Prezent în cadrul unei conferințe de presă susținută înaintea meciului de luni seară, de pe teren propriu, împotriva celor de la Academica Clinceni, antrenorul UTA-ei, Laszlo Balint, a vorbit despre mai multe aspecte, de la euforia de după victoria cu Dinamo, la pregătirea meciului următor sau despre situația jucătorilor U21.
În ceea ce privește euforia de după prima victorie de la revenirea în primul eșalon fotbalistic din România, victorie obținută lunea trecută, cu 1-0, pe terenul celor de la Dinamo, antrenorul Bătrânei Doamne a explicat că a încercat stoparea ei și că starea de spirit înaintea următoarei partide este una bună.
„Este adevărat că avem altă stare de spirit după ultima etapă. Dar la fel de adevărat este și că am încercat să nu trăim în euforie după rezultatul de la Dinamo, pentru că este extrem de important să dăm valoare rezultatului pe care l-am obținut în București, asigurându-ne victoria în meciul cu Clinceni. Știm foarte bine că ne așteaptă un meci extrem de dificil. Știm că o să avem un meci de o cu totul altă factură, pentru că va trebui să avem abilitatea de a contrui cu răbdare. Clinceniul este o echipă foarte bine organizată, nu degeaba în ultimele trei etape nu a primit gol. Este o echipă disciplinată, o echipă bine organizată, o echipă care știe să joace foarte bine la rezultat și tocmai de aceea este extrem de important să avem luciditate, să ne păstrăm nivelul de atitudine și determinare și să găsim cele mai bune soluții, fiindcă aici va fi un aspect foarte important, să putem lua cele mai bune decizii în jumătatea adversă, să avem abilitatea de a accelera acțiunile de atac pozițional și îmi doresc, nu de ieri, de azi, să fim mult mai eficienți la fazele fixe în atac”, a explicat Gyuszi Balint.
Jucătorii, mai ușor de motivat cu adversari tari
Având în vedere că echipele mici aproape întotdeauna reușesc să se motiveze mult mai bine atunci când întâlnesc adversari mai bine cotați, Balint a fost întrebat de jurnaliști ce este mai greu de pregătit, un meci cu Dinamo sau unul cu Clinceni. Evident, mai ales din punct de vedere al motivării jucătorilor.
„Poate din punct de vedere al atitudinii, cred că la asta vă și referiți. Da, e adevărat că, la meciul cu Dinamo, din punct de vedere motivațional, băieții și-au găsit singuri resursele. Dar eu cred că am făcut pași importanți și în această direcție și că toată lumea a înțeles că abordarea noastră trebuie să fie la fel indiferent că jucăm împotriva lui Dinamo, a Iașiului sau a Clinceniului. Consider că ne-am învățat lecția, după ce în ultima etapă de pe teren propriu am avut anumite probleme. Cred că le-am identificat, cred că le-am reglat și aștept să se vadă acest lucru și în meciul de luni seară”, a declarat antrenorul UTA-ei.
Situația jucătorilor U21
În ceea ce privește situația jucătorilor U21 pe care UTA îi are în lot, mai ales ținând cont că șase dintre aceștia au fost infectați cu coronavirus până de curând, în mod evident ridicându-se problema nivelului lor de pregătire după ce au stat în izolare, tehnicianul alb-roșiilor spune că, încet, încet, tinerii din lotul său își revin și intră în forma dorită. Singurul care în acest moment se pregătește separat de restul lotului este Oroian.
„Este un plus important să avem cât mai mulți jucători apți de joc, indiferent că este vorba de jucători U21 sau de seniori. Din punct de vedere al strategiei cu această regulă de folosire a jucătorilor U21 este normală întrebarea dumneavoastră și extrem de pertinentă, pentru că ne permite să avem la îndemână mult mai multe soluții și să putem gândi din mai multe perspective strategia pentru un anumit meci. Mă bucur că și Miculescu arată din ce în ce mai bine ca tonus fizic la antrenamente. La fel și Isac. Oroian, deocamdată, este într-un program separat de colectiv. Și Călin Popescu s-a integrat destul de bine. Este o concurență benefică pentru toată lumea. Avem, cred eu, un lot destul de echilibrat, atât din punct de vedere numeric, cât și valoric și cred că acest detaliu poate aduce doar beneficii, în primul rând în ceea ce privește progresul jucătorilor din punct de vedere individual, apoi și consistența noastră, concurența aducând la iveală acest aspect al progresului individual și colectiv”, a mai explicat Balint.
Atac poziționa consistent și echilibru defensiv
Tehnicianul UTA-ei a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă și despre echilibrul tactic al echipei, respectiv dacă echipa și-a găsit acest echilibru odată cu meciul din Ștefan cel Mare.
„Echilibru tactic? Știți foarte bine că insist foarte mult pe acest lucru, indiferent că este vorba despre momentul de posesie sau momentul de nonposesie. Probabil faceți o comparație între cele două meciuri, meciul jucat pe propriul teren, cu Iași, apoi deplasarea de la Dinamo, unde într-adevăr echipa a arătat bine în momentul în care s-a apărat. Dar trebuie să ne gândim că, de data aceasta, va trebui să avem un atac pozițional consistent, dacă vrem să ne asigurăm rezultatul luni seară și în același timp să avem un sistem de echilibru defensiv foarte bun, care să ne permită să abordăm momentul de tranziție negativă foarte eficient, să putem să reacționăm în momentul în care pierdem mingea. Am insistat foarte mult pe acest aspect în această săptămână. Mă bucur că băieții au înțeles că a fost una din problemele noastre majore la meciul cu Poli Iași, de acum două săptămâni. Am văzut preocupare din partea lor. Am văzut implicare foarte bună. Din punctul ăsta de vedere suntem bine, suntem într-un progres și ca atitudine, ca spirit. E normal, ne-am scuturat puțin după rezultatul de la Dinamo, dar e foarte important să conștientizăm cu toții responsabilitatea de a rămâne pe acest drum”, a mai declarat Gyuszi Balint.
Identitate în expirmarea din teren
Un alt aspect abordat de către antrenorul Gyuszi Balint a fost cel referitor la identitatea pe care UTA a căpătat-o în sezonul trecut, atunci când arădenii dominau categoric liga secundă. Conștient că are o mulțime de jucători noi, dar și că la Liga 1 este alt nivel, tehnicianul Bătrânei Doamne este optimist că, în curând, jucătorii săi vor ajunge să evolueze la potențial maxim.
„Îmi doresc foarte mult ca UTA să capete o identitate în ceea ce privește exprimarea în teren. Am avut-o la Liga a 2-a, cel puțin până la întreruperea cauzată de pandemie. Nu este ușor să ne formăm această identitate la nivel de Liga 1 într-un timp scurt, pentru că au venit jucători mulți și atunci, automat, a trebuit să o luăm, nu neapărat de la zero, dar a trebuit să reluăm anumiți pași în ceea ce privește implementarea principiilor noastre. Ușor, ușor, eu zic că vom ajunge la un nivel bun de exprimare și acest aspect ne va aduce și încrederea de care avem nevoie pentru a evolua la un potențial cât mai apropiat de cel maxim”, a concluzionat antrenorul celor de la UTA.
UTA va juca următorul meci luni seara (05 septembrie), de la ora 21:00, pe Arena „Francisc Neuman”, împotriva celor de la Academica Clinceni, echipă antrenată de către Ilie Poenaru. Cele două formații se află la egalitate de puncte, fiecare acumulând câte șase, respectiv fiecare având câte o victorie, trei egaluri și o înfrângere.
Partida dintre UTA și Academica Clinceni va fi transmisă de canalele Digi Spor 1 și Telekom Sport 1 și va închide etapa a 6-a a Ligii 1.