marți, 25 iunie, 2024

Atitudine, joc, rezultat și loc de play-out

Distribuie articolul

Înaintea meciului mulți suporteri erau pesimiști în ceea ce privește șansele UTA-ei de a se califica în play-off în primul rând din cauza faptului că exista o reticență mare în ceea ce privește posibilitatea ca Farul să se împiedice la Botoșani și Universitatea Cluj la Voluntari. În privința meciului UTA-ei, optimismul era la cote înalte. Chiar dacă Dinamo era în 2024 într-o semnificativă revenire de formă, evoluția Bătrânei Doamne în ultimele săptămâni, rezulatatele obținute au stârnit o emulație care-i făcea pe majoritatea fanilor să creadă cu tărie într-un succes al favoriților pe „Arcul de Triumf“.

Lucrurile s-au petrecut însă exact invers. Farul și Universitatea Cluj au remizat, Hermannstadt a pierdut în Gruia, singura victorioasă dintre echipele care se luptau pentru play-off fiind Sepsi, care a învins la Ploiești. La aceste rezultate, UTA ar fi trebuit doar să învingă pe Dinamo și ar fi prins primele 6 locuri ale campionatului. Nu s-a întâmplat asta, ba mai mult UTA a părăsit terenul învinsă la capătul unui meci foarte slab, poate cel mai slab din acest an 2024 dacă ne raportăm la valoarea adversarului, unul incomparabil cu FCSB sau Rapid.

Deși era echipa mai bună din toate punctele de vedere, deși avea nevoie de victorie, UTA a intrat pe teren cu o prudență care a frizat teama. Tonul l-a dat însuși antrenorul care a transmis acest semnal de frică echipei prin schimbarea sistemului de joc de la unul cu doi fundași centrali la unul cu trei. Confuzia a fost evidentă încă de la flash-interviurile de dinaintea partidei, când tehnicianul a declarat că UTA a venit „să își facă jocul ei“ pentru ca peste nici 10 secunde să explice că a trimis trei fundași centrali în teren deoarece „uneori Dinamo atacă cu două vârfuri“. Mai mult, banda stângă a fost ocupată de Micovschi, o alegere în teorie ofensivă dar care a avut (și nu pentru prima dată) efect invers deoarce jucătorul împrumutat de la Rapid scade foarte mult randamentul ofensiv atunci când trebuie să joace în respectiva poziție.

În această dispunere UTA a intrat temătoare în teren, a lăsat atât posesia cât și terenul adversarului iar Dinamo nu s-a lăsat invitată să atace. Degeaba la final antrenorul și căpitanul UTA-ei se plângeau de faptul că Dinamo a marcat dintr-o deviere norocoasă. Cealaltă față a monedei, despre care cei doi n-au vorbit, o reprezintă faptul că la momentul în care a luat golul, UTA era supusă unei presiuni puternice de minute bune și nu mai reușea să iasă din careu. Evident că apoi Dinamo s-a retras iar în repriza secundă nici n-a mai dat prin careul echipei noastre decât foarte rar dar era prea târziu; sacii erau în căruța „câinilor“.

Revenind la felul în care UTA a început meciul și a luat golul, să punctăm și faptul că încă odată s-a dovedit că o apărare cu mai mulți fundași nu este neapărat una mai sigură. După meciuri în care cuplul Benga – Stolnik a funcționat foarte bine, cei doi acoperind foarte bine în parteneriat zona din fața porții lui Iacob, introducerea lui Conte și folosirea acestui sistem a pus în evidență mai degrabă minusurile fundașilor noștri. Stolnik a jucat mai aproape de banda stângă, fiind expus duelurilor cu Abdallah din acea zonă de teren iar jucătorul lui Dinamo l-a depășit cu ușurință. Cât despre Conte, etapele petrecute în afara terenului din cauza suspendării se pare că au lăsat urme deoarece puternicul stoper a fost astăzi o umbră a jucătorului de acum câteva săptămâni: dezorientat, nesigur, a greșit grav inclusiv la marcarea unicului gol al meciului când a respins direct în picioarele lui Gregorio, care a marcat.

Însă înfrângerea de azi nu poate fi pusă doar în cârca fundașilor. Mihai și mai ales Pedro au fost mult sub nivelul din meciul cu FCU 1948 dar nici înlocuitorii lor, Freitas și Vulturar nu au fost mult mai inspirați, dominarea UTA-ei din partea a doua a meciului datorându-se mai mult echipei gazdă care s-a retras pentru a apăra rezultatul. Fabry a fost un munte de neinspirație, încheind toate fazele pe care le-a avut cu șuturi slabe și prost cadrate. Micovschi a părut o rotiță care aleagă în gol, nereușind nicio conexiune cu coechiperii, Luckassen începe să ne facă să-l regretăm pe Cooper iar Omondi este la al treilea meci în care oscilează între slab și lamentabil, uneori chiar întrebându-ne dacă nu ar fi de preferat să se ascundă de minge decât să o caute, pentru că mai tot ce face pe teren în aceste ultime partide este greșit. Cu toate acestea antrenorul pare a avea o slăbiciune pentru el deoarece nu ne putem explica altfel de ce kenyanul a fost ținut pe teren până la final iar Rareș Pop a fost uitat pe bancă… din nou; Rareș Pop care din ultimele 270 de minute în care a fost la dispoziția antrenorului, a jucat 45, fiind schimbat la pauza meciului trecut după prima greșeală comisă. A intrat (și) astăzi în schimb Vlad Morar, probabil la fel ca în celelalte meciuri, pentru a avea UTA totuși 11 tricouri pe teren. Și a mai jucat și Trif, care a semnat singura ocazie cu adevărat mare a echipei noastre, cu un șut excepțional, arătându-i astfel antrenorului că a greșit neavând încredere în el în ceea ce privește formula de start. De altfel, în afară de Trif, probabil doar Benga și Căpușă pot avea parte astăzi de remarci pozitive.

Am lăsat la urmă aspectul care poate deranjează cel mai mult după partida de astăzi. Nu e o problemă că UTA a ratat play-off-ul, nu e o problemă nici că a pierdut cu Dinamo. Problema o reprezintă atitudinea pe care a avut-o echipa în meciul cel mai important al sezonului, de până acum: fricoasă, fără agresivitate, fără vlagă, fără să arate dorință de victorie. În fața unui adversar care n-a jucat decât cât i-a îngăduit UTA (dar a fost suficient), slab, pe alocuri rudimentar, care a apărat rezultatul pe final cu mijloacele tipice unei echipe mici, jucătorii noștri au eșuat dureros în a arăta că merită, că vor să ajungă în play-off. Să fi fost vorba de trac, de emoția obiectivului? N-ar fi trebuit să fie întrucât play-off-ul devenise conjunctural un obiectiv; de fapt nici măcar nu era un obiectiv, era o oportunitate. Din nefericire undeva pregătirea mentală a echipei a înregistrat un eșec de proporții. Păcat doar că prin evoluția de astăzi, echipa a turnat o găleată mare de apă rece peste entuziasmul și emulația pe care tot ea o crease în rândul suporterilor.

Dinamo – UTA 1-0 (1-0)

Superliga 2023-2024, Sezon regular, Etapa 30
Vineri 8 martie 2024, ora 20:00
București, Stadion „Arcul de Triumf“

Au marcat: Gregorio (20)
Cartonașe galbene: Mihai, Conte, Vulturar, Omondi

Dinamo: Golubovic – Patriche (cpt), Velkovski, Homawoo – Moura, Gnahore, Pavicic (73. Ilicic), Bordușanu (73. Amzăr) – Milanov (61. Iglesias), Abdallah (86. Ie), Gregorio (61. Selmani). Rezerve: Răilean – Costin, Irimia, Grigore, Roșu, Bani, Neagu. Antrenor: Zeliko Kopic

UTA: Iacob (cpt) – Căpușă, Stolnik (46. Trif), Benga, Conte (86. Lopez), Micovschi – Mihai (46. Vulturar), Pedro (46. Freitas) – Fabry (80. Morar) – Omondi, Luckassen. Rezerve: Kucher – Iurasciuc, Pop, Stanciu. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Kovacs Szabolcs (Carei)
Asistent 1: Ciprian Danșa (Satu Mare)
Asistent 2: Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Oficial 4: Iulian Dima (București)
Arbitru VAR: Florin Andrei (Târgu Mureș)
Asistent VAR: Ionel Dumitru (Gheorghița – Prahova)
Observator arbitraj (FRF): Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea)
Observator organizare joc (LPF): Marian Bucurescu (București)

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

  1. Vad ca nu mi-ai aporbat comentariul de la cronica meciului. Probabil nu il vei aproba nici pe acesta, dar eu iti mai spun inca odata ca e gresit ce scrii. Chiar daca am fi batut, tot in play-out am fi jucat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți