Bilanțul celui de-al doilea mandat al lui Laszlo Balint la UTA

Sursă imagine: UTA Media Design (www.uta-arad.ro)

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Așa cum am anunțat încă de ieri, cel de-al doilea mandat al lui Laszlo Balint pe banca Bătrânei Doamne a ajuns la final. Clubul a anunțat încă de ieri dimineață că despărțirea s-a produs de comun acord, însă cel mai probabil acest „comun acord” este doar o curtoazie. Ei bine, tot ieri dimineață, conducerea clubului a anunțat că noul tehnician va fi Mircea Rednic, care ar fi semnat un contract valabil până în vara anului viitor.

Dar să revenim la Gyuszi Balint și la despărțirea sa de UTA, respectiv la bilanțul celui de-al doilea mandat al acestuia pe banca formației arădene. Totuși, înainte să analizăm prestația echipei din aecst sezon, sub comanda lui Balint, nu putem să nu vorbim despre însăși această despărțire. Reamintim, așadar, că în urmă cu un an și nici trei luni avea loc exact aceeași despărțire dintre UTA și Balint. Atunci, clubul anunța că „despărițirea s-a oficializat de comun acord și la solicitarea antrenorului”. Ei bine, atunci, în ianuarie 2022, cel care și-a dorit despărțirea a fost Balint. Pe de altă parte, acum, dacă citim printre rânduri, putem înțelege că despărțirea a fost dorită de Alexandru Meszar: „În urma unei analize profunde și îndelungate a situației din clasament, conducerea clubului împreună cu staff-ul tehnic au ajuns la un acord comun – chiar dacă nicio parte nu și-a dorit acest lucru”. Nu există „ne-am despărțit, dar n-am vrut asta”. Este cât se poate de clar că, atunci când începi prin a vorbi despre analiză profundă și îndelungată a situației în clasament și termini cu despărțirea de antrenor și staff, ai fost nemulțumit de rezultate și, ca atare, ai făcut o schimbare. Un alt aspect interesant al acestei despărțiri este și faptul că ea vine pe fondul unei declarații date de Alexandru Meszar în urmă cu doar câteva săptămâni, în care spunea că despărțirea de Balint la începutul anului trecut a fost o mare greșeală. Și atunci, dacă a fost o greșeală, dacă Balint era cel mai potrivit antrenor pentru UTA, de ce s-au mai despărțit acum? N-am vrea să fim înțeleși greșit, cum că am fi apărătorii lui Balint, fiindcă am spus încă de la revenirea sa la UTA că nu-l considerăm omul potrivit pentru a scoate echipa din impas, dar nici nu putem să trecem cu vederea contradicțiile dintre declarațiile lui Alexandru Meszar și acțiunile sale.

Bilanț mai degrabă negativ

În altă ordinde de idei, se cuvine să facem o scurtă analiză a rezultatelor pe care UTA le-a avut sub comanda lui Gyuszi Balint și a staffului său de la revenirea sa pe banca tehnică a formației arădene și până ieri, la momentul celui de-al doilea „divorț”. Începem prin a spune că acest al doilea mandat a avut 175 de zile, de la 1 noiembrie anul trecut și până ieri. În acest timp, UTA a avut 22 de meciuri, dintre care 19 în Superligă și trei în Cupa României.

Luând meciurile de campionat, adică cele 19, vedem că UTA a câștigat doar trei partide cu Balint pe bancă, cu FC Botoșani, FCSB și ”U” Cluj. Totodată, au fost și șase remize, cu Voluntari, ”U” Cluj, Rapid, FC U Craiova 1948, Hermannstadt și iar Voluntari. În ceea ce privește înfrângerile, acestea sunt mai multe, decât victorii și egaluri laolaltă, adică zece la număr: Petrolul de două ori, Sepsi, Mioveni, Chindia de două ori, Farul, CFR Cluj, CS U Craiova și FC Botoșani. Deci, 19 partide jucate în Superligă, trei victorii, șase egaluri, zece înfrângeri, adică bilanț negativ. Tot în aceste 19 partide, UTA a marcat 19 goluri și a încasat 27 de goluri. Dacă vorbim despre Cupa României, acolo Balint are bilanț pozitiv, cu trei victorii în trei partide, însă vorbim despre o victorie cu 3-1 la Buzău, împtriva unei formații relativ modeste de ligă secundă, de o victorie cu 3-0 împotriva celor de la Mioveni, formație aproape sigur retrogradată din Superliga și care la ora acelei partide era deja calificată mai departe, neavând vreo miză, respectiv victoria cu 1-0, din „sferturi” împotriva celor de la FC U Craiova 1948, această ultimă victorie fiind una importantă, fiindcă a adus cu ea prima prezență în semifinala Cupei României după o pauză de aproape șase decenii.

Astfel, dintr-un total de 57 de puncte posibile în cele 19 meciuri de Superligă, cu Balint la „cârma” echipei, UTA a reușit să adune doar 15. Când a revenit Balint la echipă, UTA se afla pe locul 15, loc direct retrogradabil, iar acum se află pe locul 14.

Mai bun sau mai slab, decât Poenaru?

Am putea, de altfel, să facem o mică comparație între ce a reușit Balint în acest al doilea mandat la UTA și ce a reușit cel pe care l-a înlocuit. Vorbim, desigur, despre Ilie Poenaru, cel cu care UTA începea sezonul 2022-2023 pe banca tehnică. Cu mențiunea că și bilanțul lui Poenaru este tot negativ, numărul de zile pe banca Bătrânei Doamne și cel de meciuri este destul de apropiat între cei doi tehnicieni.

Așadar, Poenaru a stat pe banca UTA-ei 162 de zile, cu doar 13 zile mai puțin decât Balint. Dacă Balint a prins 22 de meciuri, Poenaru a prins doar 18, dintre care 16 în Superligă și 2 în Cupa României. Din totalul de 7 victorii obținute de UTA în acest sezon, patru sunt cu Poenaru pe bancă și trei cu Balint. În ceea ce privește rezultatele de egalitate, Balint a obținut șase, iar Poenaru patru. Iar în dreptul înfrângerilor, Poenaru are opt, iar Balint zece. Astfel, dintr-un total de 48 de puncte puse în joc în Superligă, cu Poenaru antrenor UTA a strâns 16 puncte. Când vine vorba despre Cupa României, din cele două meciuri, în dreptul lui Poenaru stau o victorie (1-0) cu modesta Foresta Suceava (Liga 3) și o remiză (2-2) cu FCSB. Tot în cele 16 partide cu Poenaru pe bancă, UTA a marcat de 14 ori și a încasat 21 de goluri.

Comparație:

Balint (44 de ani) – 175 de zile – 19 meciuri în Superligă – 3 victorii, 6 egaluri, 10 înfrângeri – puncte posibile 57 – puncte câștigate 15 – goluri marcate 19 – goluri încasate 27;

Poenaru (46 de ani) – 162 de zile – 16 meciuri în Superligă – 4 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri – puncte posibile 48 – puncte câștigate 16 – goluri marcate 14 – goluri încasate 21;

Ilie Poenaru a folosit, în cele 16 meciuri de campionat și două de cupă, 26 de jucători, în vreme ce Gyuszi Balint, în 19 meciuri de campionat și trei de cupă, a folosit 33 de fotbaliști.

Am mai putea să vorbim și despre transferurile făcute în mandatele celor doi antrenori.

Ei bine, din lotul actual, Mihai Dobrescu, Andrei Chindriș, Erion Hoxhallari, Aly Abeid, Paul Anton, Juan Bautista Cascini, Albert Sthal, Raul Șteau, Claudiu Keșeru și Virgiliu Postolachi au venit în perioada lui Ilie Poenaru.

Totodată, Florin Iacob, Dragoș Balauru, Haralambie Mociu, Danylo Kucher, Erico da Silva, Alexandru Benga, Marko Vukcevic, Romario Benzar, Idriz Batha, Desley Ubbink, Willie Barbosa, Salvatore Marrone, Philip Otele, Roger Junio, Stefan Milosevic și Patrick Pășcălău au venit la UTA în mandatele lui Balint, fie că vorbim despre acest mandat, fie de precedentul.

Așadar, având aceste cifre, vă lăsăm pe dumneavoastră, cititorii, să trageți concluzia dacă performanțele reușite de către Gyuszi Balint în cel de-al doilea mandat pe banca UTA-ei sunt mai bune sau mai proaste, decât cele obținute de Ilie Poenaru în același sezon, sau poate considerați că diferențele între performanețele obținute de UTA cu cei doi tehnicieni nu sunt prea semnificative.

Rămâne de văzut, de acum, dacă Mircea Rednic, cel care a fost instalat ieri pe banca tehnică a Bătrânei Doamne, va putea repara ce nu a mers bine nici cu Poenaru, nici cu Balint și dacă va putea salva clubul de la retrogradarea din primul eșalon fotbalistic. De asemenea, același Rednic are șansa de a duce UTA în finala Cupei României, urmând ca mâine să aibă loc partida din semifinală dintre ”U” Cluj și formația arădeană. Pentru suporteri, această partidă este una crucială, fără îndoială, iar declarația lui Gyuszi Balint, din urmă cu doar câteva zile, potrivit căreia nu pune mare preț pe această partidă, concentrarea fiind pe campionat, i-a iritat rău pe fani.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.