Asociația Presei Sportive din România reacționează: „Decizia clubului UTA este abuzivă, discriminatorie și un afront adus întregii bresle a jurnaliștilor”

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Deși probabil toți cititorii noștri sunt la curent cu decizia lui Alexandru Meszar, cel care ia deciziile la clubul UTA, de a refuza acreditarea mai multor jurnaliști pe lângă clubul UTA, facem totuși o scurtă incursiune pe subiect. Zilele trecute, clubul UTA a transmis redacțiilor Arad Obiectiv, Special Arad și Critic Arad că refuză acreditarea jurnaliștilor Giuliano Junc, Andrei Fuliaș, Lucian Dănilă și Lucian Valeriu. Practic, prin această decizie, clubul refuză respectivilor jurnaliști accesul la „masa presei” și în zona media a Arenei „Francisc Neuman”, dar implicit refuză și zecilor de mii de cititori ai celor trei publicații posibilitatea de a primi informații sub forma sub care sunt percepute și redate de respectivii jurnaliști.

De asemenea, pe parcursul partidei dintre „U” Cluj și Rapid, comentatorii postului Digi Sport 1 au menționat la rândul lor ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Arad.

În continuare vom reda comunicatul Asociației Presei Sportive din România:

Recent, clubul UTA Arad a refuzat să acrediteze la propriile meciuri din prima ligă patru jurnaliști din presa locală: Lucian Danilă (Special Arad), Lucian Valeriu (Critic Arad), Giuliano Junc și Andrei Fuliaș (ambii de la Arad Obiectiv).

Fără explicații, fără suport legal, fără logică. Conform celor vizați, refuzul a fost provocat de criticile pe care ei le-au adus, de-a lungul timpului, conducerii clubului. Asociația Presei Sportive este de-a dreptul revoltată că, în 2023, un club de tradiție, care se pretinde modern și civilizat, reînvie cenzura din vremuri de mult apuse.

Decizia clubului UTA este evident abuzivă și discriminatorie, un afront adus nu doar celor direct vizați, ci întregii bresle a jurnaliștilor. Niciunul dintre cei 4 colegi nu este membru al Asociației Presei Sportive, dar intervenim pentru că aici apărăm un principiu care trece dincolo de apartenențe, cotizații și legitimații. Libertatea presei este un drept fundamental în orice societate democratică, iar accesul presei la evenimente de interes public nu poate fi îngrădit.

Avem încredere că UTA va da dovadă de maturitate și de echilibru și va repara eroarea în următoarele zile. În caz contrar, Asociația Presei Sportive din România, din postura sa de apărătoare a drepturilor jurnaliștilor, se va adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și altor organisme interne și internaționale.

De asemenea, solicităm public intervenția Ligii Profesioniste de Fotbal. Din postura de organizatoare a primei ligi de fotbal a României, una cu expunere din ce în ce mai mare și cu standarde în creștere, LPF trebuie să asigure accesul civilizat și neîngrădit al presei la competiție, iar jurnaliștii de sport trebuie protejați de deciziile abuzive ale cluburilor.

CONSILIUL APSR

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.