„Aradul merge înainte!” – O carte document pentru istoria orașului

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Astăzi la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad a avut loc lansarea volumului semnat de Király András, Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter și Ujj János, „Aradul merge înainte!” Capitole din istoria orașului. De la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX.

Evenimentul a avut loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Au fost prezenți autorii Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter, Ujj János iar volumul a fost recenzat de dr. Doru Sinaci, moderator fiind prof. Ioana Nistor. Printre cei care au vorbit despre această carte a fost și Levente Bognar, consilier al municipiului Arad. Autorii, cu o excepție, au vorbit pe scurt despre semnificația acestei cărți și cum au contribuit fiecare la apariția ei. În același timp a fost prezent un numeros public, spre surprinderea autorilor și a invitaților.

Editat în anul 2016 în limba maghiară, volumul ce apare acum în limba română (traducător: Gabriel Roman), își propune să aducă la viață „o perioadă din istoria Aradului care a fost descrisă cel mai bine de bunicii noștri prin sintagma «vremurile fericite de pace» sau «La Belle Époque»”, ani în care orașul Arad a cunoscut o remarcabilă dezvoltare economică și culturală. Autorii volumului introduc cititorul în atmosfera Aradului prezentându-i dezvoltarea sistemului instituțional condus de personalități care au definit dezvoltarea intelectuală și culturală a Aradului.

Rezultat al unui efort colectiv, lucrarea pune în valoare cercetarea istoriografică locală, devenind astfel o resursă bibliografică utilă de cercetare și expunere a trecutului, oferind atât o viziune de ansamblu asupra vieții sociale, cât și multiple repere inedite ce particularizează istoria orașului Arad, prin elementele de multiculturalitate și ca model de conviețuire.

Volumul lansat astăzi este opera comună a celor cinci autori, bazat pe informații concrete și oferă o lectură de mai mult decât interesantă pentru cei interesați de istoria Aradului începând cu anul 1834. Volumul de istorie locală prezintă mai mult de jumătate de secol din istoria orașului de la mijlocul secolului al XIX-lea până la Primul Război Mondial. În carte aflăm despre procesul de urbanizare și modernizare a Aradului, despre viața economică, industria și administrația publică din acea perioadă. Sunt informații și despre sistemul de învățământ din Aradul acelei perioade, despre presă, despre biserici, despre viața socială, culturală și sportivă în acea perioadă de aproximativ 70 de ani din Arad.

Ujj János, cercetător de istorie locală a declarat pentru Arad Obiectiv. “Cartea “Aradul merge înainte!” are, într-un fel un caracter științific, în alt fel este și pentru marea majoritate a populației care nu este obișnuită cu notele de subsol și trimiterile științifice. Deci este câte ceva din ambele. Deși mă ocup de istoria locală de aproape 50 de ani, ar fi durat foarte mult timp să fac singur o astfel de lucrare. Au mai apărut în limba maghiară încă trei volume despre istoria Aradului, iar dacă prin bunăvoința lui Gabriel Roma ar fi traduse și acestea, ar fi un lucru foarte bun.”

“Ne bucurăm că avem prilejul să punem la aceeași masă istorici români și maghiari, pentru a perpetua spiritul european al Aradului în care coexistau pașnic români, maghiari, germani, sârbi slovaci sau evrei. Idea care a stat la baza intenției mele de a traduce această carte este de a conserva acest spirit al Aradului. Un alt aspect care m-a motivat a fost că noi aici arădenii putem să admirăm niște clădiri, care constituie adevărate comori arhitecturale și urbanistice. Noi avem această moștenire extraordinară, creată de români de maghiari, de germani de sârbi, de evrei.” A spus Gabriel Roman, traducătorul din limba maghiară a acestei cărți.

“Azi la Biblioteca Județeană găzduim lansarea unei cărți pentru istoria Aradului – “Aradul merge înainte!” – Un capitol din istoria orașului de la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX. Este o lucrare colectivă care a fost editată inițial în anul 2016 în limba maghiară și tradusă în acest an de Gabriel Roman coleg bibliotecar care lucrează la biblioteca noastră.” A spus și prof. Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de fotografii cu autorii volumului, dar și una de autografe pe volumul pus la dispoziție gratuit de Biblioteca Județeană Arad pentru participanții la eveniment.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.