Tensiunile politice cresc la București, după ce Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat în plenul Parlamentului moțiunea de cenzură intitulată sugestiv: „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”. Documentul a fost citit joi, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, de senatorul AUR Petrișor Peiu. Dezbaterea este programată pentru luni, 15 iulie, ora 15:00.
O imagine-simbol: „nota de plată” a guvernării, pe umerii cetățenilor
În textul moțiunii, AUR acuză actualul Guvern – condus de Ilie Bolojan – că, în loc să reducă cheltuielile administrației sau să taie din privilegiile clasei politice, transferă costurile către populație prin măsuri fiscale dure. Metafora folosită în document este una puternică:
„Imaginați-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienții beau șampanie scumpă, mănâncă vită Wagyu și fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiți și bea bere la PET. La final, vine nota de plată. E uriașă. Mesenii simandicoși îi spun chelnerului să o trimită la masa de pe terasă… Asta a fost condiția României în ultimii ani.”
Moțiunea, semnată de 131 de parlamentari
Inițiativa a fost semnată de 131 de senatori și deputați, provenind din grupurile parlamentare AUR, SOS, POT, precum și din rândul unor neafiliați. Deputatul AUR Mihai Enache a precizat că numărul semnatarilor nu este suficient pentru ca moțiunea să treacă, dar a făcut apel către ceilalți parlamentari:
„Le cerem colegilor care critică pachetul fiscal 1 să nu rămână doar la declarații televizate, ci să voteze efectiv pentru demiterea Guvernului.”
Miza: pachetul fiscal 1 și asumarea răspunderii
Moțiunea vine ca reacție la asumarea răspunderii de către Guvern pentru primul pachet de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar. Printre măsurile contestate se numără creșteri de taxe și tăieri bugetare care, potrivit AUR, afectează populația vulnerabilă și mediul economic românesc.
Ce urmează?
Conform Constituției, dacă moțiunea va fi adoptată, Guvernul se consideră demis. Este nevoie de 234 de voturi „pentru” pentru ca moțiunea să treacă – o țintă greu de atins fără sprijinul partidelor din actuala coaliție sau al unor parlamentari din opoziție care nu au semnat documentul.