care vor să îl transfere și de asemenea speră să ajungă la Euro. E un jucător care are calități dar dacă vrea nu doar să dea un tun ci chiar să ajungă să evolueze în fotbalul mare, ar trebui să mai lucreze puțin la temperament și educație.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.