Arena „Francisc Neuman” nu va avea gazon nou în această vară!

Sport Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Gazonul de pe Arena „Francisc Neuman” a reprezentat o problemă încă de la momentul zero, de la inaugurarea noului stadion, lucrările făcute fiind unele de o calitate cel puțin îndoielnică. Așa se face că UTA, echipa care folosește stadionul ce poartă numele Baronului, n-a prea beneficiat de o suprafață de joc foarte bună după promovarea în prima ligă. De fapt, de ce să vorbim doar despre prima ligă? La fel s-a întâmplat și în ligile inferioare, când Bătrâna Doamnă a jucat o bună bucată de vreme pe o mocirla de pe Arena „Motorul”. Apoi echipa s-a mutat la Șiria pentru o perioadă, unde iarba era verde, dar suprafața de joc nu era una propice pentru nivelul ligii secunde, iar acest lucru nu este neapărat de condamnat pentru o comună, cu atât mai mult cu cât acel teren era de fapt singurul din județul Arad care putea fi folosit pentru Liga 2. Ulterior, UTA a revenit pe „Motorul”, însă pe o suprafață artificială. Totuși, suprafața artificială, pe cât de bine arată și pe cât de bine rulează mingea pe ea, este una extrem de dificilă pentru fotbaliști, în sensul că riscul de accidentări este unul crescut.

Să revenim însă la subiectul acestui material. În 2020, odată cu promovarea în primul eșalon, UTA a revenit „acasă”, însă pe locul vechiului stadion a fost construit unul nou, ceva mai modern. Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul că lucrările la noul stadion au durat o veșnicie și că, în cele din urmă, s-au dovedit a fi tot o fușereală marca Tehnodomus. Desigur, compania de casă a lui Falcă a făcut și lucrări bune, doar că mai mult prin alte orașe și județe, decât la Arad. În fine, revenind la suprafața de joc, spuneam despre aceasta că a fost cu probleme încă de la început. Evident, exagerăm puțin, fiindcă în primele săptămâni a fost oarecum decentă, însă odată cu venirea ploilor și mai târziu a iernii, au apărut și problemele vizibile și care chiar puneau în pericol integritatea jucătorilor de fotbal. Ceea ce trebuia să fie un gazon excelent, fiind vorba despre un stadion nou, devenise un burete îmbibat în apă. Nu suntem specialiști în gazon, deci nu putem să știm precis dacă iarba și pământul/nisipul în care își are rădăcinile sunt de o calitate optimă. Ce este clar, însă, este faptul că ce se afla sub acel gazon nu era ceea ce trebuia. Ne referim, evident, la instalațiile de degirvrare, drenaj și chiar de irigare. În prima perioadă de după predarea noii arene, instalația de irigare nu funcționa la parametri optimi. Ne amintim chiar prima partidă internațională disputată pe noua Arenă „Francisc Neuman”, între selecționatele U16 ale României și Serbiei. Atunci, la pauza meciului, doi „neni” apăreau de undeva de sub tunelul prin care se iese de la vestiare cu un furtun de udat grădina și încercau să revitalizeze suprafața de joc. Bine, dincolo de amatorismul folosirii unei astfel de soluții, acel furtun ajungea doar până undeva în zona cercului de la mijlocul terenului. Instalația de irigare a fost „reparată” în cele din urmă, însă drenajul și degivrarea în continuare nu au funcționat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, fără o instalație de drenaj funcțională, apa efectiv nu avea unde să se scurgă și rămânea la suprafață. De aici și „buretele” de care vorbeam adineauri. Totodată, fiindcă nici instalația de degivrare (acel sistem de „încălzire” de sub gazon) nu funcționa, apa nu doar că nu se scurgea nicăieri, dar nici nu putea fi uscată/evaporată.

Gata cu cârpeala!

Din cauza celor explicate mai sus, s-a ajuns ca, în multe momente din ultimele trei sezoane, gazonul de pe Arena „Francisc Neuman” să fie subiect de glume la nivel național, imaginile cu mocirla de pe stadionul arădean făcând înconjurul rețelelor sociale.

Ei bine, în luna ianuarie a acestui an, cei de la Recons, societatea care administrează stadionul, au demarat lucrări de reparații la gazonul de pe stadion, înlocuind aproximativ 800 mp de gazon. De atunci și până acum, gazonul înlocuit s-a comportat bine, suprafața de joc fiind una decentă în ultimele luni. Cu toate acestea, trebuie spus că și situația a făcut ca în acest moment starea gazonului să fie încă practicabilă. Cu siguranță, fără intervenții serioase în tot ceea ce înseamnă suprafața de joc de pe Arena „Franscisc Neuman”, odată cu venirea toamnei și ulterior a iernii, adică a ploilor dese și a sezonului rece, am reveni la situația din ultimii trei ani, când în loc de gazon, am văzut mocirlă.

Mai departe, reprezentanții Primăriei și cei ai Recons au decis că e destul și că trebuie făcut ceva. Astfel, s-a demarat tot ce trebuie pentru refacerea suprafeței de joc de pe noul stadion. Asta însemnând că s-a ajuns, în acest moment, la procedura de licitație. Așa se face că, în acest moment, pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) este deja următorul anunț al celor de la Recons: Achizitie initiata prin anunt de participare simplificat: [SCN1125350] – Servicii Proiectare tehnica (PT, DE, DTAC, POE, asistență tehnica) si executie lucrari pentru obiectivul de investitii  – Refacere si reabilitare gazon – Stadionul Francisc Neuman, Arad”.

Nu vom avea gazon nou în această vară

Cu toate că procedura de licitație a fost deja demarată, bazându-ne pe câteva calcule simple, putem afirma categoric faptul că Arena „Francisc Neuman” nu va avea gazon nou în această vară. În primul rând, data limită a depunerilor de oferte pe SEAP este 14 iunie 2023. Din informațiile noastre, există deja depuse trei oferte, însă nu se știe care sunt cele trei firme ce vor să refacă suprafața de joc de pe stadionul Aradului. Numărul firmelor care vor să execute această lucrare poate crește în următoarele 8 zile.

După data de 14 iunie urmează etapa de evaluare a ofertelor de către o comisie. Respectiva comisie are la dispoziție 20 de zile pentru a face evaluarea, însă, dacă se consideră că lucrarea este una complexă și la fel de complexe sunt și documentele ofertanților, comisia respectivă mai poate solicita prelungirea perioadei de evaluare cu încă 15 zile. Adică se poate ajunge undeva până la finalul lunii iulie doar pentru evaluarea ofertelor.

Odată cu finalizarea evaluării, va fi anunțată firma câștigătoare, iar apoi urmează o perioadă de 15 zile în care celelalte firme care nu au câștigat licitația pot depune contestații. Acele posibile contestații vor ajunge la ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice). Aici vorbim despre alte câteva zile, nu știm exact câte, în care cei de la ANAP vor decide dacă acele contestații sunt sau nu întemeiate. Dacă totul a fost în regulă, cei de la Recons pot trece la ordinul de începere a lucrărilor. Totuși, dacă ANAP găsește nereguli, se poate ajunge fie la depunctarea câștigătorului, asta însemnând că atribuirea contractului ar putea merge către următorul ofertant, fie se poate ajunge chiar și la reluarea procedurii de licitație, dacă neregulile pleacă de la Recons.

Astfel, în cel mai fericit caz, ordinul de începere a lucrărilor poate veni abia undeva în luna august. Dacă însă neregulile sunt mai mari… cine știe când (!?)…

Iar apoi mai intervine o altă problemă. Unde va juca UTA în perioada lucrărilor? Evident, este de așteptat ca decizia de începere a lucrărilor să fie discutată de către reprezentanții Primăriei, respectiv cei ai Recons, și cu cei din conducerea clubului arădean. Cel puțin așa ar fi normal, fiindcă, din moment ce Aradul nu are alt stadion care să îndeplinească minimele cerințe pentru prima ligă, automat va fi nevoie ca UTA să joace în alt județ. Poate la Mediaș, poate la Sibiu, dacă și cei de acolo sunt de acord.

Acestea fiind spuse, dacă lucrările vor putea începe abia pe final de august, poate în septembrie, dar și ținând cont de faptul că aceste lucrări vor dura câteva săptămâni, este cât se poate de limpede că vara va trece până când fotbaliștii Bătrânei Doamne vor juca pe noul gazon.

Se schimbă tot, iar suprafața va fi hibrid

Am vorbit despre suprafața actuală, despre neregulile ei și despre procedura de licitație, respectiv despre momentul în care ar putea începe lucrările. Este cazul să vorbim și despre ce ar urma să se întâmple, odată cu demararea lucrărilor.

Așa cum spuneam, problema nu e doar gazonul, ci și ce se află sub acesta. Astfel, cum era logic, lucrările vor avea în vedere inclusiv refacerea sistemului de drenaj, refacerea sistemului de degivrare, refacerea substratului de bază, refacerea substratului de cultură, refacerea sistemului de irigații și abia apoirefacerea suprafeței de joc (trecându-se de la gazon natural, la hibrid, adică un mix de natural și artificial). Totodată, urmează și achiziția unor dotări, echipamente și utilaje pentru întreținerea suprafeței de joc, iar aici vorbim despre sisteme cu lîmpi UV, ventilatoare de aer cu umidificare, mașini de tuns iarba cu cuțite elicoidale, aerare etc.

Suprafața pe care se va interveni este de aproape 10.000 mp, din care 8.311 mp este suprafața de joc, iar 1.529 mp este zona perimetrală, aceasta din urmă va fi acoperită cu gazon artificial.

Iată și cum ar urma să fie executate lucrările de refacere a suprafeței de joc de pe Arena „Francisc Neuman”:

 

Cei care doresc să consulte caietul de sarcini, o pot face cu un singur click aici: Caiet de sarcini

Valoarea lucrărilor este estimată la 9.408.143,10 lei fără TVA la care se adaugă, fiind defalcată astfel:
Serivicii de proiectare:
1. Proiectare = 165.000 lei, fără TVA;
2. Asistență tehnică proiectant = 50.000 lei, fără TVA.
Total valoare proiectare și asistență tehnică = 215.000 lei fără TVA
Constructii si instalatii:
1. Investitia de baza: 3.935.368,70 lei;
2. Utilaje si echipamnete care necesita montaj: 535.700,00 lei;
3. Utilaje si echipamente fara montaj: 4.274.165,00 lei;
4. Amenajari pentru protectia mediului – dezafectari: 417.545,14 lei;
5. Dotari = 2.140,00 lei;
6. Organizare de santier: 28.224,26 lei.
C+M = 4.381.138,10 lei fără TVA
Total valoare execuție lucrări = 9.193.143,10 lei fără TVA.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.